Hlavní obsah
Cestování

Humprecht, jednu z dominant Českého ráje, chtěl vlastník nechat zbořit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vratislav Konečný

Černínský letohrádek Humprecht.

Ač jsou dominantou Českého ráje dvě věže hradu Trosky, nepřehlédnutelným bodem je i zámek Humprecht stojící na kopci Palánek u Sobotky.

Článek

Turecký půlměsíc v Českém ráji

Kruhová stavba je prý parafrází na cařihradskou Galatskou věž. Prý je to vzpomínka na dobu, kdy měl být zakladatel zámku hrabě Humprecht Jan Černín vězněn v podobné věži, když byl zajat v Turecku. Je to ale romantický výplod z doby obrození, kdy podobné zkazky byly velmi populární. V zajetí nebyl ani Černín, ani jeho velmi bohatý prastrýc Heřman, který jako císařský velvyslanec habsburského dvora Turecko dvakrát navštívil.

Nejen že je to v naší krajině zcela neobvyklá stavba, bílá věž v patře ztenčená a zakončená naležato usazeným zlatým půlměsícem. Ten na střechu umístili v roce 1829, kdy se věřilo, že historka o zajetí je pravdou.

Foto: Vratislav Konečný

Schody a jste na místě.

Parkoviště je naproti hřbitovu, kde má hrob sobotecký rodák, básník Fráňa Šrámek. K zámku vede mírně stoupající cesta, posledních pár desítek metrů vás čeká schodiště.

Černín byl velkým boháčem

Humprecht Jan Černín se narodil roku 1628. Nejprve uvažoval o církevní kariéře, ale protože měl hodně peněz nejen od vlastní rodiny, ale také po prastrýci Heřmanu Černínovi z Chudenic, diplomatovi a válečném zbohatlíkovi ze 30leté války, mohl mohutně investovat. Pro milovanou ženu

Říká se, že zámeček nechal postavit pro svou manželku Dianu Marii.

Foto: Vratislav Konečný

Staviteli byli Černínové.

Pocházela z Mantovy, byla prý velmi krásná a Humprecht se s ní cítil velmi šťastný. Za manželku si ji vzal roku 1652, v Čechách bydleli na černínských sídlech. Hrabě se věnoval stavbě Humprechtu, kterému se začalo říkat Humprechtsberk, ale téměř veškeré peníze a úsilí pohltil monumentální Černínský palác na pražských Hradčanech, nynější ministerstvo zahraničních věcí.

Lovecký letohrádek, kam rád jezdil Černín se svými syny

Foto: Vratislav Konečný

vnitřek stavby

Humprecht na panství Kost měl být loveckým letohrádkem, kde by rodina mohla trávit léto. Hrabě nechal zámek stavět na tvrdé čedičové skále v letech 1666 až 1668, ale některé prameny uvádějí, že se snad i o dva roky později. Černín s manželkou a dvěma syny jezdil na hony a na výlovy rybníků u Dolního Bousova.

Se ženou se roku 1676 rozešli, ale nerozvedli, ona se odstěhovala zpátky do Itálie, on vychovával syny sám.

Zapálen bleskem

Při jedné z mnoha letních bouřek do zámku v roce 1678 čtyřikrát udeřil blesk a následkem toho vyhořel.

Černín ho nechal opravit a zvýšit, zámeček ale měl mělké podloží, proto se musely zbourat přízemní hospodářské budovy, vše zpevnit a základy byly obezděny pískovcovými kvádry. Po obvodu zámku vznikla vyhlídková plošina.

Foto: Vratislav Konečný

Kopule sálu s vynikající akustikou.

Naprosto ojedinělá ozvěna

Chloubou Humprechtu je 16 metrů vysoký sál, který má naprosto ojedinělou akustiku, ta má 6 až 8vteřinovou ozvěnu. V Evropě prý nemá konkurenci, sál se využívá k hudebním produkcím.

Ozvěnu si můžete při návštěvě vyzkoušet sami.

Foto: Vratislav Konečný

Ve Velkém sále

Málem ho nechali zbořit

V roce 1738 získali sobotecké panství Netoličtí, zámek se pro ně stal nepotřebný, nechtělo se jim ho udržovat, dokonce v roce 1780 uvažovali o jeho zboření. K tomu naštěstí nedošlo. Nikdo sem téměř nejezdil, krom panských úředníků z blízké Kosti, kteří tu potají pořádali svatební hostiny svých příbuzných. Objekt pozvolna chátral, Netoličtí ho vlastnili do roku 1872, to ho koupil jakýsi Flaminio Cavaliere del Borgo, ale ani jemu k srdci moc nepřirostl. Nakonec připadl v rámci pozemkové reformy městu Sobotka, to ho postupně začalo rekonstruovat a vlastní ho dodnes. Stavební úpravy pokračují stále, ale hlavní část je přístupná.

Co uvidíte

Černou kuchyni, knihovnu, přípravnu, vysoký hodovní sál, v místnostech je přiblížen život Černínů a Netolických.

Foto: Vratislav Konečný

Šrámkova Sobotka.

Nádherný je výhled z ochozu, v nejbližším okolí se nachází Český ráj, v pozadí Krkonoše, Ještěd, Luž, Ralsko, Bezděz…

V zámku se pořádají kulturní akce, výstavy, koncerty, recitály.

Foto: Vratislav Konečný

Hrob Fráni Šrámka

Zajímavostí je, že za 2. světové války tu Němci chtěli zřídit protileteckou pozorovatelnu, nakonec od záměru upustili.

Tipy na výlety v okolí: město Sobotka s muzeem F. Šrámka, vesnická památková rezervace Vesec, gotický hrad Kost…

Foto: Vratislav Konečný

Kopec Vyskeř

výklad průvodkyně

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz