Hlavní obsah
Zdraví

Poznáte na sobě, jestli alkohol konzumujete rizikově?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Letos probíhá již 11. ročník akce Suchej únor, při které se mnoho lidí snaží nedat si ani kapku alkoholu. Jsme již ve čtvrtině tohoto měsíce a nabízí se otázka, kolik z vás to zatím zvládlo?

Článek

Nebudeme si nic nalhávat, alkohol patří mezi návykové látky, jejichž užívání je ve společnosti tolerováno. V naší zemi rizikově pije alkohol zhruba 17 až 19 % dospělých osob a v jeho spotřebě na počet obyvatel patříme mezi jeho největší konzumenty na světě. S častým požíváním alkoholu se pojí značná zdravotní, sociální i ekonomická rizika. Ta se dle průzkumu Státního národního ústavu v České republice týkají až pětiny dospělé populace, což je enormní číslo.

Mezi rizikové konzumenty alkoholu se řadí každý, kdo alkohol konzumuje ve větší míře a hlavně pravidelně. Nenechte se zmást - i 1 dcl vína denně u žen může zvýšit riziko zdravotních problémů, například rakoviny prsu. U mužů je logicky spotřeba alkoholu vyšší, jelikož vzhledem k jejich stavbě těla mají vyšší toleranci. Zde platí, že i když si dáte jednou týdně 5 až 6 kousků piva, tak si můžete postupem času zadělat na značný problém. Mnoho z vás nad tímto tvrzením mávne rukou a části z vás se to nikdy nestane, ale i tak je potřeba býti v konzumaci alkoholických nápojů obezřetný.

Nejlépe si otestujete svůj vztah k alkoholu tím, že ho alespoň na měsíc vynecháte. Právě z tohoto důvodu vznikla akce Suchej únor, ke které se rok od roku připojuje čím dál více lidí. Vztah naší společnosti k alkoholu je velmi tolerantní, někdy možná až příliš. Jak na tom s alkoholem jste, poznáte jedině abstinencí. Pokud vám vydržet jeden měsíc nebude dělat žádné problémy, tak se mezi rizikové konzumenty zřejmě neřadíte.

V případě, že se ze začátku nebudete cítit dobře, ba naopak budete podráždění a unavení, tak se konzumaci alkoholických nápojů do budoucna raději vyvarujte. Nikdy nevíte, kdy přijde životní situace, při které se vaše konzumace může zvrtnout. Emeritní primář léčby závislostí MUDr. Karel Nešpor, CSc často říká: „Pokud se v životě cítíte šťastní, tak abstinujte. Pokud se cítíte nešťastní, tak abstinujte o to spíš.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz