Hlavní obsah
Sport

Díky přílišné korektnosti zřejmě přijdeme o projevy emocí pilotů Formule 1

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons, volné dílo

Max Verstappen za vyslovení f-bomby během tiskové konference před závodem v Singapuru schytal trest v podobě veřejně prospěšných prací.

Prezident FIA Mohammed Ben Sulayem se rozhodl rozdávat závodníkům tresty za vyřčení vulgarismů při komunikaci s týmem během závodu a poštval si proti sobě nejen Maxe Verstappena, ale dříve i Lewise Hamiltona.

Článek

Letošní šampionát Formule 1 se pomalu blíží ke konci a po podzimní třítýdenní pauze je na pořadu dne už jen šest závodů, během nichž nás čeká velké drama v boji o titul mistra světa. Zůstává velkou otázkou, zda McLarenu, a především Landu Norrisovi vydrží současná forma. V boji o titul mu na stávajícího šampiona Maxe Verstappena schází 52 bodů, což znamená, že i nadále musí v každém ze zbývajících závodů získat o 9 bodů více než jeho rival. Dominance monopostů Red Bull z minulých let je ta tam a Max je pod velkým tlakem, což nenese zrovna nejlépe. Pokud jste viděli některou z Velkých cen v poslední době, tak určitě víte, že svou nespokojenost s autem dával svému týmu do vysílačky značně najevo. Často se vyjadřoval dost nevybíravým způsobem a nadávat jsme ho ve srovnání s ostatními piloty mohli slyšet nejčastěji.

Vše vyvrcholilo, když se během tiskové konference před zatím poslední odjetou velkou cenou v Singapuru neudržel a vypustil ze svých úst f-bombu respektive nejtypičtější anglickou nadávku začínající na písmeno f. Za tento prohřešek mu byl udělen trest v podobě veřejně prospěšných prací. Nejprve se snažil bránit tím, že angličtina není jeho mateřský jazyk a v běžné mluvě, tak jak se angličtinu učil, se podobná slova normálně používají. Nicméně jeho, co se budeme nalhávat značně chabé odůvodnění, nebylo komisaři automobilové federace FIA vzato v potaz a Max si bude muset své potrestání odpykat. Další rozhovory v průběhu závodního víkendu Verstappen bojkotoval tím, že byl na slovo velice zdrženlivý a své odpovědi omezil na minimum ve stylu již vysloužilého závodníka Kimi Räikkonena.

Foto: Wikimedia Commons, volné dílo

Lando Norris je jedním ze dvou hlavních aspirantů na letošní mistrovský titul ve Formuli 1

Max se nechal v reakci na snahu FIA vymýtit nadávky vyřčené závodníky slyšet, že se kvůli nikomu, ani komisařům automobilové federace nebude měnit. Dle jeho slov, pokud by nemohl být sám sebou a projevovat své emoce, tak by si připadal jako robot, což dle něj není pro sledující diváky v takto náročném a riskantním sportu vhodné. Podobný názor zastává i Maxův hlavní konkurent v boji o mistrovský titul Lando Norris, který prohlásil, že piloti Formule 1 během závodu žijí okamžikem, jsou pod velkým tlakem a srdceryvně bojují o nejvyšší příčky. Navíc, když k tomu připočítáte riziko závažné nehody, tak nemůže být divu, že čas od času vypustí z úst nějakou tu nadávku. Dle Landa je pro komisaře a celou organizaci FIA snadné říci, jak se mají piloti chovat. Jenže pro piloty řítící se vysokou rychlostí na závodní trati bývá velmi těžké svůj slovník udržet na uzdě.

Přidal se i Yuki Tsunoda z „juniorského“ týmu Red Bullu, který shodně s oběma zmíněnými jezdci má pocit, že je FIA v současné chvíli poněkud přecitlivělá. Nicméně uznal existenci určité hranice, kterou by se závodní jezdci měli řídit. Jeho názor se zakládá na vlastní zkušenosti, jelikož za urážlivé vyjádření na adresu ostatních jezdců během kvalifikace na Velkou cenu Rakouska musel zaplatit tučnou finanční pokutu. Hovořit o ostatních pilotech na trati okolo něj jako o zatracených retardech, ho stálo 40 000 eur i přesto, že se jeho slova nedostala do živého televizního vysílání. V něm je totiž komunikace jezdců s týmem, kterou slýcháváme při závodech opožděná, aby se f-bomby a jim podobné výrazy nechaly v živém vysílání „vypípat“. Jenže ve streamovací aplikaci F1 TV se tak neděje, a proto část diváků Yukiho komentář ohledně dění na trati očividně slyšela.

Foto: International Transport Forum, flickr.com, volné dílo

Nový zlý muž světa Formule 1 Mohamed Ben Sulayem si proti sobě poštval několik závodníků včetně Lewise Hamiltona

Kolotočem světa Formule 1 proudí enormní množství peněz a nabídka exkluzivního obsahu, díky kterému si diváci mohou vybírat jezdce, jenž budou v průběhu závodu v reálném čase sledovat i poslouchat, vydělává. Z toho důvodu prezident FIA Mohamed Ben Sulayem hodlá v trestání jezdců za použití nadávek ještě přitvrdit. Jeho představa je, aby jezdci byli vzorem pro mladé diváky a především děti nejen tím, že závodí v jedné z nejprestižnějších motoristických disciplín světa, ale zároveň i svým způsobem vyjadřování. Dle Landa Norrise by jedním z řešení bylo komunikaci jezdců s týmem zpozdit, aby mohla projít cenzurou, anebo ji do živého vysílání vůbec nepouštět. Vzít si příklad od světového televizního vysílání by určitě stálo za zvážení. Rozhodně by to bylo schůdnější řešení, než jakýmkoliv způsobem limitovat projevy emocí závodníků.

V každém případě bez poskvrny v celé kauze nezůstává ani prezident FIA. Ve svém prohlášení médiím sdělil, že si nepřeje, aby piloti Formule 1 mluvili jako rappeři, kteří dle jeho slov do éteru vypouštějí f-bombu několikrát za minutu. Právě tímto výrokem si proti sobě popudil sedminásobného šampiona Lewise Hamiltona, který na jeho adresu vzkázal, že použil stereotypní předsudky s rasistickým podtextem. Problémem dle Lewise je Sulayemovo srovnání pilotů s rappery, jelikož většina společnosti si pod pojmem rapper představí černocha a ti jsou tím pádem prezentováni ve špatném světle. Mohamedovo vyjádření je o to nešťastnější, jelikož to byl právě on, kdo na konci roku 2022 závodníkům zakázal vydávat jakákoliv prohlášení týkající se politických, náboženských i osobních preferencí, která nejsou v souladu s principy a neutralitou FIA.

Foto: Jen Ross, filckr.com, volné dílo

Lewis Hamilton se Maxe Verstappena zastal a prezidenta FIA obvinil z použití stereotypních předsudků s rasistickým podtextem

Hyperkorektnost, která je trendem posledních let, zasáhla i svět Formule 1. Klarifikována byla poprvé v lednu roku 2023 a omezení toho, co závodní jezdci smí a nesmí říct pokračuje doteď. Ačkoliv byl Verstappenův výrok během zmíněné tiskové konference opravdu zbytečným přešlapem, tak svými hrozbami, že kvůli celé kauze s nadávkami po vypršení smlouvy u Red Bullu ukončí ve Formuli 1 svou kariéru, působí tak trochu jako chování malého dítěte. Nicméně v jednom má pravdu, bez projevů emocí, ať jsou v jistých normách jakékoliv, budou závodníci opravdu působit jako roboti. Emoce jsou jednou z nejdůležitějších součástí všech sportů a bez jejich vzbuzování u diváků jejich popularita zanikne. Nejlépe to vystihli redaktoři z Top Gearu, když vydali satirický článek o zákazu vstupu bývalého šéfa týmu Haas Guenthera Steinera do paddocku za jeho výživný slovník, jenž se stal součástí populární dokumentární série F1: Touha po vítězství.

Anketa

Přijdou automobilové závody o své kouzlo, když bude FIA vehementně vynucovat naprostou slovní poslušnost od závodníků?
ANO
100 %
NE
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz