Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zaslouží si pracující důchodci 13. důchod?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Dlouhodobě se hovoří o neudržitelnosti důchodového systému a nutnosti s tím něco dělat. Populace stárne a výdaje na důchody ukrajují ze státního rozpočtu čím dál tím více peněz.

Článek

Pomalu se rýsuje návrh důchodové reformy. Hovoří se o postupném zvyšování věku odchodu do důchodu, o vybraných náročných profesích a také o zvýhodnění pracujících důchodců. Jak populace stárne, dochází také ke stárnutí pracující síly. Pro ekonomiku je žádoucí, aby lidé, kteří mohou pracovat, pracovali co nejdéle.

MPSV přišlo s řešením, jak pracující seniory podpořit a pozitivně motivovat k další práci. „U zaměstnaných seniorů se nově nebude muset platit pojistné zaměstnancem, které aktuálně činí 6,5 %. Podnikajícím důchodcům se má pak o 6,5 p. b. snížit pojistné, a to z 29,2 % na 22,7 %. Počítá s tím důchodová reforma z dílny Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV).“

Nedávno jsem zahlédla kousek jedné debaty v televizi, kdy jeden pán nazval tuto slevu na pojistném pro pracující důchodce za 13. důchod a zamýšlel se, zda lidé, kteří pobírají důchod a k tomu si ještě přivydělávají, skutečně potřebují ještě nějaké další bonusy navíc? Tato změna přinese pracujícím důchodcům několik stovek až tisícikorun měsíčně navíc. U některých profesí, jako jsou např. senátoři nebo lékaři, to může představovat zajímavé částky. Tito lidé jsou již zajištění. Vážně je vhodné podporovat již zajištěné jedince?

Anketa

Měli by mít pracující důchodci nějaké výhody?
Ano
73,1 %
Ne
26,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2084 čtenářů.

Firmy si pracujících důchodců váží, některé jim dokonce dávají přednost před maminkami s malými dětmi. Malé dítě může onemocnět, důchodci jsou časově flexibilnější. K tomu jsou senioři hodnoceni jako loajální a zkušení pracovníci. Pokud jim to zdraví umožňuje, rádi si k důchodu něco přivydělají. Často to dělají proto, že jsou zvyklí neustále něco dělat a zahrádka je třeba nudí. Má maminka donedávna ještě během důchodu pracovala a její příjmy byly lepší než za doby, kdy byla v produktivním věku (inflace zohledněna).

Přibývá lidí, kteří se hrnou do předčasného důchodu. Může to být ze zdravotních důvodů, že své práci již nestačí, nebo že dostali výpověď a mají obavy, že novou práci již neseženou. Podle mě však převažují lidé, kteří to dělají čistě z kalkulu. Hodlají dále pracovat a k tomu mít navíc i důchod.

Anketa

Proč si důchodci přivydělávají?
Nemá je v práci kdo nahradit (např. lékaři)
2,4 %
Jejich práce je baví/ doma by se nudili
43,1 %
Mají hluboko do kapsy
21,6 %
Do práce se chodí pro peníze. Jsou sice zajištění, ale každá kačka se hodí
32,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1645 čtenářů.

Chápu, že pro ekonomiku je dobré, aby lidé co nejdéle pracovali. Ale není to trochu populistické podporovat skupinu pracujících, kteří mají své jisté? Ten, kdo bude chtít skončit s prací, tak učiní stejně. Jen se tím podpoří lidé, kteří jsou již zajištění a další příjem neopotřebují. Jsou to lidé, kteří mají svou jistotu v podobě pravidelného valorizovaného důchodu. Oni již mají benefity. Jejich benefitem je to, že nemají stres a strach ze ztráty zaměstnání a nemusí řešit, jak splatí hypotéku.

V době, kdy jsem opouštěla školu a jako absolventka jsem si hledala práci učitelky, narážela jsem na to, že pracovní místa byla obsazená pracujícími důchodci. Pracující důchodci mají své klady, ale ne vždy je přeci pracující důchodce přínosem. Je třeba brát i zřetel na to, že s věkem seniorům ubývají fyzické i mentální síly a nikdy nevíte, kdy je zradí jejich zdraví. Podpora jakékoliv skupiny lidí zavání pozitivní diskriminací. A dle mého názoru je jakákoliv diskriminace, i ta pozitivní, špatná.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz