Hlavní obsah
Cestování

Chorvatsko 2024 letos opět dražší, ale stejně krásné

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Krásy Dalmácie se ani po letech neokoukají

Nejoblíbenější destinace českých turistů je léta známá. Téměř 900 tisíc Čechů se každoročně vypravuje užít si svou dovolenou na chorvatská pobřeží, hory, nebo do vnitrozemí.

Článek

Před třemi lety s turistickým ruchem obecně po celém světě zatočila globální pandemie viru Covid-19. Hoteliérský i restaurační průmysl se více či méně opět postavil na nohy, neblahý vliv to však má na cenotvorbu ubytování, služeb i stravování. Pokud patříte mezi ty, kteří Chorvatsko ještě nikdy nenavštívili, věřte, že i pro vás nabízí tato země Balkánu a Dalmácie svoje krásy, které nemusí zruinovat vaši peněženku.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Ráj pohoří, pláží a ostrovů - Chorvatsko

Doprava

Nejjednodušší, nejrychlejší a nejbezpečnější způsob je dopravit se do Chorvatska letecky. Ceny jsou o trochu vyšší, než je obvyklý průměr cen letenek do evropských destinací za poslední roky, to ale musíme přičíst nejenom aktuální letní sezóně, ale právě již zmíněným následkům celosvětového zbrzdění ekonomiky vlivem pandemie Covid-19.

Letecká doprava je dobrá volba především kvůli komfortu a rychlosti a také kvůli zdržení vlivem případných kontrol při pozemní cestě na hranicích, kde se vám cesta automobilem nebo autobusem může protáhnout klidně o tři až pět hodin, nebo také o půl dne, v závislosti na dopravní situace. Obecně rozumnou volbou je vyrazit mimo exponované týdny, mezi které již tradičně patří první polovina července. Výhodou cestování mimo hlavní turistickou sezónu je pak kromě nezalidněných pláží i možnost komfortní dopravy vlastním automobilem.

Nejčastější navštěvovanou destinací je Split a jeho okolí. Zde začala i naše 14denní cesta Chorvatskem. Přímo z letiště se relativně komfortně dostanete do centra města, které nabízí kulturní i gastronomické vyžití. Pokud však toužíte po moři a samotě, je nejvhodnější přemístit se trajektem na jeden z blízkých ostrovů.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Západy slunce nad mořem

Hvar

Jako celá jižní Dalmácie nabízí i Hvar krásné vápencové útesy a pobřeží, stejně jako stovky možností nádherných písečných pláží vybízejících ke koupání nebo k potápění. Přímo exkluzivní dovolenou můžete strávit na skalním útesu, jenž přestavěl a k ubytování uzpůsobil bývalý slovenský podnikatel a místí dobrodruh Miro. Výhledy na moře jsou dechberoucí, návaly turistů zde ale nečekejte. Místo je tak skryté (poslední kilometr dostupné pouze pěšky!), že byste na něj sami stěží narazili. Kromě koupání zde můžete realizovat také své horolezecké dovednosti, a to na jištěných cestách přímo na skalním masivu na základně kempu, nebo rovnou při koupání – výstupem z moře na tzv. boulderingové stěny. Výška u tohoto stylu lezení není nijak závratná (dosahuje cca dvou metrů) a případný pád zbrzdí mírně se pohupující vlny moře.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Koupání a potápění v blízkosti vysokých vápencových útesů neodolal ani autor článku

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Večerní romantika na útesu

Místo se nachází nedaleko malé vesničky Sveta Nedelja a blízkosti zmíněné vesnice se můžete vydat také na ferratový výstup na 200 m vysoký skalní masiv. Výstup není náročný, co se týče techniky lezení, 90 % cesty se leze po ocelových kramlích (žebříku) a celá trase je bezpečně jištěna ocelovými lany. Lahůdkou pro dobrodruhy je lanový most v průrvě dvou skal ve výšce více než 100 metrů nad zemí. Ferratový set lze taktéž zapůjčit na základně Cliffbase.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Ferraty jsou sportem, který nabývá na větší popularitě

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Přesto je nutné dodržovat základní bezpečnost a techniku při lezení

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Lanový most pro odvážné

Zájemce a milovníky military historie potěší protiatomový kryt a bunkr zhotovený Josefem Titem, který se obával jaderného úderu ze Západu (a vlastně i z Východu). Bunkr se nachází na poloostrově Kabal a dostanete se k němu jedinou cestou, která vede k stejnojmennému majáku. Odsud vás již budou navigovat nápisy na kamenech „tuneli“.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Protiatomové kryty vystavěné za vlády Josipha Tita

Brač

Kdo by kdy neviděl na fotkách a obrázcích světoznámou pláž Zlatni Rat. Idylická krajina, moře, slunce… Ano, avšak pouze na fotkách. Pokud si chcete svou dovolenou užít, zcela upřímně vám doporučujeme se tomuto místu vyhnout. Pláž je oblázková, a ne zcela tak komfortní, jako tisíce jiných písečných pláží v Chorvatsku. Moře zde není čisté, ani zrovna teplé a kvalitní servis s občerstvením rozhodně nečekejte. Jediný důvod, proč sem vyrazit je, pokud vás láká vyzkoušet si „kiting“ neboli surfování s velkým drakem, který vás táhne po hladině moře. Ale i na tuto aktivitu se dají najít bezesporu daleko hezčí místa.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Ostrov Brač s legendární pláží Zlatni Rat

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Ostrov Brač s legendární pláží Zlatni Rat

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Moderní oblíbený sport „kiting“

Na ostrově se naopak klidně vydejte do hor. Sice není řeč o žádných vysokých tisícovkách, ale o krásné malebné krajině podobné Českému krasu. Jen o mnoho dynamičtější, drsnější, rozmanitější a větší. Cesty na cyklistiku jsou zde výborně udržované, pěší túra je naprosto ideální. Rovněž můžete vyzkoušet moderní cestování na takzvaných čtyřkolkách (ATV), půjčoven na ostrově najdete hned několik. (Supetar, Bol).

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Na ostrově si je možné pro rychlejší dopravu a objevování přírodních krás pronajmout terénní čtyřkolku

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Drobné pohoří připomínající poušť

Nádherný výlet můžete podniknout cestou na Vidovu horu. Sestup k pobřeží není dlouhý, takže ještě ten samý den se můžete po výstupu se můžete při západu slunce koupat v moři.

Paklenica

Naprostý ideál, pokud se chcete věnovat horské turistice, nebo sportovnímu lezení. Vstup do parku je sice zpoplatněn, zaplacené částky ovšem rozhodně nebudete litovat. Vydat se můžete na známý Aniča Kuk, nebo jiný z blízkých vrcholků. Turistická stezka jde středně náročným terénem bez potřeby znalosti lezeckých dovedností a je tedy přístupná i začátečníkům či fyzicky méně zdatným lidem.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Paklenica, opravdový ráj pro horskou turistiku

Výhledy z vrcholků jsou dechberoucí – tak jako celá místní krajina. Po výstupu a sestupu se můžete zchladit v některém z níže položených potůčků a vodopádů. Ne nadarmo si právě zde budete připadat jako Vinnetou, Old Shatterhand, Nšoči či Ribana.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Vysokohorské túry s atmosférou příběhů o Vinettouovi

Paklenica je rovněž rájem sportovních horolezců. Údolí a pohoří nabízí stovky rozličných horolezeckých cest od nejjednodušší úrovně I, II, kde můžete trénovat s dětmi a nováčky, až po obtížnosti VIII+ pro zkušené lezce.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Ráj pro horolezce

Horolezecký materiál je nutné mít s sebou vlastní, půjčovna v okolí bohužel není.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Ráj pro horolezce

Pohoří Velebit

je něco výše položené pohoří než Paklenica. Není primárně určeno pro sportovní lezení (i když skalní fandové zde také najdou své), je však naprosto ideální pro celodenní horské túry. Nejoblíbenější a také nejhezčí je úsek „Premužicova stezka“ a její část mezi horskými chatami Alan a Zavižan. Méně zdatní se mohou dopravit k chatě Alan vozem, nebo místním převozem. Horští fajnšmekři nechť se vydají výstupovou cestou od moře z vesničky Jablanac, kde na pouhých deseti kilometrech vzdálenosti vystoupáte z nadmořské výšky 0 m.n.m do téměř 1700 m.n.m. Cestu je ideální absolvovat pokud možno „nalehko“, avšak ani s takzvanou „plnou polní“ ji není nereálné vyjít. Jen se opravdu pořádně zapotíte a v letních vedrech vás ostré sluneční paprsky budou pronásledovat ještě vysoko nad 1000 m.n.m. Zásoby vody a dobrá fyzička je opravdu nutným předpokladem.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Jeden z nejhezčích trailů, neboli túr vede takzvanou Premužnicovou stezkou

Na horské chatě Alan se dá za poplatek přenocovat, stejně jako zde dostanete drobné občerstvení od kávy a piva až po párky s hořčicí. Ceny jsou nicméně opravdu vysokohorské.

Trek z chaty Alan k chatě Zavižan je již méně náročný a zvládnou jej i netrénovaní jedinci. Základní trasa je dlouhá 15 km a nabízí opravdu to nejlepší z Chorvatské krajiny. Místní příroda je právem evropským a celosvětovým unikátem. Kdo není jen obyčejný turista, ale spíše cestovatel, toho bloumání po Severním Velebitu skutečně pohladí po duši.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Jeden z nejhezčích trailů, neboli túr vede takzvanou Premužnicovou stezkou

Počítejte s tím, že i když u pobřeží můžou teploty dosáhnout přes 30 stupňů Celsia, ve nadmořské výšce kolem 1700 až 1800 m.n.m je po ránu v tu samou dobu kolem 10 °C, fouká silný vítr a přes den se teplota nepřehoupne výrazně přes 20 °C, nehledě na riziko rychlých bouřek a silného deště.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Jeden z nejhezčích trailů, neboli túr vede takzvanou Premužnicovou stezkou

Horská chata Zavižan bývá za normálních okolností otevřena k přenocování a poskytují zde občerstvení. V současné situaci je ovšem přenocování možné pouze po předchozí domluvě.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Jeden z nejhezčích trailů, neboli túr vede takzvanou Premužnicovou stezkou

Rijeka

Přesouváme se opět o něco více na sever. Rijeka je nádherné kulturní město snoubící v sobě jiná evropská města jako Berlín nebo Budapešť. Zašlé oprýskané fasády budou připomínat socialistická osmdesátá léta v Praze. I Chorvatsko bylo postiženo komunistickým režimem a dodnes to na něm zanechalo výrazné stopy. Město se však rychle mění a transformuje, a tak je nyní ten nejvyšší čas zažít Rijeku ještě jako rozhárané, svobodné, špinavé a zároveň nádherné město plné úzkých uliček stejně jako širokých bulvárů, barů, restaurací, klubů a kultury obecně.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Rijeka - město protikladů krásy a oprýskaných omítek, ale i kvalitní kultury

Na každém rohu vás pestrobarevné plakáty lákají na nějakou z divadelních nebo hudebních akcí a město žije nesvázaným duchem bohémství. Právě proto byla evropským městem kultury pro rok 2020 vyhlášena právě Rijeka a strávit zde několik dní je pro cestovatele téměř povinností, neboť nebude trvat dlouho a ráz urbanismu a atmosféra se změní do sterilní a unifikované podoby západoevropských měst.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Rijeka - město protikladů krásy a oprýskaných omítek, ale i kvalitní kultury

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Rijeka - město protikladů krásy a oprýskaných omítek, ale i kvalitní kultury

Zde končíme svou čtrnáctidenní cestu po Chorvatsku. Jak vidno, tato země není jen o nudných plážích a slunění u moře, ale může nabídnout opravdové unikátní zážitky rozličných podob od aktivního vyžití v přírodě, přes bohatou kulturu, gastro turistiku, až po lenošení s Ožujskem a chlebem namazaným domácí paštikou na některém z místních ostrovů. Tak šťastnou cestu a Dobrodošli!

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Chorvatsko je rozmanitou zemí, která nenabízí pouze přeplněné pláže

Hlavní informace:

Ceny – velmi vysoké v jižních částech země zvláště u pobřeží. Stravování v restauracích se blíží německým cenám, avšak zdaleka nedosahují takové úrovně a servisu. Stejně tak je drahé i nakupování v obyčejných supermarketech a obchůdcích na pobřeží, kde jsou ceny až trojnásobné oproti normálu. Více do vnitrozemí a na sever se situace zlepšuje.

Bezpečnost – Chorvatsko je obecně považováno za bezpečnou destinaci. Zvýšenou pozornost je ovšem třeba věnovat na plážích, v centrech měst a v místech s větší kumulací lidí.

Doprava – v hlavní sezóně je výhodnější letecká doprava do Splitu. Cestování po vnitrozemí je možné autobusy či stopem, na ostrovy jezdí pravidelné přívozy a trajekty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz