Hlavní obsah
Názory a úvahy

Genocida vs. propaganda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Oběti blokády Leningradu jsou pohřbívány na hřbitově Volkovo, říjen 1942

Ruské zaujetí nacismem a jeho pokusy manipulovat fakty jdou daleko do historie. Od počátku uchopení moci komunisty se historie Ruska, následně SSSR a Ruské federace přepisuje vždy pořád stejně. Podle toho, jak se to zrovna hodí vládnoucím špičkám.

Článek

Jak se nacismus stal bojovým vyslancem komunismu, o tom chystám článek. A nebude to bůhví jak pěkné čtení. Ale ano, jednoduše řečeno, soudruzi z Ruska vyzbrojili a použili nacisty jako zbraň ve svém třídním boji proti nenáviděnému Západu, s nímž se pak následně museli spojit, protože by jim jinak jejich vlastní mimčo, udělalo moc velké „bebí“.

To, kolik při tom dostali vojenské i humanitární pomoci a jak ji následně zamlčovali, protože by bez ní 2. sv. válku nikdy nemohli přežít, o tom budu taky teprve psát. Přijmout pomoc na hraně jejich zítřka jim nijak nevadilo. A jak vyvádí ruská média nyní, když stejný Západ podporuje Ukrajinu, protože na ni zaútočil agresor?

Vyslouží si jen tuny lží a relativizací. Tu poslední udělal Městský soud v Petrohradě, když nedávno rozhodl, že několikaletá blokáda tohoto města během druhé světové války byla genocidou. To by asi ani nebyl tak moc rozporuplný názor. Stačí se podívat na dobová fakta a dochovaná svědectví z více než dva roky trvajícího obléhání během 2. sv. války.

Dalo by se sice polemizovat, do jaké míry je to jen následek jejich vlastních předchozích kroků a zda by se na lavici trestně stíhaných a odpovědných, neměla krom nacismu taky hřát veškerá ruská komunistická elita. A ano, díky jejich vlastním chybným krokům zemřelo v 2. světové válce naprosto zbytečně obrovské množství ruských mužů, žen i dětí. Propaganda jim to však vysvětlila jako jejich „Velkou vlasteneckou válku“.

Soud vyhověl návrhu petrohradského prokurátora a rozhodl se: „… uznat blokádu Leningradu okupačními úřady, německými jednotkami a jejich komplici – ozbrojenými jednotkami zformovanými na území Belgie, Itálie, Španělska, Nizozemska, Norska a Finska, jakož i jednotlivými dobrovolníky z řad Rakušanů, Lotyšů, Poláků, Francouzů a Čechů - v období od 8. září 1941 do 27. ledna 1944 válečným zločinem, zločinem proti lidskosti a genocidou národnostních a etnických skupin reprezentujících obyvatelstvo SSSR, národy Sovětského svazu.“

Oficiální vyjádření soudu je k nahlédnutí na Telegramu zde = https://t.me/SPbGS/12880. Má to jen malinkatou chybičku. Češi, kteří byli tehdy součástí protektorátu Böhmen und Mähren, neměli žádné dobrovolnické jednotky. Češi se dokonce nesměli dobrovolně hlásit do německé armády či SS ani jako jednotlivci. Nevzali by je, pokud by se předtím úředně nestali Němci. Jako Češi tam v žádném případě vstoupit nemohli.

Češi měli protektorátní „Vládní vojsko (Regierungstruppe des Protektorats Böhmen und Mähren)“ zřízené Němci. To však nikdy u Leningradu nebojovalo. Mělo jen chabou pěchotní výzbroj a po té, co je nasadili v severní Itálii k ochraně jejich základen a několik desítek jejich mužů jim odtud uprchlo k partyzánům, je v podstatě odzbrojili a jako nespolehlivé využívali pouze na pomocné práce. Více o tom najdete zde = https://bit.ly/3DglAJt.

V kontextu s tím se nyní ve válce na Ukrajině jasně projevuje to, jak se Rusové z 2. sv. války poučili, když v obleženém Leningradu zemřelo hlady a mrazem přes půl milionu lidí. Tady je krátký souhrn. To samé se nyní pokouší vytvořit na Ukrajině bombardováním jejich energetických zdrojů (elektráren) a rozvodné sítě Putinovo Rusko.

Co tedy přinesla nejničivější válka v dějinách lidstva? Poučení? Usmíření? Pochopení? Ne. Ještě zrůdnější chování než to, kterého jsme se nyní jen letmo dotkli. Ani národ, který zažil genocidu sám na sobě, nemá žádné právo ji pod praporem jakékoli propagandy aplikovat na jiném národu.

Schopnost manipulace je ruským komunistům a vládním špičkám asi vkládána již do kolébky. Chtít dehonestovat ČR za to, že jsme údajně pomáhali nacistům v genocidě obleženého Leningradu je vážně „chucpe“.

A pokud si ruský režim bez jasných podkladů dovoluje nazývat nás těmi, kdo za to taky mohou, pak se jedná o klasické schéma záměny příčiny a následku, které komunističtí propagandisté tak rádi využívají k podsouvání věcí, které se nikdy nestaly.

Prostředky propagandistické manipulace se vlastně hodí i po letech všem, kdo usilují o moc. Zvláště těm, které školila komunistická StB.

Je to vážně paradox. Původní význam slova communis z latiny znamená spojení. Ale komunisté v jakémkoli světovém podání se vždy stali těmi, kdo svou touhou po moci jen lidi rozdělují.

Komunismus totiž v psychice lidí aktivoval stinné stránky a ze systému demokracie, který se pokusil dávat na první místo svobodu a toleranci, nadřadil nad občany kariéristy, zlé lidi, lidi neschopné a osoby bez empatie. Takoví se narodí v každé společnosti. Liberální demokracie podobné lidi díky svému systému řízení moci eliminuje, takže se jejich škodlivé vlivy neprojeví plošně tak, aby ublížily celé společnosti.

Totalita postupuje přesně opačně. Při shánění kompliců zaloví právě v nejtemnějších a nejspodnějších koutech společnosti. Vytáhne z něj lidi ochotné udělat cokoli. Nelidské bestie. A potom už to jede. Agrese vůči všemu a všem, kdo totalitní systém ohrožují, deprese a pasivita mezi zbytkem zaskočené společnosti a pak už si represivní režim vychová zlé lidi i z těch, kteří by jinak nikdy nikomu zásadně neškodili a byli by třeba jen bez empatie.

Propagandistickým slibem lepších zítřků to začíná a genocidou kdysi bratrských národů to pak končí. Mrtvé a raněné umíme spočítat, lidské utrpení však spočítat nelze. A to vše se nám bude pořád opakovat tak dlouho, dokud všichni nepochopíme, že každé lidské utrpení se týká každé lidské bytosti.

Snad máme ještě naději, která běží k té skutečně sdílené a propojené budoucnosti, že nás tam ten komunismus nedohoní.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz