Hlavní obsah
Lidé a společnost

Neschovávat, ale nechat vydělávat. Korunovační klenoty vystavme nastálo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vidlákovy peníze

V Británii nebylo možné vidět originální korunovační klenoty pouze několik týdnů v posledních letech. V Česku je to úplně naopak. Někdo něco dělá špatně - a Britové to nejsou.

Článek

Vidlák píše o financích, ale o zlatě a drahokamech ještě nenapsal ani řádku. Tak aby to napravil, mrknul se na české korunovační klenoty. Tedy spíše nemrknul. Nejen Vidlák má smůlu a na korunovační klenoty se podívat nemůže. Místo aby byly vystaveny, tak jsou zamknuty v komoře, kde se na ně jenom práší.

Aby se neokoukaly?

Vidlák se snažil zjistit, kdo za to může. Korunovační klenoty jsou národní kulturní památkou a jsou uloženy v Korunní komoře chrámu sv. Víta v Praze. O vystavení korunovačních klenotů rozhoduje prezident republiky, výstavy se prý mohou uskutečňovat pouze na území Pražského hradu. Korunovační předměty zahrnují nejen Svatováclavskou korunu, žezlo a jablko, ale třeba také korunovační plášť nebo pouzdra na korunovační klenoty.

Poprvé byly vystaveny v roce 1929 při příležitosti 1000 let od smrti sv. Václava a pak ještě 14×. Vidlák spočítal, že za 95 let to dělá 478 dní. V průměru tak na jeden rok připadá 5 dnů. V grafu vidíš, ve kterých letech a na jak dlouho byly korunovační předměty vystaveny.

Foto: Vidlákovy peníze

Dny vystavení korunovačních klenotů v jednotlivých letech (zdroj dat: Wikipedia.org)

V posledních letech se nejčastěji zdůvodňovalo vystavení klenotů výročím vzniku Československa, České republiky a také výročím narození Karla IV. A sekundárně se k těmto událostem podle Wikipedie přidává i zvolení Václava Klause (2003, 2008) a Miloše Zemana (2013) prezidentem. Klenoty byly vystaveny většinou ve Starém královském paláci nebo v chrámu sv. Víta.

Za peníze. A zadarmo.

Když si dnes zaplatíš za prohlídkový okruh (250 Kč dospělý, 500 Kč celá rodina), můžeš navštívit Starý královský palác s replikou korunovačních klenotů. Vidlák ale nechce vidět repliky, Vidlák chce vidět originály tak, jak je obvyklé ve světě. Pokud má některá země s korunovačními klenoty dlouhou zkušenost, pak to je Británie.

Britské korunovační klenoty jsou vystaveny veřejnosti v Jewel House nacházejícím se v Toweru. Každý návštěvník Toweru může tuto královskou pokladnici navštívit v rámci jednoho vstupného. Pouze v současnosti neuvidí Imperiální korunu a Korunu královny Marie, už se totiž připravují pro korunovaci 6. května 2023. Po ní se ale vrátí zpět a turisté je opět uvidí společně s ostatními korunami.

Foto: Vidlákovy peníze

Vstup do britská královské klenotnice, Tower, Londýn

V Česku to může fungovat podobně. Turisté rádi zaplatí za možnost vidět originální korunovační klenoty, správně zvolená cena vstupného pokryje potřebné náklady na vybudování stálé expozice, její zabezpečení, průběžné náklady a také přinese zisk pro další rozvoj Hradu. Prezidentovi zůstane právo vyhlásit při slavnostních příležitostech vstup zdarma. A repliku můžeme vystavit třeba na Karlštejně.

Anketa

Co navrhuješ s korunovačními klenoty udělat ty?
Vystavit nastálo
88,9 %
Vystavovat dle rozhodnutí prezidenta
0 %
Vystavovat každý rok na výročí vzniku státu
0 %
Vystavovat jednou za 5 let na výročí vzniku státu
0 %
Vystavovat jiným způsobem
11,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz