Hlavní obsah
Cestování

Posázavským Pacifikem do méně známého zámku ve Světlé nad Sázavou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vratislav Konečný

Světelský zámek prochází stále proměnou, tady si přijdete při prohlídce na své.

Zámek ve Světlé nad Sázavou je jedním z řady panských sídel postavených podle oblíbené řeky. Návštěvníkům má rozhodně co nabídnout, člověk má navíc pocit, jako když jsou poslední majitelé stále někde v parku na procházce.

Článek

Z lokomotivy již dávno nelétají jiskry a na koleje nesyčí pára, ale Posázavský Pacifik, jak je trať nazývána, vás dovede podle řeky až do Světlé nad Sázavou.

Nositelkami legendárního jména se staly tratě číslo 210 – Praha – Vrané – Čerčany (odbočka na Dobříš) a číslo 212 – Čerčany – Kácov – Světlá nad Sázavou. Název pochází již z 20. let 20. století, kdy se rozšířil mezi trampy navštěvující tyto lokality, a zůstal populární až dodnes. Cestou od Čerčan, kde se koleje vydávají proti proudu řeky, minete nejednu historickou památku, ale i ubíhající krajina je povětšinou ještě stále hezká.

Foto: Vratislav Konečný

Tabule informující o putování Jaroslava Haška s kamarádem Panuškou z nádraží ve Světlé nad Sázavou na Lipnici

Pár kroků s Jaroslavem Haškem

Na zdi světelského nádraží je upevněna tabule s nápisem: „Natoč dobrou míru, ať mi nespadne pěna, za chvíli se vrátím,“ objednal si pivo Jaroslav Hašek v nádražní hospodě v Praze na Těšnově poté, co náhodou potkal malíře Jaroslava Panušku. Už se však nevrátil. Toho dne 25. 8. 1921 ve 12.37 hodin vystoupili oba z vlaku OS 12 ve Světlé N. S. Cesta pěšky na Lipnici se protáhla až do půlnoci.“

Od veselých kumpánů se odpojíme kousek před světelským zámkem, kde je druhé zastavení „náročné“ cesty milovníků dobrého truňku.

Foto: Vratislav Konečný

Na nádvoří najdete posezení a občerstvení.

Světelský zámek stojí nedaleko od Sázavy, nemůžete ho minout a nemiňte ho! Stojí za prohlídku včetně rozsáhlého oddechového parku.

Foto: Vratislav Konečný

Skleník na nádvoří.

Stavba vznikla postupně přestavbami tvrze postavené na konci 14. století. Když objekt vlastnili Trčkové z Lípy, vznikl lovecký zámek. To se psal letopočet 1567, vládla renesance.

Roku 1722 získal Světlou František Antonín Černín, přestavovalo se barokně. Objevily se arkády, sochy, park dostal novou podobu.

Do současné podoby se zámek vyloupl po přístavbě západního empírového křídla. Vše zakončil vídeňský architekt Svatoš přístavbou věžičky, arkády nechal zasklít a nechal přistavět balkón. Tato akce, velmi náročná, probíhala v letech 1869 až 1873, vlastníkem zámku byl hrabě František Josef ze Salm-Reifferscheidtu.

Foto: Vratislav Konečný

Na zámek navazuje nádherný park.

Sloužil i jako lazaret

Za napoleonských válek, v roce 1809, se změnil zámek ve vojenský lazaret, léčili se tu zranění obou válčících stran. Řada se jich vyléčila, ale mnozí tu přes veškerou péči zemřeli.

Na průchozím nádvoří od města do zámeckého parku uvidíte rozsáhlý skleník, je tu i solidní občerstvení.

Foto: Vratislav Konečný

Ze zámeckých interiérů věnovaných posledním majitelům.

Ale do zámku se chodí za duševními hodnotami, dokončíme historickou exkurzi a poté už se ponoříme do expozic.

Majitele vyhnal nastupující nacismus

Začátkem minulého století patřil zámek Pozemkové bance, od ní ho koupil továrník Richard Morawetz. Jeho rodina si tu žila spokojeně, dokud se v sousedním Německu neobjevil nacismus, přišly norimberské zákony a židovskému továrníkovi bylo jasné, že to Československo zasáhne taky. Nemýlil se, ale to už byl s rodinou v Kanadě.

Za okupace se tu usídlila, jako na mnoha dalších objektech, německá branná moc.

Foto: Vratislav Konečný

Jako kdyby si panstvo odskočilo na nákupy.

Od roku 1949 se zde usadila střední zemědělská škola, objekt vyklidila v roce 2011, východní křídlo sloužilo Muzeu Světelska.

Rok 2013 byl přelomový, zámek se stal majetkem společnosti Zámek Světlá s.r.o. rodiny Degerme, která provedla částečnou rekonstrukci a zpřístupnila ho veřejnosti.

Společnost koupili v roce 2022 vinař a hoteliér Ing. Jiří Marian a doktorka Marta Marianová.

Ti zámek rekonstruují a zajišťují pro něj i hodnotné exponáty, zároveň objekt plně zpřístupnili.

Foto: Vratislav Konečný

Dětský pokoj.

Foto: Vratislav Konečný

Zámecké interiéry.

Tahákem jsou prvorepublikové prostory

Nejhezčí místností je Rytířský sál, tady se podařilo nádherně zrekonstruovat strop, který byl hodně zdevastován a hrozilo, že spadne. Plochou 165 metry čtverečnými se jedná o největší zámeckou místnost, jsou zde pořádány svatby a koncerty.

Foto: Vratislav Konečný

Obrazárna.

Světlá nad Sázavou je známá i svým sklem, proto je samozřejmostí, že se na něj zaměřuje část expozice. Je to spíš pro fajnšmekry, ušlechtilé tvary každý neocení. Hlavním tahákem, alespoň pro mne, je prvorepubliková expozice, z valné části zaměřená na poslední majitele, kdy instalace ukazuje, jak se tu žilo ve 20. až 30. letech minulého století. Je to tu už hodně moderní, prostředí známe z prvorepublikových filmů, v poslední době se podobné pojetí vyskytuje na řadě památek. Středověku i novověku je všude plno, a ještě ke všemu není vždy původní, mobiliář je svozový a vy chodíte v jakémsi zámeckém muzeu, které pro návštěvníky připravili památkáři.

Foto: Vratislav Konečný

Vše je velmi prostorné a pohodlné.

Tady to vypadá, že rodina se šla projít do rozsáhlého parku, nebo odjela za nákupy a vy máte možnost nahlédnout, jak žijí.

Ráčejí vstoupit, vašnosto a milostpaní!

Další expozicí je v přízemí otevřený koloniál, kam jsem se bohužel nedostal, viděl jsem jen fotky. Je tu vše od módního salónu přes vetešnicí po dobově vybavený byt a zákulisí krámu s všehochutí. Vzpomínám na filmový koloniál pana Bajzy z Poláčkovy knihy Bylo nás pět. Tady by mě to bavilo, možná příště.

Pokud nemáte historie dost, nezbývá než navštívit další prohlídkovou trasu se zaměřením na historické hodiny a předměty z dob místních šlechticů. Hodiny pocházejí ze sbírek Uměleckého muzea v Praze z období raného baroka do 19. století.

Foto: Vratislav Konečný

Na módu si potrpěli.

Od dortů do postele

A až vás duševno utahá, zámecká kavárna zve na škálu domácích dortů a různých mlsů, to vše si můžete vychutnat za nevtíravých zvuků hudební klasiky.

Kdo se chce zámecky zrelaxovat, není nic snazšího, než využít pohostinnost pokojů stylově zařízených a s výhledem do parkové zeleně.

Foto: Vratislav Konečný

Expozice skla.

I sklepy dokáží být zajímavé

Světlá nabízí ještě jednu atrakci, v nedávnu zpřístupněné středověké podzemní chodby, prohlídku lze domluvit v informačním centru nedaleko kostela. Než zaneřáděné podzemí vyčistili, tak si dobrovolníci pořádně mákli, spoluobčané je dlouhou dobu využívali jako odpadní jámy.

Foto: Vratislav Konečný

Světelské podzemí.

Ráno pak můžete třeba vyrazit na nedalekou Lipnici, cesta za picími kumpány je velmi přívětivá. Nebo se vydat zpět na nádraží a popojet třeba do Ledče nebo Zruče nad Sázavou.

Foto: Vratislav Konečný

Zadní trakt zámku.

Zámek je otevřen krom pondělků celoročně.

Zdroj: Špalíček výletů - To nejlepší, David-Ludvík-Soukup, 2020

cs.wikipedia.org/wiki/Světlá_nad_Sázavou

výklad průvodce

infocentrum Světlá nad Sázavou - brožura

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz