Hlavní obsah
Seberozvoj

Pět tipů firemního sociologa do nového školního roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

I když už dávno nejste školou povinnými, váš mozek si stále velmi dobře pamatuje magické datum 1. 9., nebo první den školního roku jako okamžik, kdy se všechno změní. Využijte toho.

Článek

Nová třída, nová učitelka, noví kamarádi, nové úkoly, nový svět. 1. září je pro nás mnohem důležitější datum, než 1. leden, ke kterému si dáváme často absurdní předsevzetí. Protože toto datum máme, díky rokům školy, pevně spojenou se změnou a novým začátkem, vytváří se v nás velmi pevný stereotyp, který přetrvává daleko do dospělosti. Naše tělo, a především naše mysl jsou na přelomu prázdnin, lépe než kdy jindy, připraveny na změnu. Jak toto ale využít? Níže nabízím pět tipů, které máme vyzkoušeny z manažerské praxe, ale které může následovat doslova kdokoli.

  1. Stanovte si nový a pracovní nebo osobní cíl, kterého budete schopni dosáhnout v následujícím přibližně půl roce.
  2. Změňte jeden konkrétní návyk nebo prvek chování, který považujete za zlozvyk, nebo který vás trápí.
  3. Změňte jeden konkrétní prvek vaší životní rutiny, kupříkladu cestu, kterou chodíte do práce.
  4. Začněte dělat jednu novou aktivitu nebo činnost; sport, veřejně prospěšnou práci, charitu nebo koníček.
  5. Změňte způsob, kterým sledujete média a přijímáte informace.

Všechny tyto tipy jsou malé, snadno uskutečnitelné kroky, kterými můžeme zlepšit kvalitu svého života a pro které je 1. 9. ten nejlepší čas z celého roku – daleko výhodnější než onen oslavovaný nový rok. A nebojte se, že bylo prvního září v pátek není žádná vada, protože to funguje celý první týden.

Pokud jste se rozhodli pro úkol nebo pro něco, čeho chcete dosáhnout, napište si to na papír a vložte třeba do diáře tak, abyste na úkol viděli při každodenních činnostech, a aby se vám připomínal. Nebojte se kombinovat, klidně můžete využít třeba dva tipy z výše uvedených, ne však více než tři, protože přílišná změna se těžce udržuje, kontroluje, a snadno se znehodnotí. A až se vám cíle podaří dosáhnout, přijde to nejdůležitější.

Nezapomeňte se odměnit.

Přeji vám hodně úspěchů v novém školním roce i pokud je to pro vás rok tvrdě pracovní

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz