Hlavní obsah
Cestování

Miniatury polsko-českých památek jsou velkým tahákem města Kowary

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vratislav Konečný

U vchodu vás uvítá mohutný český Frýdlant.

Jsou miniaturní, ale přece dostatečné velké, aby vynikly všechny detaily. Modely historických staveb v polských příhraničních Kowarech ročně přitahují statisíce návštěvníků. A je na co se dívat.

Článek

Většina regionů v Evropě má řadu historických objektů a památek. Není možné je všechny navštívit, ale jsou místa, kde si můžete vychutnat jejich zmenšenou podobu. U nás je to třeba v mariánskolázeňském parku Boheminium, v polském podhorském městě Kowary mají Park miniatur Dolního Slezska, s přesahem do Čech. Většina z více než 60 modelů stojí na volném prostranství, část je ukrytá v budově, kde je kavárna s cukrárnou a obchod se suvenýry.

Foto: Vratislav Konečný

Katedrála v Krzeszówě.

Splnil si sen

Nejsou to žádné domečky pro panenky, vše je v měřítku 1:25, takže se tu procházíte vedle miniatury kostela, který je ale vyšší než vy. Výstavní plocha se nachází v areálu bývalé továrny, prostor jeho majitel Marian Piasecki z nedalekého Karpacze perfektně využil. Bývalý specialista na zabezpečení jaderných reaktorů si po návratu z ciziny začal plnit svůj sen z mládí.

Foto: Vratislav Konečný

Svět miniatur v polských Kowarech.

Vytvořil imaginární krajinu, kde potkáte zámky, panské rezidence, hrady, radnice, měšťanské domy s kostely a katedrálami. I přehradu z Karpacze tu najdete, zrovna jako známé soudomí Dvanáct apoštolů v městečku Chełmsko Śląskie.

Foto: Vratislav Konečný

Soudomí Dvanáct apoštolů v městečku Chełmsko Śląskie.

Dvaapůl tisíce kaménků tvoří dlažbu tyrolského kostela v Mysłakowicích, který byl první stavbou budoucího parku. Vše je tu vyhotoveno do nejmenšího detailu, podobnou věc jsem viděl v obřím nizozemském miniaturparku Maduro u Amsterdamu.

Filigránská práce je i na fasádě nejkrásnějšího a legendami opředeného dolnoslezského zámku Książ.

Foto: Vratislav Konečný

Detail krzeszówské katedrály.

Délka miniaturního monumentu je 14 metrů, šířka 6 metrů a výška 4,5 metru. Ke stavbě použili 1,5 tuny kamene, střechy jsou z 12 metrů čtverečních měděného plechu.

Foto: Vratislav Konečný

Karpaczský kostel Wang

Vlak plný zlata?

Za války v Książi, který je jedním z nejhezčí polských zámků, sídlilo velitelství SS. Dlouho se mluvilo o tom, že nedaleko od zámku u města Walbrzych je v horském tunelu ukryt vlak. Prý se zlatem, možná s jantarovou komnatou. Kolem modelu zámku vedou kolejnice, na nich se pohybuje ozbrojený vlak s německými vojáky. Průvodci vykládající historii všech objektů se u tajemného zámku zastavují nejdéle.

Foto: Vratislav Konečný

Občas se něco musí opravit. Zámek Ksiasz.

Foto: Vratislav Konečný

Zlatý vlak

Originál Bachova fuga

Jedním z nejúchvatnějších modelů je cisterciácká katedrála v Krzeszówě, česky Křesoboru. Zní tu originál nahrávky Fugy c-moll, J. S. Bacha, tak, jak ji preludují krzeszówské varhany. Křešovská bazilika spolu s klášterem je spjatá i s českou historií, průčelí nádherného chrámu zdobí sochy z Brokoffovy dílny, obraz na hlavním oltáři pochází od Petra Brandla. Uvnitř jsou skvostné monumentální fresky.

Foto: Vratislav Konečný

Vše je propracováno do detailu.

Klášter založila roku 1242 Anna Česká, vdova po Jindřichu Pobožném, který padl v bitvě u Lehnice. Osídlili ho mniši benediktini z českých Opatovic u Pardubic, 1292 je vystřídali cisterciáci. Vévodství slezské Svídnice s klášterem se roku 1392 stalo součástí Zemí Koruny české. Styky s českým prostředím nepřestaly ani po připojení Slezska k Prusku.

Foto: Vratislav Konečný

Protestantský "kostel míru"v Jaworu.

Krzeszów se nachází asi 15 kilometrů od Žacléře.

Také české památky

Od modelu stanice na Sněžce uvidíte v dáli Sněžku skutečnou. Nejsou tu ale jen polské památky, nádherně je provedený český zámek Frýdlant, k němuž dlouho sháněli dokumentaci, zámky ve Vrchlabí, v Hostinném.

Foto: Vratislav Konečný

Dvakrát Sněžka

Skvostně je provedena část starého města v Jelení Hoře, model severské svatyně Wang v Karpaczi, ta dala obrovskou práci, kostel má mnoho dřevěných prvků, na svatostánek se do turistického centra polských Krkonoš jezdí dívat desetitisíce návštěvníků, oblíbená je zřícenina hradu Chojnik u Jelení Hory.

Foto: Vratislav Konečný

Hirschberg, po válce Jelení Hora

Modely vytvářejí lidé z různých uměleckých oborů – většinou jsou absolventy Sdružení škol uměleckých řemesel v Cieplicích u Jelení Hory.

Foto: Vratislav Konečný

Zámek v Hostinném.

Všechny modely jsou naprosto precizní, s mnoha detaily. Pokud někde uvidíte zvětšenou fotku nějaké situace, modely jsou doplněny figurkami, ani nerozeznáte, že se jedná o hračky.

Několikrát jsem areál prošel, vždy si všiml dalších detailů. V parku jsou lavičky, možnost posedět třeba s kávou nebo pucharkem lody – pohárem zmrzliny. Otevřeno celý rok od 9. do 18. hodin.

Foto: Vratislav Konečný

Lubomierz.

Výklady s průvodcem, i v češtině, zaberou asi hodinu. Z Pomezních bud je to sem asi 12 kilometrů. Stop mi vyšel na třetí mávnutí, Poláci berou.

Foto: Vratislav Konečný

Malé velké stavby.

http://www.park-miniatur.com/

Výklad průvodce

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz