Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Dilema náborového specialisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Prasátko s penězi

Asi před čtrnácti dny jsem v rámci jedné diskuse dostal řečnickou otázku, zda je právě teď správný čas říct si o zvýšení mzdy. Musím říct, že mě zaskočila a že po dlouhém přemýšlení jsem odpověděl, že ten správný čas už byl.

Článek

Přestože nezaměstnanost v České republice v uplynulém měsíci mírně stoupla na 3,5 %, stále zůstává velice nízká, hluboko pod tím, co by se dalo považovat za pro ekonomiku i stát zdravé, tedy asi 5 % a tím, co by uvítali zaměstnavatelé, tedy asi 7 %. Personální oddělení firem, především v oblasti výroby a zpracovatelského průmyslu, se kterými se nejčastěji potkáváme, však nyní stojí před zajímavým paradoxem.

Foto: Vojtěch Bednář

Anketa mezi personalisty (LinkedIn.com)

Na jedné straně se stále investuje hodně času a prostředků do náboru. Náboráři, kteří hledají kvalifikovanější zaměstnance do výroby a specialisty, nyní pozorují zajímavý jev: už neplatí, že by nebyli kandidáti, tedy zájemci o práci, ale ti, kteří přicházejí nejsou relevantní. Mají zájem o zaměstnání, často velmi neskromné představy o platu a požadavky na benefity, ale nemají požadovanou praxi, zkušenosti, často ani kvalifikaci. Personalisté se jim snaží nabízet adekvátnější pozice, ale pokud je nemají, nebo pokud jimi nedokáží uspokojit představy kandidátů – tito odcházejí.

Na straně druhé nejistota, kterou signalizují obchodní oddělení výrobců a zpracovatelů nutí personalisty hledat úspory a rezervy. Problém je především ve výpadku dlouhodobých kontraktů v Německu a okolních zemích a výrazné zkrácení obchodního cyklu. Jestliže ještě před covidem se zakázky uzavíraly na dva a více let dopředu, dnes jsou to na mnoha místech v nejlepším případě dva měsíce (píšeme o tom zde). Výsledkem je, že je snaha novým náborem nevytvářet dlouhodobé závazky, a tak se hledají různé „kreativní“ cesty, jak toho dosáhnout.

Výsledkem je z pohledu personalistů dvojaká a nejednoznačná situace, ze které není snadné cesty ven. Zájemců o zaměstnání přibývá, jejich požadavky jsou často nesplnitelné, jistotu už nelze nabízet a kvalifikovaní specialisté stále chybí. Co bude dál je otázkou. Můj osobní tip je, že krize. Pokles ekonomické aktivity v sousedním Německu to dost podporuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz