Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Jak je to s lhůtou 18 měsíců na dokončení výuky a výcviku v autoškole?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Pixabay | autor: devexcelsure | https://pixabay.com/photos/stop-sign-traffic-sign-road-6874065/

Autocvičiště

„Straší“ vás v autoškole tím, že musíte zvládnout výuku a výcvik nejpozději do 18 měsíců od jejího zahájení? Není to pravda!

Článek

Jde o špatný, nebo spíše účelový, výklad zákona, kterým autoškoly děsí své žáky. Není se čemu divit, protože nechtějí aby někdo tvrdnul v autoškole více než rok a půl, za cenu, kterou před tím rokem a půl zaplatil, když už má autoškola ceny někde úplně jinde…

Ale nesvědčí to nic o poctivosti autoškoly a klidně ji změňte.

Jak to tedy je ?

Zákon (§ 13 zákona č. 247/2000 Sb.) nám říká jasně, že podmínkou přijetí k výuce a výcviku je, mimo jiné, i věk, kdy ke dni ukončení výuky a výcviku žadatel dosáhne věku předepsaného pro udělení řidičského oprávnění příslušné skupiny, přičemž od zahájení výuky a výcviku k jejich ukončení nesmí uplynout doba delší než 18 měsíců.

Co nám to tedy zákon sděluje ?

Nic jiného než to, že pokud si budu chtít dělat řidičák pro sk. B, kde je předepsán věk 18 let, tak si jej nemůžu začít dělat dřív, než 18 měsíců před dovršením svých 18. narozenin, tedy nejdřív v 16 letech a 6 měsících. Ale můžu ten řidičák dělat třeba dalších 20 let. V tomto směru zákon žádné omezení nestanovuje. Byl bych sice asi blázen, ale může se mi třeba líbit instruktorka autoškoly, já budu nesmělý a…

Ale vážně, může se stát, že dojde k nějaké tíživé životní situaci – nemoc, dlouhodobá cesta cesta do zahraničí. Může se stát i situace, kdy už budu vlastníkem řidičáku pro sk. B a budu si chtít rozšířit řidičské oprávnění na náklaďák, motorku nebo třeba autobus a s osobním autem způsobím dopravní nehodu, po které mi řidičák „seberou“. A co pak? Nic, v klidu výcvik a výuku dokončíte, až vám řidičák vrátí, protože žádná lhůta 18 měsíců na dokončení výuky a výcviku neexistuje.

Jenom pro upřesnění - u žáků školy, které byla vydána registrace k provozování autoškoly, je tato lhůta ještě o půl roku prodloužena, tedy řidičák pro sk. B (a sdruženě i C) si můžou začít dělat již v 16 letech. Zákon nám říká, že je-li u nich získání řidičského oprávnění kvalifikačním předpokladem k výkonu povolání, na které se žáci ve škole připravují, nebo je pro ně řízení motorových vozidel volitelným (nevolitelným) předmětem, mohou být zařazeni do výuky a výcviku nejdříve 2 roky před dosažením předepsaného věku pro udělení řidičského oprávnění pro příslušnou skupinu vozidel. Zkoušku odborné způsobilosti mohou pak složit po ukončení výuky a výcviku, a to i před dosažením předepsaného věku s tím, že řidičské oprávnění jim bude vydáno po jeho dosažení.

Nenechte se ošálit…

Účelovost takového tvrzení je tedy zřejmá a jasná – prostě se to autoškole nehodí do holportu a má s tím problém, čemuž se, na druhou stranu, nelze ani divit, protože je to živí. Nicméně – mohli by být féroví a říct si třeba o „palivový příplatek“, než se schovávat za zákony, které si vyloží po svém…

Zdroj:

https://zakonyprolidi.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz