Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vetřelec Valentýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Lásku si lze prokazovat mnoha způsoby, patří mezi ně i svátek zamilovaných, jemuž v kalendáři patří 14. únor.

Den svatého Valentýna přijímám tak, jak je myšlen. Naposledy jsme utráceli v prosinci, finančně tím vykrváceli, je třeba nechat nám leden k odfrknutí a v únoru nás opět nalákat k nákupům.

Článek

Ale nic proti tomu, proč by si milující páry v určitý den neměly chtít udělat radost dárkem, a tím podpořit ekonomiku, že.

Po pravdě je svatý Valentýn svátek hlavně  pro obchodníky. V kalendáři, alespoň v mém, ani není uveden, je tam jméno Valentýn, Valentina. Přesto víme, co je 14. únor za den. Většina pracujících už má po výplatě, o důvod, jak z nich část upustit, se stará reklama. Někdy kvalitní, lákavá, jindy trapná. Jako třeba polotovar karbanátky ve tvaru srdce s obalem Sv. Valentýn. Asi jdou na odbyt, hromádka v chladícím pultu mizí.
Jsme už takoví. Z nových tradic mnohdy děláme modlu, původní odflákneme. O Vánocích jsme najednou všichni křesťany, ale dost nedůsledně. Pro někoho končí tyhle svátky rozdáním dárků a zhlédnutím štědrovečerní pohádky. Velikonoce jsme ještě my, nepraktikující křesťané, donedávna státně slavili jen v pondělí, kdy už o nic nejde. Největší velikonoční svátek, Velký pátek, byl v kalendáři pracovním dnem a pochybuju, že se nad tou povrchností většina zamýšlela.
Nechci tu rozebírat každý státní svátek - jen by mě zajímalo, zdalipak vždycky víme aspoň to, proč se který slaví.
Některé přijímám niterně a všechny samozřejmě bez dopadu vlivu marketingu. Míjí mě tedy jakýkoli humbuk kolem nich a osobně je mi jedno, co kdo dostal či nedostal k jakémukoli výročí, kolik se utratilo o Vánocích, Velikonocích, Dušičkách. Takhle to nikdy nebylo myšleno, ale konzum je konzum. No a Valentýn je především svátek konzumu, navíc frustrující velkou část populace, která se cítí být jaksi mimo - pokud si to bere.
Je to o sebevědomí. Silná osobnost nepodlehne uměle vytvářenému nadšení ze svátku, u kterého ani nevíme, zda ten, na jehož počest utrácíme, vůbec existoval, a nebyl-li stvořen nějakým vizionářským marketérem. Vymyslet legendu není tak těžké.
Na závěr chci potěšit všechny, kdo se cítí být mimo. Nikdy nejste sami, protože ti, kteří vás milují, na vás myslí, i když jsou od vás vzdáleni. Pokud jste někoho milovali a ztratili, máte ho stále v srdci. To, co jste prožili, je jen vaše, a až budete přecházet z jednoho světa do druhého, ponesete si jen tohle. Ale ano, možná i vzpomínky na wellness večeři uspořádanou na počest svatého Valentýna v jednom z mnoha nadbytečných a na neuvěřitelných místech postavených zařízeních financovaných z různě pochybných zdrojů.  
Přeju vám bez ironie super 14. únor, ať už s ním, nebo bez vetřelce Valentýna.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz