Hlavní obsah
Lidé a společnost

Atentáty natočené kamerou: Vraždu JFK a následnou smrt atentátníka viděl v televizi celý svět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Robert H. Jackson/Wikimedia Commons

Jack Ruby páchá atentát na Lee Harweyho Oswalda, který údajně zastřelil prezidenta Kennedyho

Atentát na prezidenta J. F. Kenedyho byl prvním v řadě po sobě jdoucích úmrtí. Atentátníka pak zastřelil jiný atentátník a toho nakonec dostihl „boží trest“. Kameraman byl téměř vždy ve správný čas na správném místě.

Článek

Říká se, že boží mlýny melou pomalu, ale jistě. V případě vraždy amerického prezidenta a následné smrti údajného vraha se semlelo všechno celkem rychle. Oba muži se stali cílem střílejícího atentátníka.

V listopadu roku 1963 projížděla ulicí Dallasu tmavá limuzína s otevřenou střechou. Ačkoliv prezidenta mnozí od tohoto plánu zrazovali, on se chtěl místním lidem ukázat a vyřknul si tím ortel smrti. Ve chvíli, kdy automobil míjel budovu knižního velkoskladu, se ozvaly výstřely. Poslední rána byla pro muže na zadním sedadle smrtelná. Vždy perfektně upravená první dáma Jacqueline Kennedyová, kterou obdivovaly tisíce žen, byla najednou potřísněná manželovou krví. Tu situaci si do konce života vybavovala zcela jasně.

Jeden malý chlapec zvedl ruku směrem k Jackovi a v tu chvíli, když jsem zaslechla krátký výbuch, pomyslela jsem si: „Vida, někdo hází petardy.“ Otočila jsem se tedy ke svému muži a uviděla jsem ho jako ve zpomaleném filmu, jak vztahuje ruce ke svému hrdlu a lehce se sesouvá směrem ke mně zasažený do šíje. Všechno proběhlo tak rychle. Sotva pár vteřin. Druhý výstřel zranil guvernéra, který se také zhroutil, a nakonec třetí zasáhl Jacka přímo do hlavy a ten dopadl na má kolena. Jeho hlava se roztříštila jako vajíčko… Poháněná jakousi nezadržitelnou silou, vrhla jsem se do zadní části Lincolna a začala jsem lézt po kapotě. V sázce byl pouze můj pud přežít, ale můj tělesný strážce vyskočil z Cadillacu a vtlačil mě zpátky na zadní sedadlo, celé zakrvácené, na němž se okvětní plátky růží smáčely ve zbytcích mozku třicátého pátého prezidenta Spojených států.

(Citace převzata z článku, viz odkaz níže, pozn. autora)

Chladnokrevná poprava vyvolala na veřejnosti bouřlivou reakci. Možná by lidmi neotřásla tak moc, kdyby ji náhodou nezachytil na kameru jeden z přihlížejících, Abraham Zapruder. Díky jeho záběrům tak mohl vidět prezidentovu otřesnou smrt každý. Později prodal filmové záběry novinám za 150 000 dolarů. Část peněz věnoval vdově po policistovi, který byl zastřelen krátce po smrti prezidenta. Policista se totiž stal obětí útočníka, který údajně připravil o život chvíli před tím i Kennedyho. Byl jím Lee Harvey Oswald.

Foto: Snímek pořízen policií v Dallase/Wikimedia Commons

Lee Harvey Oswald den po atentátu na prezidenta

Lee Harwey Oswald neměl úplně idylické dětství. Jeho otec zemřel ještě před tím, než se hoch narodil. Matka, která zůstala na výchovu tří dětí sama, se tak rozhodla dát na čas všechny děti do sirotčince. Vzala si je k sobě zpátky až, když se znovu provdala, a všichni společně se přestěhovali do Ney Yorku, ale ani poté se na výchovu a péči o děti moc nedohlíželo. Oswald chodil často za školu. Když ho jednou na ulici odchytli a byl předán do rukou sociální pracovnice, ta si hned všimla, že chlapec je zanedbávaný a emocionálně chladnější.

Už jako náctiletý se začal silně zajímat o komunismus, přečetl mnoho knih a marxistická filosofie ho nejspíš natolik zasáhla, že už v tu dobu začal uvažovat o přesídlení do tehdejšího Sovětského svazu. V sedmnácti letech nastoupil k americké námořní pěchotě, kde se projevil jako nadprůměrný střelec. Byl ale také několikrát trestán za nelegální držení zbraně a násilné jednání. Po skončení vojenské služby se rozhodl navštívit Moskvu a hned také zažádal o trvalý pobyt v Sovětském svazu. Jazyk se naučil sám, ale nebylo to tak jednoduché, jak si představoval. Kvůli napjatým vztahům se Spojenými státy ho policie mohla právem podezírat ze špionáže. Oswald nakonec zamířil na americkou ambasádu, kde prohlašoval, že se chce zříct amerického občanství. Poté se usadil v Minsku, kde se oženil a narodila se mu dcera. Stále však byl pod policejním dohledem. Nepříliš dobré životní podmínky a skutečnost, že je sledován, ho přinutily vrátit se zpátky do Ameriky.

S rodinou se usadil v Texasu a krátce nato se mu narodila druhá dcera. Oswald se navenek zdál jako laskavý, vtipný a zcela obyčejný člověk pečující o svou rodinu. Takto ho například popisovala Inessa Yakhliel, rodinná přítelkyně z Ruska.

Choval se jako kterýkoliv jiný muž. Přišel z práce, vynesl odpadky a věnoval se nějakým činnostem kolem domu. Pak se umyl, zasedl ke stolu, Marina udělala jídlo a tak společně povečeřeli. Rád ručně vyráběl některé věci, například lampy a dřevěné police, které vypadaly velmi vkusně. Hodně rád četl komické knihy a mnohdy se u nich hlasitě smál. Takový byl… Jednou byl u nás doma na návštěvě a v televizi zrovna vysílali setkání Kennedyho a Chruščova. O Kennedym mluvil velmi sympaticky, dokonce řekl, že je to jediný rozumný prezident…

V Oswaldově hlavě se ale nejspíš odehrávalo něco zcela úplně jiného. Kulminovala v něm touha po nějaké akci. Mluvil o tom, že vyrazí do Mexika a odtud do komunistické Kuby, kterou hodlal podporovat. Mezitím dostal práci v texaském knižním velkoskladu a v této budově se dle svědků nacházel i 22. listopadu, když kolem projížděla limuzína s americkým prezidentem. K hlavním svědkům patřil Howard Brennan, který střelce zahlédl v okně skladu se zbraní v ruce. Hned také uvědomil policii a předal jim popis útočníka, který docela dobře odpovídal popisu Lee Harveyho Oswalda. Po atentátu pachatel údajně opustil místo činu a cestou se ještě střetl s policistou, kterému připadal podezřelý. Oswald strážníka zastřelil a uprchnul do nedalekého divadla, kde byl krátce nato dopaden a následně uvězněn. Do poslední chvíle však tvrdil, že s vraždou Kennedyho neměl nic společného.

O dva dny později měl detektiv James Leavelle převézt Oswalda k výslechu. Policie údajně dostala hlášení, že se na Oswalda něco chystá a že má být dobře hlídán. Nejspíš proto, než opustili budovu věznice, detektiv vězni řekl: „Jestli na tebe bude někdo střílet, doufám, že to bude stejně dobrý střelec jako ty.“ Oswald, možná i s úsměškem na tváři, odpověděl: „Na mě nikdo střílet nebude.“ Následně oba vyšli ven před budovu, kde už čekali novináři. Chvíli na to mezi ně vběhnul ozbrojený Jack Ruby a jednou střelou Oswalda smrtelně zranil. Vše opět zachytil kameraman televize NBC, ale nejlepší záběr se podařil zachytit novináři a fotografovi Robertu H. Jacksonovi, který za svůj snímek dostal v dalším roce Pulitzerovu cenu.

Foto: Foto pořízeno policejním fotografem/Wikimedia Commons

Fotografie Jacka Rubyho krátce po zavraždění L. H. Oswalda

Kdo vlastně byl oním druhým atentátníkem v tomto příběhu? Jacob Rubenstein, později zvaný Jack Ruby, se narodil židovským přistěhovalcům z Polska. Jeho dětství bylo trochu podobné tomu Oswaldovu. Jeho rodiče se rozvedli, když mu bylo deset a vychovávala ho pouze matka, která však byla duševně labilní a nezvládala výchovu kvůli jeho výbušné povaze. Na čas byl poslán do ústavu pro chlapce, poté strávil nějaký čas u pěstounů a nakonec se opět vrátil k matce. Se školou skončil v šestnácti letech a od té doby střídal různá povolání. Nakonec se přestěhoval do Dallasu, aby pomohl sestře vést noční klub. Docela se mu dařilo, a podle všeho si udělal přátele jak na straně strážců zákona tak na straně mužů z podsvětí. Pak nastal den, kdy byl zastřelen Kennedy.

Podle jedné verze ho smrt prezidenta natolik rozlítila, že se ho rozhodl pomstít. Když se ho později rabín ve věznici zeptal, proč to udělal, odvětil: „Udělal jsem to pro americký lid.“ Kromě toho také prohlašoval, že chtěl všem dokázat, že i Židé mají kuráž. Podle jiné teorie byl Ruby součástí spiknutí, které mělo Oswalda jednou provždy umlčet. Tuto myšlenku se nikdy nepodařilo potvrdit. Jack Ruby se ve věznici projevoval spíš jako paranoik a lidem kolem sebe tvrdil, že v podzemí věznice jsou mučírny pro Židy. Už to nasvědčovalo, že nebyl psychicky zcela v pořádku.

Ruby byl u soudu odsouzen za vraždu k trestu smrti, načež se odvolal, takže se čekalo na další projednávání případu. Toho už se ovšem nedožil. V tomto případě totiž zasáhla ruka boží. Rubymu pomalu selhávalo zdraví, diagnostikovali mu rakovinu a v roce 1967 zemřel na plicní embolii ve stejné nemocnici, kde skončil život i prezidenta Kennedyho a stejně tak Lee Harveyho Oswalda. Veškeré odpovědi, které si v souvislosti s vraždou prezidenta lidé kladou, tak nejspíš zůstanou navěky pohřbeny spolu s ním a oběma atentátníky.

Zdroje informací:

https://jewishjournal.com/news/united-states/124282/

https://www.reflex.cz/clanek/causy/73503/lee-harvey-oswald-vrah-kennedyho-zil-v-sssr-po-navratu-do-usa-chtel-zesmesnit-sovetsky-rezim.html

https://web.archive.org/web/20120105140708/http://video.google.de/videoplay?docid=-177236594543303&q=%22jack+ruby%22&total=136&start=0&num=10&so=0&type=search&plindex=0

https://www.biography.com/crime/lee-harvey-oswald

https://www.rferl.org/a/oswald-interview-yahkliel/25173118.html

https://www.theguardian.com/us-news/2019/aug/30/james-r-leavelle-detective-handcuffed-to-lee-harvey-oswald-when-he-was-shot-dies-aged-99

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz