Hlavní obsah
Umění a zábava

Elvis Presley nenapsal žádný ze svých raných hitů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons, volné dílo

Král rock and rollu v dobách své největší slávy

Král rock and rollu za svojí kariéru vydal mnoho nezapomenutelných skladeb a změnil dějiny populární hudby, ačkoliv sám hudbu nikdy aktivně neskládal.

Článek

Nenechte se mýlit Elvis Presley rozhodně patří mezi velikány hudební scény oprávněně. Jeho charismatický pěvecký přednes a pohybové kreace při živých vystupováních byly na tehdejší dobu nadčasové. Ačkoliv Elvis neprošel žádným formálním hudebním vzděláním, tak se naučil hrát na hudební nástroje od poslechu, což svědčí o jeho ohromném talentu. Nicméně i přesto se do psaní svých vlastních skladeb po celou dobu své kariéry nepouštěl. O rozruch se poprvé postaral, když v červenci roku 1954 nahrál singl That’s All Right. Jednalo se o interpretaci písničky bluesového zpěváka a kytaristy Arthura Crudupa. V Elvisově podání se skladba okamžitě stala hitem a vzrostl zájem o černošskou hudbu. Když měl Elvis živě vystoupit v rádiové show Red Hot & Blue, tak ostřílený moderátor Dewey Phillips nemohl uvěřit, že skladbu nazpíval zpěvák, který není afroamerického původu.

Elvisův repertoár po celou dobu jeho kariéry zahrnoval interpretace písní starších hudebníků, a dokonce i jeho současníků. Když pro své první album nahrál jednu z nejikoničtějších skladeb padesátých let s názvem Blue Suede Shoes, tak fanoušci věřili, že se jedná o Elvisovu originální skladbu. Ve skutečnosti ji složil méně známý Carl Perkins, jenž ji vydal jako singl prvního ledna 1956. Bohužel v tom samém měsíci měl těžkou dopravní nehodu, a tak skladbu nemohl promovat v živých vystoupeních. Vydavatelství Hill & Range chtělo, aby Elvis vydal Blue Suede Shoes jako B stranu k singlu Heartbreak Hotel. Nejprve se tomu bránil, jelikož se mu nechtělo soutěžit s kamarádem v prodejích. Nicméně později k vydání samostatného singlu svolil. Uvědomil si, že honorář z prodejů za napsání této skladby finančně podpoří Perkinse, který se po nehodě dlouho zotavoval.

O zbytek Elvisova repertoáru staralo několik tvůrců. Za hity Hound Dog, She’s Not You a Don’t stálo skladatelské duo Jerry Leiber a Mike Stoller. O singl Love Me Tender se postaral Ken Darby, který pro Elvise složil ještě další tři skladby. Zajímavostí je, že se jako autor těchto skladeb pod svým jménem nepodepsal. Místo toho autorství přenechal své ženě. Nesouhlasil totiž s praktikami vydavatelství Hill & Range, jenž mělo podmínku, že Elvise na každé nahrané skladbě uvede jako spoluautora. Na dotaz proč tak učinil, Darby prohlásil, že jeho žena má s kompozicí oněch písniček asi tolik společného jako Elvis. Tato podmínka platila v letech 1956 a 1957 a bylo jedno, jestli Elvis do písniček nějak autorsky zasáhnul, nebo je pouze nazpíval. Nicméně je jisté, že žádný podíl na tvorbě jeho hitů v tomto období se týkal osmi skladeb, mezi něž patří i legendární Heartbreak Hotel, Don’t Be Cruel a All Shook Up.

Foto: Wikimedia Commons, volné dílo

Elvis Presley při vystoupení v TV Radio Mirror v roce 1956

Autorem posledních dvou zmíněných písniček byl černošský hudebník Otis Blackwell, který měl k Elvisovu „spoluautorství“ pragmatičtější přístup. Vyjádřil se o celé záležitosti ve stylu, že to byly Elvisovi boky, co desky s jeho skladbami prodávalo. Nutno dodat, že měl pravdu. Elvis Presley se svým vystupováním stál králem rock ‚n‘ rollu a idolem miliónů fanoušků po celém světě. Navíc svým jedinečným zpěvem a interpretací skladeb přiblížil černošskou hudbu široké americké veřejnosti, která byla v padesátých letech značně rasově segregována. Vždyť jeho první televizní vystoupení v kultovní The Ed Sullivan Show sledovalo šedesát miliónů diváků napříč celými Spojenými Státy a rozdílné zde žijící národní kultury se pomalými kroky začaly propojovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz