Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Změnit autoškolu jde lehce a snadno

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Pixabay | autor: RosZie | https://pixabay.com/photos/drivers-license-driving-school-7385051/

Změna autoškoly

Důvodů pro změnu autoškoly může být nespočet. Od nerváka instruktora, až po nerváka komisaře. Pokud tedy nejste spokojeni, můžete v kterémkoliv okamžiku přestoupit do jiné autoškoly.

Článek

Nervák instruktor, nevyhovující vozidlo, střídání učitelů v autoškole, střídání vozidel, dlouhá doba od přijetí, až po nepříjemného zkušebního komisaře - všechny tyto důvody (a může jich být mnohem víc) můžou směřovat k touze absolvovat autoškolu, či závěrečné zkoušky, někde jinde. Buď u jiné autoškoly, nebo na jiné obci s rozšířenou působností.

Nic vám nebrání v kterémkoliv okamžiku přestoupit do jiné autoškoly!

Kdy přemýšlet o změně autoškoly?

Kdykoliv, kdy se vám nebude v autoškole něco „zdát“. Nejčastějších důvody jsou:

  • nevhodné chování učitele (popř. majitele) autoškoly, a to arogantní, urážlivé, ponižující, se sexuálním podtextem atp. …
  • zkracování výcvikových a výukových hodin (jedna hodina výuky a výcviku musí trvat nejméně 45 minut)
  • oddalování výcvikových hodin a zbytečné protahování celkové doby, kdy autoškolu absolvujete
  • nechuť autoškoly vás přihlásit k závěrečným zkouškám, pokud máte vše ukončeno a jste na zkoušky připraveni. Zde jen malá poznámka – ne vždy musí být váš názor na připravenost k závěrečným zkouškám stejný s názorem autoškoly a autoškola může mít skutečně pravdu…
  • časté střídání učitelů a výcvikových vozidel
  • špatný technický stav výcvikového vozidla atp.

Autoškola je tu pro vás

Je důležité si uvědomit, že autoškola je tu pro vás, ne vy pro ni. Pokud se na vás dívají jen jako na zdroj peněz, tak je něco špatně.

Právo na přechod do jiné autoškoly je dáno zákonem (§ 30 odst. 2 zákona č. 247/2000 Sb.), který říká:

V případě předčasného ukončení výuky a výcviku žadatele u provozovatele autoškoly může žadatel pokračovat ve výuce a výcviku u jiného provozovatele autoškoly. V takovém případě je provozovatel autoškoly povinen žadateli vystavit potvrzení pro doložení údajů nezbytných pro pokračování výcviku.

Co vám musí autoškola vydat?

  1. Žádost o přijetí k výcviku (původní přihláška do autoškoly)
  2. Potvrzení zdravotní způsobilosti (lékařská prohlídka)
  3. Potvrzení o absolvovaném výcviku (vystaví autoškola, z které odcházíte, tzv. „převodka“, kde je uvedeno kolik hodin výuky a výcviku žák absolvoval, atp.)
  4. a dále také, samozřejmě, poměrnou část uhrazených peněz za výuku a výcvik, pokud ještě nebyl ukončen.

Ze strany autoškoly může být požadován „storno poplatek“, který ovšem nemůže být přemrštěný a o jeho existence jste měli vědět už při zahájení výuky a výcviku – např. lze vyčíst z ceníku na internetových stránkách autoškoly, případně v nějakých obchodních podmínkách autoškoly. Pozor - je podivné, pokud má autoškola vysoký storno poplatek… to samo o sobě už o něčem svědčí a takové autoškole se vyhněte obloukem.

Co pak?

S těmito dokumenty následně zajdete do jiné autoškoly, kde navážete na předchozí výuku a výcvik a zdárně vše dokončíte.

Bude-li vám autoškola, od které odcházíte, dělat nějaké problémy, můžete si na ni podat stížnost u úřadu obce s rozšířenou působností, kde je registrována, tedy u toho úřadu, kde by jste měli skládat závěrečné zkoušky, popř. u příslušného krajského úřadu.

Zdroj:

https://zakonyprolidi.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz