Hlavní obsah
Lidé a společnost

Místo, kde se narodil Bůh, vypadá, jako kdyby v něm zemřel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Pokud pominu Marjinku, kde jsem byl ještě před „velkou válkou“, nejzničenější, nejzdevastovanější a nejopuštěnější město, které jsem navštívil, je Bohorodychne. Přičemž jméno této vesnice lze přeložit jako „Místo, kde se narodil Bůh“.

Článek

Vesnice Bohorodychne, která se nachází v blízkosti kláštera Sviatohirsk, dostala své jméno podle ikony Matky Boží „Radosti všech trpících“. Kamenný kostel zasvěcený této ikoně zde byl postaven v roce 1847 spolu s několika budovami, včetně tří škol.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Po nástupu sovětského režimu na Ukrajině se kostel stal obětí protináboženské politiky: byl uzavřen, přeměněn na sýpku a poté v letech 1938–1939 zcela rozebrán. Hřbitov u kostela se změnil na smetiště. Cihly z kostela se používaly na stavbu dělnického klubu.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Teprve poté, co Ukrajina v roce 1991 znovu získala nezávislost, se život místní komunity začal oživovat. Nejprve obnovil svou práci Svjatohirský klášter a o pár let později, v roce 2000, byly na náklady dobrodinců, věřících a místních vesničanů položeny základy kostela svaté Matky Boží v Bohorodychnem. O pět let později vyrostl na vysokém svahu uprostřed vsi modrobílý kostel s pěti kopulemi v neoklasicistním stylu s barokními prvky.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca
Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Když v únoru 2022 začala totální ruská invaze na Ukrajinu, stal se klášter v Bohorodychne útočištěm pro místní obyvatele, kteří se před nepřátelskými bombovými útoky ukryli v suterénech kostela. Zde jeptišky ukrývaly uprchlíky z jiných měst a vesnic. Ukázalo se však, že úkryt byl krátkodobý: 19. května 2022 byl v důsledku ostřelování kostel svaté Matky Boží „Radosti všech trpících“ zcela zničen.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca
Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Bohorodychne bylo pod ruskou okupací déle než tři měsíce. Rusové zničili všechny domy ve vesnici, infrastrukturu, obchody, kostel, silnice.

Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Ozbrojené síly Ukrajiny osvobodily Bohorodychne 11. září 2022

Foto: Vojtěch Dárvík Máca
Foto: Vojtěch Dárvík Máca

Zároveň, bohužel, jak už je téměř klasickým zvykem po osvobození města od vojsk ruské armády, byla i v Bohorodychnem nalezena umučená těla ukrajinských vojáků bez hlav, stejně jako mrtví místní obyvatelé se svázanýma rukama ve sklepích na dně bazénu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz