Hlavní obsah
Názory a úvahy

Za vlnou nepokojů ve Velké Británii nestojí jen vrah ze Southportu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash (autor: Matt Antonioli)

Na konci července britské městečko Southport ochromil brutální útok na děti v taneční škole, kde útočil muž v masce ozbrojený nožem.

Článek

Lekce tance se toho tragického dne zúčastnilo celkem 25 dětí ve věku 7-11 let. Tři dívky útok nepřežily, dalších deset lidí utrpělo zranění. Místní majitel autoservisu s útočníkem údajně těsně před činem mluvil. „Přijel po naší příjezdové cestě taxíkem, za který nezaplatil. Konfrontoval jsem ho a on se mě agresivně zeptal, co s tím budu dělat.“ Pak zamířil k taneční škole, kde ihned po příchodu začal bodat přítomné.

O motivu pachatele zatím není nic známo. Čin byl některými lidmi spojován s přistěhovalectvím a šířením islámské víry. Dle médií mnozí demonstranti podlehli dezinformacím. Policie uvedla, že zadržený 17letý mladík není žadatelem o azyl, narodil se v Cardiffu a s islámem nemá nic společného.

Útočníkovi rodiče prý pochází z Rwandy. Ze země, kde v dubnu 1994 propuklo brutální vraždění namířené proti menšinovým Tutsiům. Během pouhých 100 dnů většinoví Hutuové zabili mačetami a noži zhruba 800 000 lidí. Západní země i OSN jen bezradně přihlížely. Tato genocida vyhnala ze svých domovů 2,7 milionu lidí, dalších 1,6 milionu obyvatel Rwandy prchlo do zahraničí. Zabito bylo cca 20 procent obyvatel. Je šokující, že na vraždění se podíleli dokonce i někteří kněží nebo jeptišky. V roce 2017 se proto papež František za tyto činy omluvil a poprosil o odpuštění za „hříchy a nedostatky církve a jejích členů“ během genocidy.

Ačkoliv dle policie nešlo o teroristický čin a útočník prý není muslimského vyznání, nezabránilo to demonstracím a násilí. Protesty se rozšířily i do dalších britských měst a nabalily na sebe výtržnosti, které páchají příznivci krajní pravice. Násilnosti v ulicích odsoudil premiér Keir Starmer a prohlásil, že „udělá vše, co je třeba, aby byli tito zločinci postaveni před soud.“

To, co se nyní odehrává ve Velké Británii, je dle mého názoru vyvrcholením dlouhotrvající frustrace. Brutální útok na účastníky taneční lekce je poslední tečkou. Jde o komplex problémů, se kterými se obyvatelé Británie potýkají. V Londýně výrazně stoupají životní náklady, což dopadá na mladé rodiny. Snížila se porodnost, uzavírá se proto několik velkých škol. Zvyšuje se chudoba obyvatel. Ta je na úrovni dvaceti procent. Roste také nespokojenost s dostupností zdravotní služby. Dle zpravodaje ČT Lukáše Dolanského chybějí v nemocnicích lůžka a „pacienti musí čekat v sanitkách před nemocnicí několik hodin, než jsou vůbec přijati, to je běžná realita.“

Do toho se Velká Británie musí potýkat s velkým přílivem migrantů. V roce 2022 se pokusila britská vláda řešit migrační krizi vytvořením dohody s Rwandou. Reagovala tak na situaci, kdy do země přišlo rekordních 745 tisíc migrantů. Dle této dohody měla Rwanda přijímat za desítky milionů liber migranty, jež byli zadrženi po nelegálním příchodu do Británie. Plán však nebyl dotáhnut do konce. Narážel na vysoké náklady a právní spory. První migranti měli do Rwandy přiletět na konci července tohoto roku. Program byl ale zrušen.

Není divu, že po útoku na taneční školu v obyvatelích Velké Británie kulminuje stres a frustrace.

Zdroje:

1) https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/svet/vrazdy-v-southportu-zneuzila-extremni-pravice-rika-zpravodaj-dolansky-351665

2) https://www.denik.cz/staty-mimo-eu/utok-nuz-southport-anglie-muz-pobodal-nekolik-deti-a-dospelych.html

3) https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-evropa-velkou-britanii-zachvatila-vlna-rasismu-a-nasili-40482846?cwtoken=Tl00Yk5ETF00Yk5ETEk-TE5ATl5PTEtqTEFMTExIXWpMTFlER1t6XGpMTHpMRkxMfkxOTExLXExBakxXTEw7TE5MTEtMTEZqTFpqTHRMT2JMSWBMRGpMZGpPRUxOXkxIekxHekxbXEx5ak9raklOTEBYTGpMTkhqSFxMX1×MZ2JPQkxIO0×BOUxsXEw5ak8-TEl1TEU7TFxqTGZ6T0JMTmhqS0RMRnRMWlRMeGJPalxJWWpKPUxdZkxnWE9FXE5sXEg_akc9TFtETHlcT29qTjV6SkBqQGZMV25MPWJPfFRJeGpFa2pcRUxlbk9KVE5ZXEh8elx4al9MTEFMTHxMT25MSExMQGpMbExPSExOQkxIekxGYkxUakxSTE5IakhcTF9ETGdqT0JMSUFMSmxMQjlMa2JPTkxOQUxLPExDYkxgPU9Yak48TEt4TEF3TFRETHRcT2F6SVh6RFVMTExMTCNUTExMTExMTExcTExtPG1kaTA8OTs8Pjg_Pjs_PzQ4ND84Oj8_OHF5MDw7ODQ5Ojw9OT4jNDo7cXloMDw6Pz81Pjk6PjsjOzw_cW4wOTpPSz9JPjs8O0×LTzVLODpOO0k5Tjo7PjhMNU9LTj9tPDo_PzU-OTo-OyM4Ojw#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

4) https://zoom.iprima.cz/historie/genocida-rwanda-433474

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz