Hlavní obsah
Lidé a společnost

Letňanský hokej nám dal vítěze Stanley Cupu Jakuba Vránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: hcletci.cz

Letňanští letci dostali nové klubové barvy i logo.

Když bratři František a Vojtěch Kučerovi přišli s projektem na výstavbu hokejové haly v pražských Letňanech, tak určitě netušili, co tím odstartují.

Článek

Stavba nové hokejové haly v Praze byl velmi odvážný a drahý projekt. Zpočátku v jeho dokončení mnoho lidí nevěřilo. Stavba započala během asi nejslavnější hokejové éry v naší zemi. Po výhře národního týmu na olympiádě v Naganu, u které byl přítomen jeden ze zakladatelů letňanského hokejového klubu František Kučera, jsme ještě získali zlatý hattrick na Mistrovství světa v ledním hokeji a hokejová euforie byla na světě. I přes tuto euforii a zvučné jméno Františka Kučery by hala nikdy nevznikla, kdyby za veškerou organizací a dotažením projektu do zdárného konce nestál jeho bratr Vojtěch.

Původním záměrem bylo vytvořit sportoviště pro amatérské hokejisty, na které v ostatních pražských halách zbývaly volné ledy pouze brzy ráno, anebo až po 10. hodině večerní. Tento záměr se však po pár měsících zkušebního provozu změnil. V Letňanech tehdy nebylo moc sportovního vyžití. Krom šermu a tenisu zde mládež neměla co dělat, a proto po domluvě s městskou částí Praha 9 v Letňanech byl založen v roce 2002 hokejový klub HC Letci Letňany.

Foto: Michal Tichý

Původně měla letňanská Ice Arena sloužit amaterským hokejistům

Letňanský klub za své dnešní úspěchy v mládežnických soutěžích vděčí celé řadě lidí, ale především za ním stojí slavný trenér Zbyněk Zavadil. Právě on verboval nové mladíky do hokejového týmu z Letňan a okolí. Stálo ho to hodně úsilí, jelikož chodil po školkách, kde se snažil vzbudit zájem dětí o hokej. Jeho úsilí a samozřejmě také trenérské schopnosti se osvědčily, jelikož v žákovských kategoriích se letňanští Letci pravidelně umisťovali na vysokých pozicích. Největší úspěch přišel v sezoně 2006/07, ve které se tým čtvrté třídy stal mistrem České republiky.

Letitá kvalitní práce s mládeží a skvělé zázemí haly se po letech vyplatila. Dnes jsou HC Letci Letňany respektovaným týmem v soutěžích všech věkových kategorií a mají své zástupce i v druhé lize mužů. Navíc zde vyrostlo mnoho skvělých hokejistů. Tím nejslavnějším z nich je samozřejmě Jakub Vrána. Jako první letňanský odchovanec se dostal do NHL a vyhrál Stanley Cup v roce 2018 v týmu Washington Capitals. Momentálně je bohužel budoucnost tohoto hokejisty nejistá. Po osobních problémech byl vyřazen ze soupisky klubu a zařazen do asistenčního programu NHLPA.

Foto: Wikimedia Commons

Jakub Vrána v dresu týmu NHL Washington Capitals

Ačkoliv se Jakub Vrána na led již vrátil, tak zatím působí v nižší hokejové soutěži AHL. Jeho návrat v dresu Detroitu Red Wings do NHL je zatím nejistý. Nezbývá nám, než mu popřát hodně štěstí, aby se do nejvyšší zámořské soutěže vrátil a jeho hvězdná kariéra mohla i nadále pokračovat. Stejně tak přejme hodně štěstí i letňanským Letcům, aby jejich práce s mladými hokejisty byla i nadála úspěšná a přinesli nám další nové talenty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz