Hlavní obsah
Názory a úvahy

Myslíme-li to s reformou EU vážně, víme koho máme do EP volit?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Občané zemí EU budou zanedlouho volit své zástupce do EP. Protože většina členů EU požaduje komplexní změny systému EU, tak by voliči měli preferovat kandidáty stran a hnutí, kteří dlouhodobě volají po změnách.

Článek

Občané zemí Evropské Unie budou zanedlouho volit zástupce do Evropského Parlamentu. Protože většina členů EU požaduje změny či reformu celého systému Unie, měly by naše hlasy směřovat ke kandidátům politických stran a hnutí, kteří jasně a dlouhodobě mluví o nutných reformách o odklonu federace EU k návratu k národním státům, které jsou a budou zárukou rozvoje a bezpečnosti celé Evropy. Vždyť minulá a současná smršť evropských zákonů do českého zákonodárství přinesla spoustu zbytečných právních norem, které jen zaplevelují náš již tak nepřehledný právní systém, který zaměstnává další tisíce lidí a stojí nás nemalé peníze. Obdobně je to u dotační politiky EU, která spolu s národními dotacemi devastuje hlavní zásady tržní ekonomiky. Ano je jasné, že na základě hlavních principů unijní bruselské politiky, by dotační politika měla postupně sbližovat životní úroveň členských států, což se bohužel díky evropským normám neděje. Dotace v rámci konvergence jsou jasně důležité formy ekonomického rozvoje, ale měly by být na celé plánovací období EK směrovány přímo k rukám jednotlivých národních vlád, které by je zapracovaly do svých příjmů a následně je využily k čerpání do investic, které by právě zaručovaly konvergenční politiku národních vlád. Z celkového rozpočtu EK bychom ušetřili miliardy euro ať už za celý systém vyhlašování dotačních titulů, jejich schvalování, čerpání až po vyúčtování. Celý takovýto systém přináší jen netransparentnost a mnohdy velmi zranitelné hospodářsko-kriminální kauzy, které všichni známe z našeho prostředí a zbytečně deklasují demokratickou politiku naší země v očích občanů. Při takovéto jediné změně „dotací“ bychom ušetřili tisíce až desetitisíce vysoce kvalifikovaných pracovníků, kteří by postupně zkvalitňovali úroveň centrálních úřadů tím, že by nastupovali na centrální úřady za úřadníky odcházejícími do starobních důchodů. Těmito kroky bychom jednoznačně zkvalitnili úroveň státní složky, ale mělo by dojít i k zefektivnění centrálních úřadů, což je snížení počtu pracovníků. Evropská komise neustále navyšuje ceny a rozsahy emisních povolenek, čímž rostou ceny energií a tím se zvyšují náklady na výrobu, bydlení atd… Evropa ztrácí konkurenceschopnost a lidem, zejména ve státech bývalého Východního bloku se snižuje koupěschopnost a celkově se v životní úrovni vracejí o několik let zpět.

Evropská diplomacie, resp. diplomacie jednotlivých zemí EU ztrácí na svém vlivu, neumí řešit jasné a životně důležité otázky různých válečných konfliktů ve světě, které nám poté do Evropy zanášejí miliony uprchlíků, které jasně a je to vidět ve všech zemích zejména Západní Evropy, škodí sociálnímu rozvoji těchto zemí, ale především bezpečnosti již celé Evropy. Ukazujeme, že Dánsko tím, že snížilo sociální podporu vlastně snížilo počet migrantů na svém území. Uvedené tvrzení má sice v dané zemi pravdu, ale emigranti se z Evropy neztratí, ale jen se rychle přeorientují na jinou zemi v rámci EU. To je stejné, jako když jsem v minulosti mluvil s jedním starostou jedné pražské části, který hovořil o úspěchu svých jednání se zástupci sociálních skupin, které narušovali soužití a bezpečnost jeho volebního území. Domluvil s nimi, že z inkriminovaného území za určitých podmínek odejdou, což se také stalo, ale za několik týdnů se objevily obdobné trable u starosty sousedního území. Dánsko není evropské řešení, to je jen lokální záležitost. A mluvit v této souvislosti o snížení sociálních dávek ve všech zemích EU snad už není možné považovat za reálnou a zodpovědnou politiku.

Naše děti, žáci, studenti středních a vysokých škol využívají veškeré dostupné civilizační a informační techniky, které jim dodávají takový přehled poznání, že mnohdy nerozumějí učitelům, profesorům, ale ani svým rodičům, protože svět se rychle mění a je třeba na jeho vývoj rychle reagovat. Děti jsou přetěžováni svojí účastí na různých zájmových kroužcích, které jim často nic pozitivního nepřinášejí. Jsou jen chloubou svých rodičů, že navštěvují defacto každý den tyto zájmové skupiny, které jsou však financovány od svých rodičů a většinou učitelům přinášejí další příjmy do svých rodinných rozpočtů. Děti nejsou chváleny, nejsou často od rodičů mazleny, protože ty musí pro rodiny zajišťovat to dnes nejdůležitější, což jsou peníze, kterých je potřeba stále více a více. Současná vláda ČR by se tedy měla více snažit, vrátit se v HDP a v příjmu na obyvatele, tak jako většina ostatních zemí EU, na úroveň předkovidových roků.

Místo řešení uvedených zásadních parametrů životní úrovně lidu, řešíme v přímém přenosu již několik týdnů trapnou konfrontaci mezi prezidentem ČR a nejsilnějším politickým seskupením v PSP ČR opozičním hnutím ANO o to, zdali ANO na jedné březnové schůzce o důchodech potvrdilo nebo nepotvrdilo nutnost pozdějších odchodů do důchodu. Věřím, že pro většinu národa (podle průzkumů 80 %) nejsou tyto debaty důležité a napříště by se měly odehrávat podstatně transparentněji, kdy např. zápis z jednání s členy vlády a s opozicí není odsouhlasen oběma stranami, a přesto je předkládán jako rozhodující argument proti opozici!

Vůbec se dnes koaliční vláda nebaví s občany o reprezentantech na komisaře/ku do EK EU. Mít jasné portfolio, třeba energetickou politiku a na ní vybírat toho největšího odborníka na danou problematiku. Nic takového se veřejně před důležitými volbami neděje. Trápíme, dehonestujeme a zatracujeme politiky typu Andreje Babiše, kterého policejně a soudně shazujeme v ČR, ale i v celé EU a nakonec vidíme, že soud jeho vinu např. u Čapího hnízda odmítá. Neuvědomujeme si však, že touto zbytečnou a vyčpělou kauzou jsme vlastně snižovali možnosti ještě větších úspěchů na půdě EK a ER pro ČR?

Proč děláme z našeho bývalého ekonomického a politického vůdce prof. Ing. Václava Klause CSc. v období zásadních změn od totalitního socialismu po demokratický kapitalismus? Opět zde ničíme významnou a úspěšnou českou značku VK, která nám přinesla v Evropě, ale i v celém světě známku české šikovnosti a inteligence. Vždyť mnoho států, které měnily totalitu za demokracii a přecházely na tržní ekonomiku, využili know-how právě Václava Klause. My si ovšem tohoto světového ekonoma a politika nevážíme, naše neúspěchy svádíme i na jeho osobu a všichni víme, že mu vděčíme za transformaci bez zbytečných sociálních výkyvů a že i měnový bezproblémový rozchod mezi Čechy a Slováky nese jeho rukopis. Má-li tato významná česká osoba nějaké jiné názory např. na konflikt na Ukrajině je současnou vládou označována za ruského švába atd. Studenti si nosí z přednášek názor, že se jedná o zakuklence ruské diverzní sítě v ČR atd., tedy agenta Ruska. Není to trochu přehnané, a dokonce velmi hloupé. Nedivil bych se moc tomu, že tyto názory šíří právě ruská propaganda, protože ve Václavu Klausovi vidí velkého ekonomického a politického znalce, který je právě těmito rysy pro RF je nebezpečný. Divím se tomu, proč některý z jeho dosavadních skrytých přívrženců ze současné vládní koalice ODS se nepochlapí a v zájmu ČR a v zájmu zachování prosperity celé EU nenavrhne k veřejné diskusi tohoto politika za předsedu Evropské komise. Prof. Václav Klaus je znám svým reformním přístupem k EU. Tím, že by dostal důvěru většiny státníků ER, by dovedl spolu s týmem evropských reformních politiků takové kroky, které by Unii oživily a spojily by ji v celek, který se sice stará jako hospodář o své státy, tak se stejně stará jako hospodář o společenství zemí Evropy v rámci EU.

Takže volme šťastnou rukou. Volme strany, které dlouhodobě vidí budoucnost Evropské Unie v její reformě. Diskutujme o Václavu Klausovi jako o možném kandidátu ČR do funkce šéfa Evropské komise. Věřím, že naše koalice, ale i opozice budou s uvedeným návrhem souhlasit. Sice se v tomto případě jedná jen o hlas občana, ale musíme si uvědomit, že všichni Ti, co se zajímají o politiku nemohou být ve dvoustovce poslanců nebo osmdesátce senátorů.

To si přeje sice senior, ale zároveň občan, volič, zastánce ČR a bývalý zdroj daní. Ing. Vladimír Meinhardt z KV

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz