Hlavní obsah
Lidé a společnost

Oběd na vrcholu mrakodrapu: Může být na slavné fotografii muž ze Slovenska?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Charles Clyde Ebbets/Wikimedia Commons

Fotografie dělníků obědvajících na rozestavěném mrakodrapu byla pořízena v roce 1932

Ikonická fotografie, kterou jste možná už někdy někde viděli. Nejeden člověk by měl z toho, co na ni vidí, závratě. Dávat si svačinu na ocelovém trámu rozestavěné budovy měřící více než 250 metrů, to chce kuráž.

Článek

Tou železnou konstrukcí, která se v roce 1932 právě stavěla, je dnes 70patrová budova RCA (nebo též 30 Rockefeller Plaza). Je součástí Rockefellerova centra v New Yorku a spolu s dvacítkou dalších budov tvoří obchodní komplex, který se dostal i na seznam národních historických památek. Stavba měří přesně 259 metrů. Kromě kanceláří uvnitř najdete luxusní restauraci s úžasným výhledem na město. Od počátku zde sídlí televizní stanice NBC. Do studia mohou zavítat i turisti a podívat se, kde se natáčí oblíbené divácké pořady a večerní show nebo jak funguje produkce a jaké využívá technologie. Kromě toho si zde návštěvníci mohou vyzkoušet natočit svůj vlastní spot.

Impozantní budova byla navržena ve stylu Art Deco a její stavba dělníkům zabrala necelé dva roky. Jejího navržení se ujala tehdy prestižní firma Howells & Hood. Jako hlavní materiál si vybrala tradičně ocel, beton a sklo, interiér je zdoben mramorem, bronzem a teracem. Velmi nákladné byly rychlovýtahy, kterých bylo nainstalováno celkem osm a do nejvyšších pater zvládají stoupat rychlostí přibližně 25 km/h. Na tehdejší dobu to bylo něco ojedinělého. Dochované údaje z roku 1942 ukazují, že údržba takových výtahů stála majitele ročně 17 000 dolarů.

Kromě návštěvy interiéru mrakodrapu se můžete nechat vyvézt do závratných výšin téměř až na vrchol budovy a zažít něco podobného, co zažívali pracovníci, kteří měli na starost její konstrukci. Věří se, že ikonickou fotografii 11 dělníků sedících na ocelovém trámu, pořídil fotograf Charles Clyde Ebbets. Ačkoliv o autorovi snímku se stále spekuluje, z doložených záznamů je patrné, že v ten den, kdy byla fotografie pořízena, se právě on se svým fotoaparátem nacházel v Rockefellerově centru.

Ne úplně jasná je i totožnost 11 mužů na fotografii. Dělníci, kteří si na chvíli mohli vyzkoušet práci pózujících modelů, byli tímto způsobem využiti, aby dělali reklamu dalšímu rodícímu se mrakodrapu na Manhattanu. Zdání, že je pod nimi dvousetmetrová propast, rozhodně upoutá každého, kdo se na obrázek podívá. Ačkoliv se podrobnosti toho, jak snímek vznikal, ztratily v historii, je celkem jasné, že adrenalinově vyhlížející scenérie ve skutečnosti tak nebezpečná nebude. Hned pod dělníky se totiž měla nacházet plošina, na kterou mohl kterýkoliv z mužů kdykoliv seskočit. A právě tak i dnes mohou návštěvníci vyhlídkového místa v 67. patře naskočit na uměle vytvořený trám a nechat se vyfotit stejně, jako kdysi odvážní dělníci.

Je trochu zvláštní, že během let se tak málo ví o protagonistech, kteří se na snímku vyskytují. Z různých zdrojů se lze dozvědět, že stavaři pocházeli z různých koutů světa, pravděpodobně z Irska i Švédska. Muž uprostřed s cigaretou v ústech je zase podle některých výpovědí domorodcem z kmene Mohawků, kteří se během let naučili pracovat se železem a přizpůsobovali se tak životu v městě. V potaz se bere i úsměvná teorie, že první muž zprava držící láhev něčeho ostřejšího, je Slovák Gustáv Popovič. Ten prý poslal tuto fotografii z Ameriky své manželce a k ní připsal vzkaz, že se má dobře a jak lze na obrázku vidět, pořád má flašku v ruce.

Je jisté, že některé otazníky už se nám nejspíš nepodaří rozluštit, nicméně pokud se chystáte navštívit tuto americkou metropoli, věřím, že návštěva jednoho z ikonických mrakodrapů bude určitě skvělým zážitkem.

Anketa

Lákala by vás návštěva tohoto mrakodrapu v New Yorku?
Ne, to není nic pro mě
45,8 %
Určitě ano
47,7 %
Nevím
6,5 %
Celkem hlasovalo 107 čtenářů.

Zdroje informací:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ob%C4%9Bd_na_vrcholu_mrakodrapu

https://www.ranker.com/list/stories-behind-famous-historical-photos/melissa-sartore

https://digitalcommonplacebookblog.wordpress.com/2022/07/05/the-people-in-the-picture-lunch-atop-a-skyscraper/

https://www.koktejl.cz/zajimavosti/gustav-popovic-byl-slovensky-pristehovalec-na-slavne-fotografii-z-30-let/

https://cs.wikipedia.org/wiki/30_Rockefeller_Plaza

https://newyorkpass.com/en/things-to-do/top-of-the-rock-vs-summit-one

https://www.mentalfloss.com/article/502243/10-fascinating-facts-about-lunch-atop-skyscraper

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz