Hlavní obsah
Lidé a společnost

Inspirativní příběhy sedmi žen měnících svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Tyto inspirativní osobnosti si vydobyly své místo ve světě svou odvahou, vytrvalostí a neochvějnou vůlí. Přibližme se k jejich příběhům a nechme se jimi inspirovat k vlastnímu pozitivnímu působení na svět.

Článek

Ženy přinášejí do světa nejen citlivost, soucit a jemnost, které jsou nezbytné pro jeho vyváženost a harmonii. Nicméně to jsou všechno klišé, které nevyjádří skutečnost.

Vybral jsem sedm příběhů, příběhů neobyčejných žen, na které vás chci upozornit. Příběhů žen, které jen dělaly svou práci. Které sami sebe za výjimečné nikdy nepovažovaly.

Jsou to v současnosti především ženy, které se nebojí vyjádřit své názory a stát se představitelkami změny našeho světa.

Muži si totiž za dva tisíce let existence civilizace svět přizpůsobili podle svého a ženám v něm nevytvořili rovnoprávné místo. Zkusme to napravit aspoň ukázkou osudů několik žen, jejichž úsilí nás všechny může motivovat stát se podobnými lidmi.

Nahlédněme pro inspiraci k příběhům těch, o kterých stojí za to něco vědět.

PROGRAMÁTORKY – V druhé světové válce se zrodil systém ENIAC, který počítal palebné dráhy pro americké dělostřelectvo. Když počítáte a střílí se, musíte to dělat rychle. Ani s logaritmickým pravítkem, to však nešlo tak rychle, jak mělo. Betty Jennings, Betty Snyder, Fran Bilas, Kay McNulty, Marlyn MeltzerRuth Lichterman. To jsou jména 6 žen, které byly ukryty dlouhou dobu před veřejností. I sami historici se o ženách objevených na jedné staré fotografii domnívali, že jsou to „jen“ modelky. Modelky, které se naučily obsluhovat počítací stroj, který obsahoval 18 tisíci elektronek? No dodejme jen, že díky i jejich práci je dnes umělá inteligence tam, kde je. Bez jejich obrovského úsilí = fyzického i rozumového, bez jejich zapojení lidského prvku, by umělá inteligence, jak ji známe dnes,ani nevznikla.

OBCHODNICE – Když vám začnou vypadávat vlasy díky onemocnění pokožky v době, kdy lékařská věda nebyla ještě tak daleko jako dnes, máte dvě možnosti. Rezignovat anebo zkusit, co by s tím šlo udělat. Dokázala to pradlena s drsnou prací přes den a s malými dětmi. Žena, která absolvuje veřejnou školu, aby dosáhla vzdělání. To vše v 19. století, které neoplývalo pochopením pro afroameričany. Naopak. Madam CJ Walker vynalezla řadu vlasových produktů vhodných právě pro její vlasy. A to včetně způsobu, jak své kudrnaté vlasy narovnat. Produkty byly tak úspěšné, že se stala jednou z nejúspěšnějších obchodnic s kosmetikou vůbec. Její systém prodeje pomocí sítě spolupracujících pomocnic využívá dodnes většina prodejců kosmetiky. A byla první ženou, která se v USA stala vlastní pílí milionářkou.

AKTIVISTKA – Judith (Judy) Heumann v roce 1949 onemocněla obrnou, která si upoutala na invalidní vozík. Nemohla začít chodit do školy, protože byla ve svém věku žákyně první třídy považována díky své nepohyblivosti za možné „nebezpečí požáru“. První tři roky absolvovala domácí výuku a potom se díky zapojení rodičů dostala ve 4. třídě do školy pro zdravotně postižené děti. Sama si pak při pobytu na jejich letním campu zapsala: „Měli jsme stejnou radost dohromady a stejný hněv nad tím, jak se s námi zacházelo, a stejná frustrace z příležitostí, které jsme díky tomu nikdy neměli“. Stala se lídrem v komunitě za práva zdravotně postižených a za jejich práva bojovala neúnavně po celý život. V roce 1974 byla u zrodu legislativy, která se posléze stala základním zákonem o vzdělávání osob se zdravotním postižením. V roce 1983 byla spoluzakladatelkou mezinárodní organizace – Světového institutu pro zdravotně postižené (World Institute on Disability).

ETNOBOTANIČKA – Jak se stanete největší světovou kapacitou na mořské řasy? Jednoduše. Jdete každé ráno na Honolulu na pláž a sbíráte s maminkou a 7 mužskými sourozenci jedlé mořské řasy. Rozpoznávat ty jedlé a dobré, co se pak dali osmažit v těstíčku a sníst se naučila velmi brzo od mámy. Isabella Kauakea Yau Yung Aiona, jak zní její havajské jméno objevila a popsala za svůj život přes 200 druhů havajských mořských řas rodu Lima. Až jí začali říkat „máma Limu“. V roce 1972 ji Stanfordská univerzita povýšila přímo na řádnou profesorku biologie, kde byla první ženou a první Havajankou v této pozici. I přes to, že pracovala ve vědě v době, která nebyla ženám nijak nakloněna, obrátila pozornost celé světové etnobotanické komunity k tomu, jakou roli hrají mořské řasy v zdravých ekosystémech moře. Díky jejímu výzkumnému úsilí a nadšení se dnes bavíme o sekvestraci uhlíku z mořských řas, či využití této rostliny jako super potraviny.

ARCHITEKTKA – Zkuste prorazit v Brazílii jako žena narozená v Itálii, modernistická architektka, která změnila design na novou úroveň. Se svým mužem přišla s nápadem využití místa, kde žijeme a bydlíme jakožto „biotopu“, tedy místa nejvhodnějšího pro náš rozvoj. V roce 1951 Lina Bo Bardi navrhla „Casa de Vidro“ (Skleněný dům), aby mohla žít se svým manželem v tehdejších zbytcích Mata Atlantica, původního deštného pralesa obklopujícího São Paulo. Bylo to jedno z prvních použití železobetonu v konstrukci obytného domu vůbec. Celý svůj život byla obrovskou studnicí nápadů, kreativity, spojení evropských kořenů a jihoamerické energie. Tvořila a stavěla nejen domy, veřejné instituce či podniky. V jejím rukopisu designéra se ocitly kromě nábytku z lisovaného dřeva i šperky, kostýmy a návrhy divadelních scén. V roce 2015 vyhlásil Guardian její stavbu brazilského divadla Teatro Oficina, nejlepším divadlem na světě.

ŠVADLENA – Jak se díky překlepu stanete součástí historie? Ida Holdgreve se díky omylu korektora v inzerci stala členkou týmu bratří Wrightů, kteří realizovali tehdejší nejpokrokovější technologii světa – stavbu prvních letadel. Požadavek zněl „plain sewing wanted“ - což bylo hledá se švadlena pro jednoduché šití. Ve skutečnosti měl inzerát firmy Wright Company znít „plane sewing wanted“ - hledá se švadlena pro výrobu potahů na letadla. Když se dostavila do firmy a uviděla, co bude její prací, prohlásila prý: „… to určitě zvládnu“. Pravda je taková, že byla jediná žena, která kdy pracovala v této firmě. Nakonec bratři Wrightové uskutečnili dávný sen lidstva a postavili stroj, který vzlétl. Díky spolupráci úplně obyčejných lidí, jakými byla Ida. Lidí, kteří si nikdy nestačili uvědomit, jak byla jejich práce výjimečná.

UČITELKA Shabana Basij-Rasikh. Žena, která jako dítě navštěvovala tajně školu, aby se mohla vzdělávat i proti zlovolnému režimu Talibánu a která jako dospělá se svou školou a žáky uprchla do Rwandy, aby přežila před jeho znovu návratem. Do srpna 2021 byla její škola SOLA v Kábulu jediná internátní škola v Afghánistánu pro dívky. Dnes tam dívky a ženy nesmějí studovat na školách, cestovat po zemi mohou pouze zcela zahaleny a v doprovodu mužského příbuzného. Její škola ve Rwandě je otevřena jakýmkoliv dívkám z celého světa ve věku 11 až 19 let, které chtějí dosáhnout vysokoškolského vzdělání. Vzdělání je podle ní jediná investice v životě, která má smysl a kterou nejde znehodnotit.

Mnohdy si ani neuvědomujeme, co vše máme k dispozici a můžeme toho využít. A co vše chybí jinde ve světe k tomu, aby se jiní lidé mohli cítit spokojení a naplnění.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz