Hlavní obsah
Zdraví

Chutě na sladké: Příčiny a nejlepší způsoby, jak s nimi bojovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: ilustrační foto | Canva

Chuť na sladké je běžná a může být způsobena různými faktory. Podpora celkového zdraví nám může pomoci omezit příjem cukru.

Článek

Ať už je cukr přidáván do kávy nebo zapékán do koláčků, často může zlepšit chuť věcí. Příliš mnoho cukru však může mít některé negativní dopady na zdraví.

Podle obecných mezinárodních doporučení by se obsah přidaného cukru měl omezit na maximálně 100-150 kalorií z přidaného cukru denně. To představuje přibližně 6-9 čajových lžiček denně nebo 24-36 gramů denně. To je méně než průměrná plechovka limonády, která obsahuje asi 35-40 gramů celkového přidaného cukru.

Co způsobuje chuť na cukr?

Existuje několik různých důvodů, proč můžeme mít chuť na cukr.

Chuť na jídlo může být vyvolána chemickou látkou zvanou dopamin. Tento hormon dobrého pocitu se uvolňuje, když sníme něco příjemného, a může způsobit, že mozek tyto potraviny znovu a znovu vyhledává.

Někteří vědci se také domnívají, že závislost na cukru existuje, ale jiní tvrdí, že závislost na jídle není stejná jako závislost na drogách a alkoholu.

Všeobecně z výzkumů vyplývá, že kombinace potravin mohou vyvolat touhu po jídle. Výzkumy naznačují, že základem chuti na sladké jsou potraviny s vyšším obsahem cukru a tuku dohromady.

Nyní, když známe některé z možných důvodů, které stojí za chutí na sladké, si projdeme některé konkrétní situace, které mohou tyto chutě vyvolat.

Proč mám chuť na cukr, když jsem ve stresu?

Ve stresu se můžeme obrátit na chutnou pochoutku nebo můžeme dostat chuť na jídlo útěchy, když se cítíme zdrceně. Existují však skutečně nějaké vědecké důkazy, které stojí za „stresovým stravováním“ a chutí na cukr?

Zdá se, že existuje vztah mezi příjmem cukru a stresem, ale většina těchto výzkumů se zaměřuje spíše na vliv příjmu cukru na emoce než na to, že by stres způsoboval příjem cukru.

Studie ukázaly, že stres může vyvolávat chuť na jídlo a že chuť na jídlo je spojena s vyšší váhou. Pokud stres způsobuje problémy se spánkem, může to také vést k vyšší chuti na sladké a přejídání se. Bylo prokázáno, že nedostatek spánku může vést ke konzumaci vysoce kalorických potravin, protože tělo žádá o příjem energie na fungování, jelikož není dostatečně odpočaté.

I když tyto studie ukazují na souvislost mezi stresem a zvýšenou chutí na jídlo a příjmem potravy, je třeba provést další výzkum, aby se zjistilo, zda stres způsobuje konkrétně chuť na sladké.

Foto: instagram Mujvit, se svolením

Rozdíl mezi druhem kalorií

Proč mám v těhotenství chuť na sladké?

Když vám kamarádka řekne, že má chuť na okurky máčené v javorovém sirupu, musí být těhotná, že?

Ve skutečnosti existuje výzkum, který podporuje chuť na sladké jídla během těhotenství. Bylo zjištěno, že sladká jídla patří mezi nejčastější potraviny, které během těhotenství jedí ženy, které na ně mají chuť.

Příčiny chuti na sladké jídlo během těhotenství nejsou zcela objasněny, ale předpokládá se, že svou roli mohou hrát hormonální změny, nedostatek živin a potřeba vyššího příjmu živin pro správný vývin plodu. K lepšímu pochopení je zapotřebí dalšího výzkumu, ale je jasné, že těhotenství může vést k chutím na jídlo.

Kromě těhotenství mohou chuť na cukr vyvolávat také hormonální změny během menstruačního cyklu.

Může nedostatek vitamínů způsobit chuť na sladké?

Jednou z možných příčin chuti na sladké je nedostatek živin.

Nemůžeme mluvit o chuti na sladké, aniž bychom zmínili čokoládu. Podle výzkumů je čokoláda nejčastější potravinou, na kterou mají lidé chuť. Někteří se domnívají, že touha po čokoládě je způsobena nedostatkem hořčíku. Chuť na jiné potraviny s vysokým obsahem hořčíku (např. ořechy) však není příliš častá.

K pochopení možného vztahu mezi nedostatkem živin a chutí na sladké je zapotřebí dalšího výzkumu.

5 nejlepších způsobů, jak omezit chuť na sladké

Nyní, když jsme si probrali některé z možných důvodů chuti na sladké, probereme způsoby, jak si sladké vychutnat s mírou.

Snižte přístupnost

Pokud se potýkáte s chutí na cukr, možná si myslíte, že musíte ze svého jídelníčku odstranit veškerý cukr. Možná vám bylo řečeno, že máte vyklidit kuchyň a zbavit se všech sladkostí ve vaší domácnosti. U někoho to může fungovat, ale u jiných to může vyvolat ještě větší chutě.

Lepším přístupem je omezit příjem cukru, ale nějaký si v životě připustit.

Zkuste zaměnit potraviny

Jedním ze způsobů, jak začít snižovat množství cukru ve stravě, je provádění zdravých výměn. Když vás přepadne chuť na sladké, sáhněte po kombinaci sacharidů a zdravého tuku nebo bílkovin. Může to být jablko s ořechovým máslem nebo humus a mrkev.

Vyzkoušejte jíst bez rozptylování

Snažte se plně soustředit na jídlo a nerozptylovat se u toho. Když se rozhodnete dát si něco dobrého, zkuste to jíst s vědomím.

Řekněme, že se chystáte sníst kousek čokolády. Podržte čokoládu v ruce a všímejte si, jak se při ní cítíte. Těšíte se, až ji sníte? Začíná se vám sbíhat slina v ústech? Pak si k čokoládě přivoňte a soustřeďte se na její vůni a na všechny hezké vzpomínky, které vyvolává. Pak si čokoládu vložte do úst a nechte ji pomalu rozpustit. Jak chutná? Jaká je struktura?

I když vám toto cvičení může zpočátku připadat trochu hloupé, vědomé stravování vám pomůže si cukr skutečně vychutnat, když se rozhodnete si ho dopřát. A nebudete nevědomě polykat kousek za kouskem.

Nasyťte se zdravě

Pokud máte neustále chuť na cukr, je důležité se ujistit, že uspokojujete své potřeby tekutin a živin.

Pokud jde o tekutiny, doporučuje se vypít 30-40 ml na kg váhy denně. Tato hodnota se může lišit v závislosti na úrovni fyzické aktivity a pocení. Důležité je také jíst vyvážená jídla, která obsahují bílkoviny, tuky a vlákninu, aby vás zasytila. Výzkum naznačuje, že vyvážené stravování může snížit chuť na sladké.

Pracujte s úrovní stresu

Hovořili jsme o možném vztahu mezi stresem a chutí na sladké, proto mohou být užitečné aktivity snižující stres.

Meditace a jóga, mohou pomoci stres snížit. Cvičení v posilovně nebo bojové sporty vám také mohou pomoci vypustit páru.

Nezapomínejte na spánek! Snažte se spát 7-9 hodin denně.

Závěr

Ačkoli je z výzkumu zřejmé, že chuť na sladké existuje, konkrétní příčiny nejsou zcela objasněny. Svou roli mohou hrát například stres, hormony a nedostatek živin. Existují způsoby, jak si s občasnou chutí na cukr pomoci, ale pokud potřebujete více pomoci s omezením cukru, zvažte spolupráci s výživovým specialistou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz