Hlavní obsah
Názory a úvahy

Koho bolí energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Že čelíme bezprecedentní krizi vyvolané znásobením cen energií ví každý. Dopad krize je ale na různé lidi různý a tomu se musí přizpůsobit její řešení. Zdaleka nejohroženější je střední třída.

Článek

Drahé energie jsou problém. Jsou problém, který se týká všech, ale dopadá asymetricky. Méně postiženy jsou vysokopříjmové skupiny obyvatel, a to nejenom proto, že náklady na energie pro ně představují menší část výdajů, ale také proto, že mohou více investovat do opatření na snížení spotřeby a na efektivnější využití energií. Více jsou naproti tomu postiženi ti, kteří mají omezené možnosti šetřit a nulové možnosti investovat. Kombinace vysoké inflace, vyčerpávání úspor a zatížení ostatními operativními problémy pak má ještě jeden efekt směrem ke „střední třídě“ populace. Tím je, poněkud paradoxně, snížení její schopnosti využívat podpor a asistencí, které v této oblasti poskytuje stát. Vzniká tak efekt úzkého hrdla – podpory určené potřebným se k nim neodstanou, a místo toho jsou využívány flexibilnějšími. Tedy těmi, kteří mají méně svázané ruce. Řečeno klasickou levicovou terminologií „chudí chudnou a bohatí bohatnou“.

Výše popsaný princip platí nejen v současné energetické krizi, ale vlastně kdykoli. Důležitou změnou v naší dnešní situaci ale je, že reálně postižnou skupinou nemusí být nejchudší vrstva obyvatel – která fakticky nemá co ztratit – ale ona tzv. střední třída. Ta totiž v posledních letech v důsledku vysokého odměňování práce, a to i poměrně málo kvalifikované, zvýšila svůj životní standard, a tedy i mandatorní výdaje. Z nich je nyní nucena ustupovat, jenže možnosti onoho ústupu se omezují, vedou a v dohledné budoucnosti povedou k viditelnému „chudnutí“, přičemž náklady na energie se snadno mohou stát zásadním a v podstatě neovlivnitelným prvkem jejich rozpočtu. Střední třída by se tak mohla stát sociálně potřebnou.

České vládě se počátkem září podařilo pravděpodobně zabránit revoluci a to tím, že ceny pro domácnosti zastropovali. Díky tomuto kroku došlo k uklidnění střední třídy a také k tomu, že „revolucionáři“ ve skutečnosti antisystémoví dezinformátoři ztratili u veřejnosti jakoukoli váhu. Není, ale vyloučeno, že v případě, že dojde skutečně k zásadnímu sociálnímu zásahu, vznikne poptávka po nových.

Vláda musí dostát svému slibu, tj. zajistit, že v důsledku cen energií nikdo nepadne. Zejména ne střední třída. V opačném případě by totiž mohlo padnout naše zřízení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz