Hlavní obsah
Aktuální dění

Únik informací CIA bude mít závažné důsledky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Ken Hammond, U.S. Air Force.

Z takového úniku informací bude bolet hlava nejen úředníky v Pentagonu.

Masivní únik informací CIA zveřejněný na síti Discord a serveru 4chan vzbudil na sítích slušný poprask. O jeho dopadech zajímavě píše australský brigádní generál Mick Ryan.

Článek

Tento týden se v deníku New York Times a dalších médiích objevily nejméně dvě zprávy o údajných únicích informací ze zpravodajských služeb. Ačkoli jsme teprve na začátku, rád bych stručně poreferoval o některých pravděpodobných dopadech.

První únik se zaměřoval především na válku na Ukrajině a obsahoval fotografie powerpointové prezentace z brífinku americké armády. Přinejmenším s některými snímky se před jejich zveřejněním na internetu podle všeho manipulovalo. A pak byly na sociální sítě nahrány další dokumenty. Ty mimo jiné obsahovaly informace o spojencích a blízkých bezpečnostních partnerech USA.

Takové úniky mohou odhalit citlivé informace o schopnosti získávání dat i o chystaných plánech a strategiích ještě před jejich realizací. V nejhorším případě mohou stát životy zpravodajců a vojáků ve vojenských operacích.

V této fázi je obtížné posoudit, nakolik jsou uniklé dokumenty přesné, pravdivost informací, které podle všeho obsahují, nebo účel takového záměrného úniku. Nicméně to bude mít pět klíčových dopadů.

Zaprvé, každá zpravodajská agentura ve všech zemích zmíněných v dokumentech již pravděpodobně dávno zahájila činnost zaměřenou na vyhodnocování škod.

Jedná se o časově velmi náročnou činnost, kterou nelze zadat počítačovým algoritmům nebo něčemu jako ChatGPT. Ke zhodnocení rizik a k vypracování plánů na jejich zmírnění bude zapotřebí velkého počtu lidí.

Zadruhé to bude pro zpravodajské agentury znamenat obrovské zdržení, obzvláště nyní, kdy jsou tyto agentury zahlcené úkoly a přetížené podporou ukrajinských operací a přípravou na budoucí konflikty v místech, jako je Indo-Pacifik.

Čas strávený posuzováním rizik a realizací plánů na jejich zmírnění bude představovat velké náklady ušlé příležitosti. Zpravodajci v Pekingu a Moskvě se budou nejen nesmírně bavit, ale budou hledat způsoby, jak únikem informací poškodit Ukrajinu a USA.

Za třetí tu bude dopad na důvěru. Nějakou dobu to trvalo, ale je zřejmé, že mezi americkými a ukrajinskými představiteli panuje hluboká důvěra, již tyto úniky naruší.

Před únikem informací docházelo k významnému sdílení informací, a to nejen zpravodajských. Sdílely se údaje o zásobách zbraní a munice i o tom, kde Ukrajina darované zbraně používá nebo rozmisťuje.

Po těchto únicích informací se na obou stranách najdou lidé, kteří budou v pokušení s takovou mírou otevřenosti skoncovat. To by nejenom ztížilo válečné úsilí Ukrajiny, ale pomohlo by to i Rusku. Doufejme, že chladné hlavy zvítězí. (Očekávám, že to tak dopadne.)

Za čtvrté je tohle úžasný dar pro Rusko a Čínu v jejich válce o vliv se Spojenými státy a dalšími demokraciemi. USA budou (opět) obviněny ze špehování svých spojenců a z nedůvěryhodnosti při nakládání s citlivými informacemi.

To je skutečně významný důsledek a američtí diplomaté o tom již nepochybně jednají se svými zahraničními partnery. Čína a Rusko budou chtít únik informací využít ve svém úsilí o narušení amerických bezpečnostních vztahů a spojenectví.

V případě Číny tyto úniky poskytují velmi užitečné rozptýlení pozornosti od jejich zesílené zastrašovací kampaně proti Tchaj-wanu, která probíhá v souvislosti s návštěvou tchajwanské prezidentky ve Spojených státech.

Posledním dopadem je důvěra, s níž jednotlivci přistupují k informacím, které dostávají. Mnoha našim občanům - a dokonce i naší armádě - už dělá potíže rozpoznat rozdíl mezi pravdou a výmyslem.

Jak tento týden uvedl jeden ukrajinský důstojník v článku pro New York Times, „už nedokážeme určit, co je pravda a co lež“. To je pro demokracie zhoubný trend. Pro vojenské instituce bojující o přežití je katastrofální.

V příštích dnech může dojít ke zveřejnění dalších úniků informací. A pravděpodobně se dozvíme více o tom, nakolik jsou informace obsažené v únicích přesné. Možná se dokonce někdy dozvíme, kdo je za úniky odpovědný.

I tak už únik těchto dokumentů už měl velký dopad na důvěru a vztahy. Pro Putina a Siho je to splněný sen.

A úniky jsou noční můrou pro Bidena, Stoltenberga, Zelenského a vojáky, kteří se snaží udržet linii při obraně Ukrajiny. Zaslouží si něco lepšího.

Přeložil Viktor Janiš

Originál najdete zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz