Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zničený a rozkradený zámek Poláky dostal díky Miloši Dempírovi novou šanci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vratislav Konečný

Průčelí zámku v Polákách.

Neustále se chlubíme množstvím památek, ne každá je v dobré kondici. Naštěstí jsou lidé, kteří se je snaží zachránit, jedním z nich je Miloš Dempír, nový majitel zámku Poláky, a řada dobrovolníků.

Článek

Coby kastelán na hradě Svojanov si mohl pěkně žít spokojený život. Ale to mu už nestačilo, začal hledat nějakou památku, která by stála za záchranu. Je trochu vizionář s buldočí povahou. Hledal pár let, až narazil na zdevastovaný zámek v Polákách u Nechranické přehrady, na dohled Kadani.

Je to obrovský objekt, zejména hospodářské budovy, které obklopují dvůr.

Foto: Vratislav Konečný

Hospodářské budovy jsou poničené, zloději tu vyřezali i části nosných trámů.

Jejich propadlé střechy jsou další prioritou, prvotní bylo „zrekultivovat“ zámek, aby byl provozuschopný a přilákal i případné návštěvníky.

Dempír předpokládal, že otevře pro veřejnost v roce 2025, ale povedlo se to už tento rok.

Několikrát ročně tu probíhají kulturní akce, divadelní vystoupení, šermířské slavnosti…

Barák téměř na odstřel

Pohled zmaru, do jakého byl zámek za pár desítek let přiveden, připomíná Brichtovu píseň Barák na odstřel.

Foto: Vratislav Konečný

Nádvorní část traktu.

Když si prohlédnete fotky před začátkem oprav a nynější podobu, užasnete, kolik práce již bylo odvedeno.

Objekt je pramenem pro poznání vývoje zámecké architektury, majitel spolupracuje s památkáři, nic se neponechává volné ruce.

Na počátku tu stával hospodářský dvůr, který založili cisterciáci z bavorského Waldsassenu, kde se nachází nádherný barokní klášter, návštěvu vřele doporučuji, není to daleko od hranic.

Z tvrze přestavěno na zámek

V roce 1318 jsou zapsáni v listinách Vlk a Bavor Polačtí, název je odvozen od slova pole. Tehdy tu stála gotická tvrz, nic moc velká.

Na renesanční zámeček ho přestavěli Mašťovští z Kolovrat, ve sklepě jsou zbytky. V docela dlouhém období let 1772 až 1811 přišla rozsáhlá dvoukřídlá barokní úprava, tu uskutečnil Jan Antonín hrabě z Pergenu. Architektem byl stavitel Vavřinec Roth ze Žatce, takže zpoza humen. A povedlo se. Ještě se tu vystřídali Windischgrätzové a po nich přišli roku 1868 Lobkovicové.

Foto: Vratislav Konečný

Erb nad vchodem do zámku.

Statkáři s erbem

Nejdůležitějšími majiteli pro byla statkářská rodina Hrbáčkova z jižní Moravy, chtěli se dostat mezi společenskou smetánku a potřebovali k tomu mít honosné sídlo. Zámek Anna a Rudolf, kteří už se psali po „proniknutí“ mezi nobilitu Hradčovští, zakoupili v roce 1924. Do roku 1928 tu nechali provést novobarokní přestavbu, která odpovídala modernímu způsobu života.

Foto: Vratislav Konečný

Původní jsou v místnosti jen parkety.

Za Hradčovských se stal objekt opravdu funkčním sídlem, rodina tu žila naprosto spokojeně, je to patrné i ze zachovaných fotek. Ty jsou podkladem pro další rekonstrukci.

Jenže se po nich zachoval jen jeden předmět, malý stoleček, který uvidíte na podestě schodiště.

Foto: Vratislav Konečný

Majitel zámek postupně „zabydluje“.

Nemá cenu popisovat, co kde uvidíte, nejzajímavější jsou hlavně pro památkáře a majitele staré záklopové stropy, části štuk, parkety…, větší část pokojů je vybavená dobovými předměty. Postupně se Poláky dozařizují, aby dokumentovaly život za první republiky.

Kradlo se, kradlo

Po válce, když se znárodňovalo, dopadl zámek se statkem jako valná část podobných objektů, hospodaření se ujali družstevníci, zařízení se rozkradlo nebo zničilo.

Foto: Vratislav Konečný

Na stropě část původního štuku

Nejhorších bylo posledních 30 let, majetek byl sice v roce 1992 vrácen v restituci, ale nové majitelky se nedohodly a Poláky byly opuštěny. Ne nadlouho, postupně se kupovaly a spekulativně prodávaly, až dospěly do zcela havarijního stavu. Řádili tu přizpůsobiví i nepřizpůsobiví.

Foto: Vratislav Konečný

Pane prezidente…

Více takových Dempírů

Pan Dempír získal zámek po prodeji nemovitostí v Brně a nyní má na krku obrovskou práci. Nejde jen o zámek samotný, k areálu patří hospodářský dvůr, zahrada, zarostlý a poničený park se soustavou ozdobných rybníčků. Prvním počinem byla záchrana vily postavené u zámku v roce 1928 pro správce velkostatku. Bydlí tu nový majitel, zároveň je tu ubytovací apartmán zařízený v prvorepublikovém stylu.

Foto: Vratislav Konečný

Vpravo obytná vila.

Čeho Miloš Dempír lituje asi nejvíce, jsou porevolučně ukradená zdobená kachlová kamna. Stávala v každé zámecké komnatě. Jedna se objevila u seniora v Německu, ale stařík za ně chce velké peníze. Jakpak ke kachlím asi přišel?

Foto: Vratislav Konečný

Zřícené schodiště bočního křídla.

Polákům můžete i pomoci, nejen finančně. Ale i osobně při různých brigádách, kdy se scházejí lidé dobré vůle, kterým není osud našich poničených památek lhostejný.

Foto: Vratislav Konečný

Poláky.

Cíle v okolí:

V okolí najdete třeba zámek Pětipsy, který se také náročně rekonstruuje, královská města Chomutov, Kadaň a Žatec, hrad Hasištejn, ruiny Egerberka a Šumburka či Perštejna, zámky v Krásném Dvoře, Jimlíně, Stekník nebo Červený Hrádek.

Bližší údaje najdete na www.zamek-polaky.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz