Hlavní obsah
Zdraví

Z mrtvice se nevyspíte, chřipku jen tak nepřechodíte. Tak co s nimi?

Foto: Pixabay

Proč je nejvyšší čas nechat se očkovat proti chřipce a jak vypadají příznaky mrtvice? A jak dobře pečujete o své oči? Přečtěte si týdenní přehled toho, co se děje ve zdravotnictví.

Článek

Svým očím skutečně věnujeme překvapivě málo pozornosti. Asi to bude souviset s tím, že i když se nám zrak zhoršuje, nebolí to. Navíc se tak děje pozvolna, člověk si nemusí uvědomovat, že písmenka v knížce začínají být rozmazaná nebo že se mu při řízení na předměty v dálce zaostřuje čím dál hůře. Mezi časté potíže patří syndrom suchého oka, kdy oko pálí a slzí, obyčejné kapky z lékárny ale nemusí stačit.

Co s tím v vysvětluje lékař Valér Vojník v našem podcastu. Poslechnout si ho můžete přímo tady:

Existují ale zdravotní potíže, kde řešení skutečně nesnese odkladu. Patří mezi ně i mozková mrtvice - lékaři dokážou člověka zachránit, jak dokládá tenhle příběh pacienta, ale musí se k nim dostat v podstatě okamžitě. Bohužel, pořád se najde někdo, kdo si myslí, že se příznaky rozbíhající mrtvice dají zaspat a ráno bude lépe.

Při typickém ochrnutí půlky těla to asi nikdo neudělá, ale patří sem taky zvláštní potíže s mluvením nebo porozuměním, problémy s viděním, závratě a náhlá silná bolest hlavy. A bacha, typickému pacientovi je sice sedmdesát, ale lékaři se stále častěji setkávají s mrtvicí u padesátníků.

Jestli očkovat na chřipku, tak teď

Jestli zvažujete, že se letos necháte očkovat proti chřipce, což není vůbec špatný nápad, máte nejvyšší čas. Zdá se totiž, že letos přijde každoroční epidemie dříve než obvykle, kdy se v plné síle přihlásí někdy na přelomu ledna a února. Letos by to mohlo být už před Vánoci.

Stojí to kolem pětistovku, většině lidem na to může přispět jejich zdravotní pojišťovna. Pokud jste si pomysleli, že chřipku máte každý rok a nic hrozného to není, tak to nejspíš bylo jen nějaké nachlazení. Pravá chřipka skolí člověka do postele s vysokou horečkou a kašlem klidně na týden či dva a další tři se z ní může vzpamatovávat.

Na vzestupu stále je i žloutenka A, vakcíny na ni už však došly, takže nezbývá, než se spolehnout na dostatečnou hygienu. Překvapivé možná je, že z ohmataných rohlíků v obchodě se žloutenka nejspíš chytit nedá (ale stejně je lepší si na jejich nabírání brát sáček nebo používat kleště).

Neuvěřitelně dobré zelí

Máte rádi zelí? Influencerka a foodblogerka Chili Ta ho považuje za nedoceněný poklad české kuchyně. „Nikdy mě nepřestane fascinovat, to je zelí. Máte bílé zelí, špičaté, ale i červené. Můžete ho nakládat, fermentovat, pošírovat, připravíte si karamelizované zelí, s tahini pastou, to je něco tak neuvěřitelně dobrého. Zkuste si někdy připravit pečené zelí, nebo pyré z karamelizovaného zelí, s tymiánem a smetanou, to je absolutně skvělé,“ říká Chili Ta v rozhovoru.

Zelí je každopádně docela zdravé. O mnoha jiných jídlech, které nejspíš jíme mnohem častěji, se to říct nedá. Vědci teď přišli s další objevem na tohle téma - pátrali po příčině stoupajícího výskytu rakoviny tlustého střeva u mladých lidí. Podle nyní zveřejněné studie jim u toho jako dost pravděpodobný viník vyšly vysoce průmyslově zpracované potraviny. A nemyslí se tím jen polotovary, ale taky všechny uzeniny, brambůrky, sušenky, zmrzliny, hotové pomazánky a tak dále. Čerstvé a co nejméně upravené jídlo je zkrátka lepší.

Přeji pevné zdraví

Radka Wallerová, šéfredaktorka webu Vitalia.cz

PS: Přikládám ještě nějaké tipy na další články z jiných webů z tohoto týdne:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám