Hlavní obsah
Názory a úvahy

Změna v dotačním programu Oprav dům po babičce – štědrá podpora bohatých

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Aby Česko splnilo své evropské klimatické závazky do roku 2050, dotace se více otevírají majitelům nemovitostí.

Článek

V září loňského roku ministr životního prostředí Petr Hladík uvedl: „Program (NZÚ) jsme rozšířili tak, aby motivoval všechny vlastníky rodinných i bytových domů k renovacím, které jim přinesou významné úspory, zvýší komfort jejich bydlení, přispějí k renovaci bytového fondu a v neposlední řadě se budou podílet na snižování celkové spotřeby energií a emisí skleníkových plynů na celorepublikové úrovni.“

Majitelům nemovitostí se otevřel štědrý dotační program Oprav dům po babičce. Aby nedocházelo k tomu, že si někdo za veřejné finance renovuje chatičku a že dotace využívá někdo, kdo má dost svých vlastních finančních prostředků a onu dotaci vlastně nepotřebuje, byl při zavedení tohoto programu loni v září zaveden rovněž majetkový test. Podmínkou k získání dotace bylo, že žadatel nesmí vlastnit žádnou jinou nemovitost určenou k bydlení a v domě, kterého se dotace týká, musel mít trvalé bydliště. Všichni členové domácnosti, krom dětí, museli mít v podpořené nemovitosti trvalý pobyt a využívat ji k bydlení po dobu deseti let od dokončení projektu. Zároveň byl tento program spojen s podporou rodin, konkrétně získání bonusu 50 000 korun za každé nezaopatřené dítě. Bonus se dokonce vztahuje na děti, které se teprve narodí. A to do roku 2030.

Výhodnost tohoto programu podporuje ještě možnost získání výhodného úvěru. Loni Hladík na onu dotaci lákal slovy: „Chci zdůraznit, že od ledna také bude ve verzi Oprav dům po babičce možnost si sáhnout na výhodný úvěr od stavebních spořitelen, tak jak jsme se na tom domluvili. U klasické NZÚ buďto mají finanční prostředky naspořené, nebo sahají po standardních bankovních produktech.“

V čem dalším je tato dotace výjimečná? Za komplexní zateplení je možné získat až 1 milion korun. Dotace pokryje celkem 50 % způsobilých výdajů a lze si ji nechat proplatit zálohově předem. Zároveň je možné požádat i o podporu dalších úsporných opatření, jako je třeba instalace fotovoltaiky, úsporný ohřev vody nebo výměnu zdroje tepla.

Dotace na zateplování domů a efektivnější nakládání s energiemi dostaly již desítky tisíc domácností, nicméně se stále nezatepluje v takové intenzitě, jak by bylo žádoucí. Máme jisté evropské klimatické závazky do roku 2050. Všechny budovy, krom výjimek jako kulturní památky a zemědělské budovy, by se do tohoto roku měly stát bezemisní, tedy nezávislé na fosilních palivech a dobře zateplené s nízkou energetickou náročností.

A tak Ministerstvo životního prostředí mění podmínky nejštědřejšího dotačního programu Nová zelená úsporám. Program Oprav dům po babičce mohou využít ekonomicky aktivní osoby a nově mohou od 1. června 2024 vlastnit nebo spoluvlastnit jednu další nemovitost určenou k bydlení.

Zatímco u sociálních dávek má dojít k „utahování šroubů“, tedy revizi sociálních dávek tak, aby nedocházelo k zneužívání sociálního systému a nestávalo se, že o dávky žádá i někdo, kdo vlastní i více nemovitostí, u dotačních programů se děje pravý opak. Dotace se otevírají širšímu okruhu jedinců, i těm, co mají dostatečné množství svých vlastních prostředků. A tak se v praxi běžně stává, že lidé mající nadstandardní příjmy bezelstně natáhnou svou pěstěnou ručku pro dotaci, kterou fakticky nepotřebují. Proč by si nenechali z půlky uhradit renovaci chalupy, když to podmínky umožňují, že?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz