Hlavní obsah

Evoluce v láhvi: Budoucnost pomerančového džusu v ohrožení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Milióny let evoluce versus desetiletí lidského výzkumu. Může věda předstihnout přizpůsobivost hmyzu a bakterií? Choroba Huanglongbing nás staví před dilema: jak zajistit budoucnost oblíbené plodiny, aniž bychom narušili křehkou rovnováhu ekosystémů.

Článek

Pomerančová šťáva. Slunce uzavřené v sklenici, ráno v jeho nejsvěžejší podobě. Tento symbol ranního osvěžení však dnes čelí neviditelné hrozbě, která ohrožuje nejen naši snídani, ale i celý citrusový průmysl. Tato hrozba, známá jako Huanglongbing (HLB), nebo též „citrusová zelená nemoc“, je neúprosnou silou, která postupně devastuje citrusové plantáže po celém světě.

Šíření stínu nad citrusy

HLB, přenášený drobným hmyzem zvaným psyllid, se šíří neúnavně a neúprosně globálně. Jako stín, který se pomalu vkrádá do kdysi zářivých a plodných sadů, tato choroba ničí stromy zevnitř. Plody postižených stromů zůstávají zelené, trpké a deformované, zatímco samotný strom pomalu umírá. To, co začalo v Asii, se rychle rozšířilo do všech koutů světa, postihující Spojené státy, Brazílii a mnoho dalších zemí, které jsou závislé na produkci citrusů.

Ekonomické dopady jsou v některých zemích dramatické. Podle studie Bassanezi et al. (2020) produkce citrusů v Brazílii klesla o více než 20% mezi lety 2005 a 2018. Situace je ještě horší na Floridě, kde podle údajů USDA (2022) došlo k poklesu produkce pomerančů o více než 92% mezi sezónami 2003-2004 a 2021-2022. Na Guadeloupe, jak uvádí Cellier et al. (2020), klesla produkce o alarmujících 60%.

Chemická válka

V zoufalé snaze ochránit naše citrusy jsme se uchýlili k tomu, co známe nejlépe – chemii. Pesticidy se staly zbraní volby v tomto nevyhlášeném válečném stavu. Ale každý postřik má svou cenu. Hmyz, proti kterému bojujeme, se začíná přizpůsobovat. Je to jako starověká hra na kočku a myš, kde hmyz hraje roli odolného hráče, který se dokáže adaptovat a najít nové cesty, jak přežít.

Chemické zbraně, které jsme nasadili, často přinášejí více škody než užitku. Pesticidy ničí nejen škůdce, ale i jejich přirozené nepřátele. Výsledkem je ekologická nerovnováha, která může vést k ještě větším problémům v budoucnu. Navíc, s každou další generací psyllidů, která přežije postřik, vzniká odolnost, která činí boj proti HLB ještě obtížnějším.

Souboj adaptací

Příroda je mistrem adaptace. Historie je plná příkladů, kdy se organismy přizpůsobily naší snaze je kontrolovat. Superplevele, rezistentní bakterie, a nyní i odolní psyllidi – to vše jsou důsledky naší neustálé války proti přírodě. Ale co když tentokrát nejsme ti, kdo budou vítězové?

Jak rychle se psyllidi přizpůsobují, měli bychom se i my zamyslet nad svou strategií. Chemický přístup, založený na krátkodobém potlačení problému, zřejmě nefunguje. Potřebujeme změnit své myšlení, než bude příliš pozdě.

Budoucnost citrusů?

Naděje však ještě nezemřela. Vědci po celém světě pracují na vývoji odolnějších odrůd citrusů, které by mohly přežít útok HLB. Genetické modifikace, biotechnologie, a ekologicky šetrné postupy jsou jen některé z možných cest, jak zachránit citrusové plodiny.

Namísto chemické války bychom mohli zvolit přístup, který bude v souladu s přírodou, nikoliv proti ní. Zavedení přirozených predátorů psyllidů, využití ekologických postřiků nebo i změna v zemědělských postupech by mohly být klíčem k dlouhodobému řešení tohoto problému.

Například v Izraeli se podařilo výrazně snížit populaci psyllidů pomocí introdukce parazitické vosičky Tamarixia radiata. V Brazílii zase experimentují s využitím hub, které napadají psyllidy, ale neškodí citrusovým stromům.

Foto: Map by PreHLB project

Šíření HLB po světě - zdroj: https://www.prehlb.eu

Dopad na Evropu a Českou republiku

I když HLB zatím není přítomna v Evropě, její potenciální příchod by mohl mít vážné důsledky. Evropská unie již zavedla přísná opatření pro import citrusových plodů a rostlin. Pro Českou republiku, která sice není producentem citrusů, ale je významným spotřebitelem, by rozšíření HLB znamenalo výrazné zdražení a omezení dostupnosti citrusových produktů.

Výzva k zodpovědnosti

Náš boj za pomerančovou šťávu symbolizuje větší problém, který přesahuje rámec citrusového průmyslu. Je to otázka naší schopnosti adaptovat se a učit se z minulých chyb.

To, co musíme udělat, je umět přijmout zodpovědnost za naše činy a přemýšlet o dlouhodobých důsledcích našeho jednání.

Příroda nás učí, že přežití není otázkou síly, ale schopnosti přizpůsobit se změnám. A možná je teď ten správný čas, abychom se adaptovali i my – nejen pro záchranu našich citrusů, ale i pro budoucnost naší planety. Bitva za pomerančovou šťávu je začátkem něčeho mnohem většího – boje za udržitelnou budoucnost pro nás všechny.

Jen společným úsilím totiž můžeme zajistit, že pomerančová šťáva zůstane součástí našich snídaní i v budoucnu, a to způsobem, který respektuje přírodu a její procesy.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Pomerančový džus
Mandarinky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz