Hlavní obsah
Seberozvoj

Enneagram č. 9 - Mr. Nobody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Uniknout do krajin představ znamená zničit přítomnost okamžiku. Protože jednota těla, mysli i ducha není něco, co bychom měli vytvářet, ale je to něco, co máme umět rozpoznávat. V sobě i ve všech ostatních.

Článek

Přijmout svět plný lidské zkušenosti je někdy nesnadné. A i když za realitu světa někdy prostě nevidíme, nebude nám nic platné se kvůli tomu vztekat a být naštvaný.

Klidu nedosáhneme tím, že splníme všechny vytýčené úkoly, ale tím, že nebudeme zkoušet neustále překonávat sami sebe. Vylepšovat se dá, ale ne pořád. Jsme to, co jsme. tady a teď.

Svoboda, která nám pak vytryskne v nás samých, povede i k lepšímu prosazení se, a to je ten pravý klid, vyrovnanost a spokojenost, kterou tolik hledáme.

V našem světě chybí mír a my potřebujeme, aby si právě všichni ostatní uvědomovaly to, jak moc je třeba k všemu, co děláme. Nemusím být všude první, nepotřebuji se snažit uspět. Jdu tam, kde mohu se do života zapojím, a přitom objevuji pro sebe ty spousty úžasných věcí, které jsem při tom „zoufalém hledání“ klidu zcela míjel.

Přesně vím, co mám říkat a co mám dělat – a nepotřebuji k tomu instrukce. Přestanu se snažit potěšit ostatní a soustředím se na to potěšit sebe. A kupodivu zjišťuji, že to potěšit sebe se zcela kryje i s přáním ostatních. Protože čím víc jsem soustředěný na sebe, tím více dokážu vnímat spojení s celou skupinou kolem sebe – rodinou, komunitou, pracovním týmem.

Celistvost. Integrace. Snadně se vyslovují, že? Esence bytí. jsou pastýři a pastýřkami našich duší, jak jim říkávám. Jsou nikým, integrování do hardwaru božských částic natolik, že nám ostatním neustále připomínají, že povaha všech skutečných věcí je ta duchovní.

Být nikým a vším. Neztratit se sám v sobě ani úplně nesplynout se svým okolím. Náročné úkoly. Idealistické fantazie a utopie. Pochopení propojení všeho. I dobra a zla. To by jim šlo.

Díky nim se mi ostatní dokážeme setkávat s jednotou protikladů. Známe pak vedle sebe potěšení i smutek. Radost i strach. Jednotu i ztrátu. Dobro a zlo. Život a smrt. Ctnost i slabost. Klid a úzkost. To vše nerozlučně propojené. Jako šachové figurky na šachovnici.

A až dojdeme nakonec k tomu, co svůj protiklad nemá, tedy k lásce, pochopíme, kdo byl tím kladivem, které vždy rozbíjelo všechny ty překážky na cestě životem.

A přesně kvůli tomuto nás láska tolik děsí. Zboří nám totiž všechny hranice, i ty našeho ega. A tak, jak se jí učíme vzdávat, znovu se díky tomu poznání propojujeme s bytím a uvědomujeme si jen, že my jsme tou láskou.

Jsme tou nekonečnou, stále proměnlivou měnící se přítomností, která potřebuje jen jediné. Milovat. A tak tomu bylo vždy.

ENNEA TYP č. 9 - USMIŘOVATEL

PRIMÁRNÍ STRACH: Ze ztráty a odloučení, ze zničení.

PRIMÁRNÍ TOUHA: Udržet si svou vnitřní stabilitu a vyrovnanost.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz