Hlavní obsah
Aktuální dění

Nová víčka na lahvích s limonádami společnosti Coca-Cola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: circularonline.co.uk

Nová víčka na limonádách od Coca-Coly vzbudily rozruch

Pokud pijete slazené nápoje, tak jste se určitě setkali s tím, že nyní víčka od plastových lahví společnosti Coca-Cola nejdou oddělit. Proč tomu tak je?

Článek

Neoddělitelná víčka na plastových lahvích nejsou nic nového. Poslední roky je můžete vídat na lahvích pro sportovce, děti či na některých minerálních vodách. S touto inovací tento rok přišla i společnost Coca-Cola, jenže jejich provedení se v tomto případě tak nějak nepovedlo. Mnoho uživatelů na sociálních sítích si na nová víčka stěžuje, jelikož při pití nápoje překáží, nebo člověka dokonce poškrábou na tváři. Navíc se při opětovném použití nedají na lahev pořádně zašroubovat.

I já jsem vyzkoušel Coca-Colu s novým víčkem a musím uznat, že pití z ní je nekomfortní. Dokonce jsem ve svém okolí sledoval, jak lidé s víčkem bojují. Nedivím se, že víčko od lahve raději odstřihávají. Nenásilným způsobem, abyste se normálně z lahve napili, se ho nezbavíte. Bohužel to vypadá, že se této inovace už nikdy nezbavíme. Ba naopak i ostatní výrobci limonád budou k něčemu podobnému donuceni.

Vše to vzniklo díky nové směrnici Evropské unie o jednorázových plastech. Ta určuje, že kvůli ekologické zátěži nesmí být víčka od lahví oddělitelná, aby se zajistil lepší recyklační cyklus plastových lahví. Zdůvodnění europoslanců je jednoduché. Provedli mnoho mnoho studií a při jedné bylo zjištěno, že na plážích Severního moře bylo na sto metrech čtverečních nalezeno 43 víček od slazených limonád. Ano, přebytek plastů je velký problém, jenže na chování lidí by se dle názorů lidí na sociálních sítích mělo jít jinak.

Neoddělitelná mají být víčka na všech PET lahvích v Evropské unii od roku 2024. Coca-Cola tvrdí, že s novým nařízením o požitek z jejich limonád nepřijdete. Díky jiným výrobcům ale víme, že to není úplně pravda. Dle mého názoru by by bylo jednodušší, kdyby se i u nás zavedl výkup plastových lahví a začalo se s větší edukací ohledně škodlivosti plastových víček na životní prostředí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz