Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Řízení pro 17leté s mentorem – jak to funguje?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Pixabay | autor: holyman70 | https://pixabay.com/photos/car-childrens-car-boy-toy-cars-2546073/

Řízení pro 17ti leté s mentorem

Novelizací zákona bylo umožněno řídit skupinu vozidel B i řidičům starším 17 let, a to společně s mentorem. Samozřejmě až po absolvování autoškoly a úspěšném složení závěrečných zkoušek…

Článek

V dnešní době, kdy se stále diskutuje nevyzrálosti našich náctiletých nám naši zákonodárci změnili zákon a umožnili, pod dozorem „mentora“, řídit i 17letým řidičům (§ 83a z.č. 361/2000 Sb.). Zda se jedná o dobrý nápad, nám ukáže praxe.

Jak to má vypadat v praxi?

Zkušený řidič/rodič/mentor dohlíží na to, jak se jeho dítko, tedy letý mladý řidič(ka) na silnicích chová, učí jej pravidlům silničního provozu, slušnému chování, ohleduplnosti a defenzívní jízdě. Učí jej za jízdy netelefonovat, nenadávat, neukazovat žádná neslušná gesta, nikoho nevybržďovat, na nikoho netroubit a neblikat. Samozřejmostí je dodržování rychlostních limitů, respektování dopravního značení atp.

Prostě mentoři jen budou předávat to, co u nás dělá a dodržuje 99,9 % řidičů. No, abych nepřeháněl - možná jen 99 %. Nebo ne?

A jak to může vypadat v praxi?

Čerstvě 17letý řidič(ka) má 2 babičky a 2 dědečky, kteří se nechají zapsat do jeho EKŘ, čímž se stávají jeho mentory. Totiž babička sice řidičák má, ale už 30 let nejezdí, a děda - co si budeme, při jízdě na cukr v akci do nákupního centra těch trestných bodů v bodovém hodnocení moc nenasbírá. A co na tom, že za rok najezdí 500 km po jedné trase do nákupáku a zpátky? Vadí to snad někomu?

Při jízdě bude některý z takto „zkušených“ mentorů sedět na sedadle spolujezdce, jak káže zákon, a na řidiče bude, ze zadního sedadla, dohlížet rodič/nementor, který má v sobě nějaké to pivko po obídku, možná i trochu popsanou EKŘ a… třeba i řidičák v „čistírně“. A takový rodič bude juniora(ku) učit všem zásadám správného řízení, jako je ta defenzívní jízda, ohleduplnost, neagresivita atp.

Nevěříte? Také chci věřit, že to tak není a nebude, protože takové řidiče na cestě skutečně potkávat nechci…

Foto: Foto: Pixabay | autor: SplitShire | https://pixabay.com/photos/driving-car-automobile-driver-407181/

Telefon za volantem? To u nás nikdo nedělá …

Kdo že je vlastně ten „mentor“?

Ve zkratce – mentor je osoba, která:

  • má řidičský průkaz (pro sk. B) minimálně 10 let,
  • aktuálně nemá zaznamenán žádný bod v bodovém hodnocení,
  • v posledních 5 letech neměl zadržený řidičský průkaz a
  • je zapsán v evidenční kartě onoho 17letého řidiče.

Na tu poslední podmínku pozor! Mentora nelze dělat žádné jiné osobě, než u které je mentor zapsaný v EKŘ (evidenční kartě řidiče). Nemůžete tedy sednout do auta jinému 17letému řidiči, když u něj nejste v EKŘ zapsáni.

Mentoři můžou být zapsáni v evidenční kartě 17letého řidiče maximálně 4.

Co mentor musí a nesmí?

  • mentor je povinen sedět na sedadle vedle řidiče
  • sledovat situaci v provozu na pozemních komunikacích a chování řidiče
  • v případě potřeby poskytnout řidiči radu
  • nesmí vykonávat doprovod bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo užití jiné návykové látky nebo v takové době po požití alkoholického nápoje nebo užití jiné návykové látky, kdy by mohl být ještě pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky 
  • nesmí vykonávat doprovod v případě, že je jeho schopnost k výkonu této činnosti snížena v důsledku jeho zdravotního stavu
  • na výzvu policisty, vojenského policisty, strážníka obecní policie nebo celníka je povinen prokázat svou totožnost
  • je dále povinen se na výzvu policisty, vojenského policisty nebo strážníka obecní policie podrobit vyšetření ke zjištění, zda není ovlivněn alkoholem nebo jinou návykovou látkou.

A ještě jedna důležitá skutečnost - pod dohledem mentora lze řídit pouze na území ČR!

Ano, skutečně, za dozoru mentora může mladý řidič(ka) řídit pouze na území České republiky. Zapomeňte na to, že např. při cestě do Chorvatska získá vaše dítko nějaké zkušenosti. Pokud by vás zastavila tamní policie, tak se jedná o jízdu bez řidičského oprávnění, se všemi důsledky i následky, které v dané zemi platí… Na tuto skutečnost pozor hlavně při cestách v příhraničních oblastech, kde to neznáte a můžete se zjevit na hranici, aniž o tom budete vědět.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz