Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Řidiči, víte o povinnosti mít oblečenou reflexní vestu i v obci?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Pixabay | autor: Skica911 | https://pixabay.com/photos/car-accident-bike-tire-tires-car-5397633/

Nová povinnost pro řidiče (osobních a nákladních vozidel) mít reflexní vestu i v obci

Od 1. ledna 2024 musí mít, v případě nouzového stání, řidič motorového vozidla (vyjma řidiče motocyklu a mopedu) na sobě povinně reflexní vestu i v obci!

Článek

Novelizace zákona č. 361/2000 Sb., tedy zákona o provozu na pozemních komunikacích, všem řidičům motorových vozidel, vyjma řidičů motocyklu a mopedu, stanovuje povinnost mít na sobě reflexní vestu, a to vždy když nouzově stojí (porucha vozidla, dopravní nehoda, atp.) a jsou mimo vozidlo.

Do této novelizace byla povinnost mít na sobě reflexní vestu, přesně tedy „oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu“, stanovena pouze pro řidiče, který se v souvislosti s nouzovým stáním nacházel na pozemní komunikaci jen mimo obec.

Nyní je tato povinnost stanovena pro řidiče, který se v souvislosti s nouzovým stáním nachází mimo vozidlo na pozemní komunikaci. Tedy jakékoliv pozemní komunikaci, ať už v obci, nebo i mimo obec.

Z této povinnosti jsou vyjmuti řidiči motocyklu, mopedu a nemotorového vozidla

U nemotorového vozidla a v denní dobu … budiž, i když v dnešní době už spousta cyklistů na sobě má reflexní vesty, nebo bundy, což je chvályhodné.

Ovšem co řidiči motocyklu a mopedu, kteří na sobě nemají žádné reflexní prvky? Není to spíš jejich vlastní hazard se životem? Zde by měla být bezpečnost na prvním místě a i tito řidiči by si měli reflexní vestu vozit pod sedlem motocyklu, nebo mopedu. Určitě bych to všem doporučil, protože vesta má minimální objem, takřka nic neváží, ale může zachránit život.

A pokud se vžijí do role řidiče „plechovkáře“, kterými, v drtivé většině stejně jsou, tak budou jen a jen rádi, když uvidí mnohem dříve, že se na silnici něco děje, a to právě díky reflexní vestě, která září na sto honů i přes den, o noční době nemluvě.

A ještě za jednu věc bych se přimlouval - vozte reflexní vesty i pro své spolucestující. Většinou jsou to vaši blízcí, které chcete ochránit stejně, nebo dokonce více, než sebe, tak proč je vystavovat zbytečnému riziku, když se cestou něco pokazí a zůstanete někde trčet.

Co je vlastně "oděvní doplněk s označením z retroreflexního materiálu"?

Stanovuje to § 19 prováděcí vyhlášky (č. 294/2015 Sb.):

Oděvními doplňky jsou blůza, kabát, tričko, vesta nebo kalhoty fluorescenční žluté nebo fluorescenční oranžovo-červené barvy doplněné retroreflexními pásy (dále jen „výstražný oděv“). Retroreflexní pásy a fluorescenční plochy musí být na výstražném oděvu vhodně umístěny a provedeny v dostatečné ploše. Tyto podmínky jsou splněny, odpovídá-li výstražný oděv požadavkům příslušné harmonizované evropské normy.

Jak má oblečení konkrétně vypadat je uvedeno v příloze č. 12 této vyhlášky.

Foto: Foto: Pixabay | autor: JovelinoFurtado | https://pixabay.com/vectors/vest-high-visibility-clothing-hi-vis-7422123/

Reflexní vesta - ilustrační foto

Pro úplnost znění novelizace:

mít na sobě oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu stanovené prováděcím právním předpisem podle § 56 odst. 8, nachází-li se v souvislosti s nouzovým stáním mimo vozidlo na pozemní komunikaci; to neplatí pro řidiče motocyklu, mopedu a nemotorového vozidla.“

Předchozí znění:

„mít na sobě oděvní doplňky s označením z retroreflexního materiálu stanovené prováděcím právním předpisem podle §56 odst. 8, nachází-li se mimo vozidlo na pozemní komunikaci mimo obec v souvislosti s nouzovým stáním; to neplatí pro řidiče motocyklu, mopedu a nemotorového vozidla.“

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz