Hlavní obsah
Aktuální dění

Západní tanky na Ukrajině budou. Ale má to svoje háčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: wikipedia.org/public domain

Tank M1A1  na průzkumu v Iráku, září 2004.

Generál Mark Hertling, bývalý velitel armády USA v Evropě & tankista tělem i duší sepsal na Twitteru zajímavé vlákno o tom, co všechno obnáší dodat tanky na Ukrajinu. Tedy, když se to má udělat tak, aby to fungovalo…

Článek

Lidem, kteří říkají: „Nepochybujte o ukrajinských vojácích, ti se osvědčili a zvládnou každý tank, který se jim dostane do rukou,“ bych řekl tři věci: Nikdy jsem nepochyboval o tom, že se ukrajinští tankisté naučí řídit abramse a střílet z nich. Pracoval jsem s ukrajinskými vojáky a znám je. Jsou dobří.

Nemám obavy o to, zda „zvládnou tank“, tedy zda se rychle naučí ovládání tanku Abrams (a Leopard II). Jde mi o výcvik s dalšími tanky, s pěchotou, průzkumníky, bezpilotními letouny, dělostřelectvem, ženisty, zpravodajci… Jde o dost víc než jen o výcvik posádky.

Až se tank – nebo kriticky důležité součástky tanku – rozbijí (což se stává) a až bude třeba tyto malé a velké náhradní díly vyměnit a až bude tank vyžadovat každodenní/týdenní/měsíční sledovou údržbu, bude mít Ukrajina vyškolené i lidi, kteří se o takovéhle záležitosti starají?

Když tankové osádky, družstva, roty a prapory zvládnou střelecké dovednosti, manévrování a údržbu, bude tu také v druhém sledu podpora, která se postará o dodávky potřebných dílů, výměnných bloků motoru a převodovky, munici, palivo, kola, torzní tyče a dalších potřebných součástek do předních linií?

Ptám se na to proto, že jsem viděl, jak to chodí ve skutečných operacích s obrněnými vozidly, a vím, jak američtí vojáci a jednotky průběžně cvičí, aby všechny tyto záležitosti byly synchronizovány. A vyžaduje to týmovou spolupráci I MIMO TANKOVÉ JEDNOTKY!

Lidé, kteří říkají: „Prostě jim dejte ty zatracené tanky!“ pravděpodobně nikdy neviděli choreografii, která zajišťuje, aby tohle všechno na bojišti fungovalo. A lidem, kteří říkají: „Ukrajinci už začlenili jiné věci, tohle zvládnou taky!“ bych jen řekl, že jsem viděl americké jednotky – v našich výcvikových střediscích – i v boji. Stačí pár chyb a dojde ke katastrofě a selhání. Smrtící tanky se změní v bunkry, které se nepohybují ani nestřílejí. Aby to na bojišti fungovalo, jak má, je potřeba výcvik, údržba, zásobování a tým – a to nejen tankistů.

Jsem nadšený, že se Německo rozhodlo poskytnout leopardy a že podle všeho by USA mohly v delším časovém horizontu poskytnout nějaké abramsy. Ale pokud by trvalo měsíce, než by se raketové systémy Patriot dostaly na bojiště (vypadá to na 3 měsíce), získání této techniky bude vyžadovat čas a úsilí.

Podle mého odhadu by leopardy mohly být připraveny k boji v březnu. Abramsy nejspíš budou následovat (zítra si poslechnu prezidentův projev, ale něco mi říká, že je na bojišti uvidíme nejdřív za 8 měsíců). Ale to je blesková rychlost na dodání & přípravu jednotek, které na tato vozidla nejsou vycvičené.

To vše se VELMI liší od dodání javelinů a stingerů a výcviku jednotlivých vojáků pro práci s nimi, potažmo od výcviku osádek obrněných vozidel MRAP a HMMWV, salvových raketometů HIMARS a bojových vozidel pěchoty Bradley. Tanky, tak jako letadla, jsou něco zcela jiného.

Vševojskové konvenční operace se smrtící těžkou výzbrojí, to není žádná videohra. Nemůžete na bojiště vysadit supermoderní techniku a očekávat, že vojáci, kteří ji vůbec neznají, ji budou schopni obsluhovat, udržovat nebo začlenit do vševojskového týmu.

A všem, co taky říkají: „Západ jim to všechno měl dát už před několika měsíci,“ bych odpověděl: „Možná, ale armáda a země bojující o holý život měla i pár jiných starostí a k téhle fázi boje jsme se ještě nedostali.“

Ve válce je těžké předvídat.

Dovolte mi skončit tam, kde jsem začal.

Ukrajinská armáda se osvědčila. Přizpůsobili se, a to je klíč k vítězství. Ukrajinští vojáci jsou skvělí a já mnoho z nich znám. Ale k tomu, že se Ukrajina dostala takhle daleko, přispělo i selhání Ruska.

Tanky budou užitečné, ale nebude to procházka růžovým sadem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz