Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vládu podporuje nejméně lidí od Nečase, pro vládu je to obrovská výhoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ben Skála/ wikimedia commons/ Attribution-ShareAlike 4.0 International

Nynější vláda je nejméně populární od doby, kdy padla vláda Petra Nečase. A je to pro ni obrovský benefit. Bohužel nikdo nemá odvahu tuto výhodu využít.

Článek

Podle posledních průzkumů spokojenosti s vládou Petra Fialy je na tom její podpora naprosto bídně. Průzkum jí přisoudil důvěru 17 %, což je nejhorší výsledek vlády od roku 2012. Tehdy měl Petr Nečas podporu společnosti 16,5 %. Když vezmeme v potaz možnost statistické chyby, tak je to prakticky stejný výsledek.

I když to může vypadat pro jako obrovský průšvih, tak tomu tak být nemusí. Respektive pro ega vládních představitelů to malér určitě je, ale pro nás jako společnost to může být příležitost.

Pokud průzkum odpovídá realitě, tak vládě nedůvěřují ani všichni voliči koaličních stran. Co víc, mnozí obyvatelé ji vyloženě nenávidí. Je to dáno globální situací, která není jednoduchá, ale ani vláda není příliš akceschopná. Navíc absolutně nezvládá komunikovat.

Výhoda vyplývající z nepopularity

Naše vláda nemá absolutně žádné zastání. V parlamentu koaliční většinu blokuje opozice, v ulicích zase demonstrují odbory. Hrozí krize vzdělávání a nedostatek lékařů se možná ještě prohloubí. Většina lidí v mém okolí na vládu nadává. Skoro to vypadá, že už nemá koho dalšího naštvat. A právě to jí dává výhodu.

V situaci, kdy už nemůžete naštvat nikoho dalšího si totiž můžete vybrat z dvou cest, kterými se vydat. První z nich je začít populisticky uplácet voliče a získat ztracenou důvěru zpět. Jenže to by nejspíš nyní naprosto zničilo naši ekonomiku a uvrhlo nás do spirály nekončící inflace.

Druhou cestou, kterou má Petr Fiala před sebou, je cesta nepopulárních reforem. Situace našeho národa se dramaticky zhoršuje, a tím nemyslím drahé potraviny nebo vysoké úrokové sazby. To jsou aktuální problémy, které pominou.

Jenže jsou před námi mnohem větší výzvy, například nízká porodnost a s ní spojené stárnutí populace. Počet pracujících na jednoho důchodce se neustále snižuje a hrozí buď klesání důchodů, nebo zavalení pracujících neúměrným zdaněním. Toto by mohla vyřešit důchodová reforma. Jenže to co zatím přinesla vláda nic zásadního do budoucna nezmění. Je to pouze několik úprav oddalující problémy, které by nás stejně dostihly, akorát později.

Navíc je nutné vyřešit i další. Například péče o seniory se zhoršuje čím dál více, a pokud nepřijdou změny, tak za chvíli nebude nikdo, kdo by o seniory pečoval. To samozřejmě souvisí s celkovými problémy zdravotnictví, například odkládání neakutních výkonů do doby, než se stanou akutními, a tak dále. Reformu zdravotnictví potřebujeme také a není to problém, na který si budeme moci vzpomenout za 10 nebo 20 let. V té době hrozí, že zdravotní péče, jak ji známe, již nebude.

Problémem je také bydlení, které je neuvěřitelně drahé. Mnohé páry neutáhnou nájem ani z jedné výplaty a kvůli tomu tedy nemohou mít děti. To opět zhoršuje situaci do budoucna. A samozřejmě jsem si vědom, že žádný premiér nebude schopný vykouzlit 100 000 bytů přes noc. Výstavba je složitá a o to více v našem státě. Jenže proces výstavby musí někdo nastartovat a to bohužel zatím nevidíme.

Petr Fiala si to moc dobře uvědomuje

Výhodou nepopulární vlády je, že může dělat nepopulární rozhodnutí. Nikdo už je více nesnášet nebude. A jsem si jistý, že Petr Fiala si to uvědomuje. Co mi ovšem nedává smysl je to, že místo jedné ze dvou zmíněných cest, se vláda vydala cestou třetí.

Jejich cílem je reformy oddálit a všechny problémy pouze oddálit a hlavně u toho nikoho nenaštvat. A ano jsme v demokratickém zemi a každý politik přemýšlí nad znovuzvolením a podle toho se chová. Jenže šance nynější vlády na obhajobu jsou teď zřejmě minimální a nic z toho, co vláda připravuje, jí body nepřinese. Proč do toho tedy nejdou pořádně a nedotáhnou reformy do konce?

Pokud se vláda bude chovat stejně jako doteď hrozí, tak na ni budou lidi už navždy vzpomínat jako na neschopnou. V případě, že udělají správně reformy je sice lidé budou nenávidět ještě o malinko víc, ale za několik let by se na ně vzpomínalo, jako na politiky, kteří se nebáli a udělali správná rozhodnutí.

Být populární politik není výhodou

V již zmíněném průzkumu byly hodnoceny 4 vlády. Vláda Nečase, Sobotky, Babiše a Fialy. Nejlépe podle něj vychází vláda Bohuslava Sobotky. Tomu v polovině volebního období důvěřovalo přes 44 % populace.

A kde je mu konec teď? Je politicky neaktivní a po volbách roku 2017 se dostal sotva na hranici volitelnosti. Takže popularita uprostřed volebního období neznamená vůbec nic.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz