Hlavní obsah

Jak na zelenější města: Praktický průvodce pro udržitelný rozvoj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Města jsou stále více ekonomickými motory světa. Za tím, že jejich rozvoj není udržitelný je jejich příliš rychlý růst, dopravní vybavenost, infrastruktura a služby nestíhající toto tempo růstu. To při rostoucí spotřebě energií.

Článek

Zdravé prostředí města je klíčové pro kvalitu života jeho obyvatel. V dnešní době, kdy je udržitelnost stále důležitějším faktorem pro ekonomický růst, se ti, kteří jsou ve vedení městských celků musí chopit výzev, kterým města čelí, a brát je především jako příležitosti pro zlepšení. Ne jako problém, který je třeba nechat na později. Později už je dávno tady.

🌳 1. KROK: Vytváření obytných čtvrtí se snadným přístupem k práci, dopravě a přírody

Singapur, Vancouver a Chicago přistupují k urbanistickému plánování a vytváření obyvatelných čtvrtí každý svým jedinečným způsobem.

Singapur se zaměřuje na decentralizaci a chytré urbanistické řešení. Město se snaží propojit obyvatele žijící v západních a severních regionech se zaměstnáními blíže jejich domovům, což pomáhá snižovat dojížďku.

To je součástí širší strategie, která zahrnuje chytrá městská řešení, jako je pokročilá analýza a vizualizace územního plánování s využitím integrovaného systému geoprostorových údajů pro snazší přístup a analýzu různých informací o využití půdy​​.

Foto: Image by Pixabay

Jak na zelenější města: Vancouver

Vancouver se pokouší vytvořit „obyvatelné“ čtvrti tím, že se vrací k modelům komunitního bydlení. Tento přístup zahrnuje podporu malých obchodů, knihoven, komunitních center a domácích podniků, přičemž klade důraz na rozšíření zeleně a zlepšení celkové životní prostředí města​​.

Chicago zase využívá koncept „úmyslného placemakingu“ k vytváření prostor pro setkávání komunity ve všech svých 4 městských regionech. Cílem je vytvořit více míst, kde se mohou lidé setkávat a společně trávit čas, což pomáhá vytvářet silnější pocit společenství a podporuje lokální ekonomiku​​.

Tato města ukazují, že integrace urbanistických strategií, které zahrnují udržitelný rozvoj a zlepšení kvality života, je klíčem k vytvoření atraktivního a obyvatelného prostředí pro jejich obyvatele.

🚎 2. KROK: Rozšíření městské dopravy

Například Rijád naplánoval dlouhodobou transformaci své městské dopravy s ambiciózním cílem snížit počet denních jízd autem až o 250 000. Klíčovým prvkem tohoto plánu je rozvoj rozsáhlé sítě metra, která by měla občanům umožnit rychlejší a efektivnější přesuny po městě bez nutnosti využívání osobní automobilové dopravy. Tento krok je součástí širší strategie města zaměřené na snížení emisí a zlepšení kvality vzduchu​.

Foto: Image by WikipediE

Jak na zelenější města: Rijád a jeho metro

Jakarta se naproti tomu zaměřuje na dramatické rozšíření své veřejné dopravní infrastruktury. Od roku 2017 až do roku 2021 se podařilo rozšířit pokrytí města veřejnou dopravou z 42 % na 82 %. Tento nárůst dostupnosti veřejné dopravy znamená lepší přístup obyvatel města k hlavním pracovním místům a klíčovým službám, což přitahuje nové investice a podporuje tak ekonomický růst města.

Tato iniciativa vedení města také zahrnovala zavádění nových technologií, jako jsou elektrifikované autobusy, které přispívají k dalšímu snižování městských emisí​.

🌤️ 3. KROK: Přizpůsobení se klimatickým šokům a budování odolnosti

Singapur představil ambiciózní „Zelený plán 2030“, který je komplexním přístupem k integraci udržitelnosti do různých aspektů městského života. Plán zahrnuje široké spektrum opatření od zvýšení zelených ploch ve městě po snižování emisí v dopravě.

Důraz je kladen na zlepšení městské zeleně a zvyšování odolnosti proti povětrnostním extrémům, jako jsou záplavy a vysoké teploty, což zahrnuje také financování ochrany pobřežních oblastí. Singapur také plánuje výrazně snížit svou uhlíkovou stopu a zvýšit recyklování odpadů​.

Kodaň je známá svým přístupem k udržitelnému městskému rozvoji, který zahrnuje používání recyklovaných materiálů ve veřejných stavebních projektech. Město klade důraz na „biofilní design“, což je koncept, že přítomnost přírodních prvků ve městském prostředí může zlepšit fyzické i psychické zdraví obyvatel.

Foto: Image by Piaxabay

Jak na zelenější města: Singapurská zátoka

V rámci tohoto přístupu byly například některé veřejné budovy postaveny s použitím více než 50 % recyklovaných materiálů, což nejenže snižuje odpad, ale také podporuje lokální ekonomiku a zvyšuje odolnost proti klimatickým změnám.

Mnoho měst využívá digitální technologie a data, aby se stala odolnějšími a udržitelnějšími. Například Kapské Město zavedlo inteligentní měřiče a pokročilé technologie měřicí infrastruktury, které pomáhají řešit nedostatek vody. A data shromážděná sítí lisabonských senzorů pomohou zase zmapovat rozptyl znečišťujících látek ve městě s cílem zlepšit celkovou kvalitu ovzduší.

👍 Doporučení pro vedení měst:

Z demonstrací, které se konají ve městech po celém světě, je zřejmé, že občanům velmi záleží na klimatických a sociálních otázkách. Lídři, kteří tuto energii využijí tím, že zvou občany, aby se zapojili do jejich rozvojových plánů, zvýší své šance na úspěch. Bez zdravého a udržitelného přístupu k životnímu prostředí bude totiž atraktivita jakéhokoliv města pro investice, talenty a rodiny dlouhodobě trpět.

Pro městské představitele, kteří také chtějí svá města transformovat ve více udržitelné a životaschopné komunity, je zásadní zaměřit se na několik klíčových oblastí:

  1. Nejdůležitější je vytvoření víceúrovňového plánu rozvoje města:

Integrace udržitelnosti do všech aspektů městského plánování, od dopravy po bydlení a infrastrukturu, je nezbytná. Městská vedení by měla stanovit jasné, dlouhodobé cíle a zároveň implementovat krátkodobá opatření, která povedou k postupným vylepšením.

2. Jde především o zapojení městských komunit:

Občané města by měli být aktivně zapojeni do plánovacích procesů. Transparentní komunikace, veřejné konzultace a využívání digitálních nástrojů k zajištění širšího zapojení lidí zvýší důvěru a podporu pro plánované iniciativy. Co je třeba udělat, aby se lidé zapojily?

  • Nerozdělujte, přemýšlejte o zapojení občanů v každé fázi
  • Zapojujte je pomocí různých kanálů, od místních organizací, které občany sdružují až po digitální TV
  • Buďte příkladem v používání jasných pobídek a pozitivních zpráv
  • Ukazujte, že jste lidem naslouchali a podnikli patřičné kroky
  • Budujte a rozšiřujte silně schopnost komunikace s lidmi

3. Transparentnost vynakládaných prostředků při financování a partnerství:

Efektivní využívání dostupných zdrojů a hledání nových finančních modelů, jako jsou veřejně-soukromá partnerství a granty od mezinárodních organizací, je klíčové pro financování udržitelných projektů. A transparentní informování o rozpočtu, jak ve fázi přípravy, tak i ve fázi výstavby.

4. Vzdělávání a osvěta:

Investice do vzdělávacích programů a osvětových kampaní je možná nejdůležitějším strategickým počinem ze všech. Informovat občany o výhodách udržitelného života a o tom, jak mohou oni přispět k ochraně svého prostředí, je nezbytné pro udržení jejich dlouhodobé podpory těmto snahám.

💚 Zdravé a udržitelné město je místem, kde se daří nejen přírodě, ale i lidem, kteří v něm žijí. Odvážní představitelé měst proměňují výzvy, kterým čelí, v příležitosti.

A ti, kteří se zaváží k těmto cílům, nejen že zlepšují současnou kvalitu života svých obyvatel, ale zároveň připravují půdu pro prosperující budoucnost našich dětí.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz