Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak si udělat hezčí ráno i den

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Začít pečovat o sebe se dá vždycky a není na to nikdy pozdě. Řeknu vám, chvíle po ránu jsou to, co mi řekne, jaký budu mít den. Tedy ne ty chvíle, ale to, jak s nimi naložím. Nastavte si ráno jako směr, který vám přinese radost a naplnění.

Článek

Jakmile se probudíme, spustí se mozek a všechny procesy rozhodování, co teď a co potom jedou na plné pecky. Skončíte někdy večer, když do té samé postele upadnete po předu a totálně vyčerpaní. Aby to tak nebylo, udělejte si ze vstávání nejen opakující se rutinu, ale taky legraci, která vám ušetří něco málo sil proto, aby byl večer pro vás i vaši rodinu příjemnější.

Tenhle nápadníček není průvodcem vašeho rána krok za krokem. Je to seznam možných konceptů a vy si vyberte ty, co se vám líbí. A bacha, klíčem k jejich uvedení v život není ten nápad sám, ale vaše důslednost v jeho provádění.

Ustelte si postel. Jistě, chce to dát třebas peřinu či deku na chvíli vyvětrat, ale prostě když víte, že máte ustláno, mozek si škrtne jednu výraznou věc ze seznamu a máte volnější myšlení.

Má to však jednu nepříjemnou vadu. Jamile to začnete dělat, přestanou se vám líbit včerejší ponožky fláklé na křesle a prostě pouklízíte i zbytek místnosti. A přínos pro vaše duševní zdraví? Méně roztěkanosti, více soustředěnosti a méně deprese.

Udělejte si autopilota. Na ranní drobnosti typu vyčůrat, osprchovat se nebo umýt obličej a vyčistit si zuby pálíme hrozně moc rozhodovacího času. Prostě, cvakněte si tam v podprogramu soubor s názvem ranní hygoška a jedem jedem.

To, jestli budete dneska zrovna dříve dělat to či ono neřešte. Přínos? Ušetřená kvanta energie, pocit volnosti a nezahlcenosti.

Sáhnete-li na mobil, zaplatíte na vybraný fundraisingový projekt 500 Kč. Většina lidí si neuvědomuje, že kontrola aplikací hned po ránu vlastně znamená, že jste od té chvíle 24/7, tj pořád na příjmu. Po probuzení jsme v uvolněném stavu. A každý okamžik, po který to tak zůstane, je pro vaše duševní zdraví velice cenný.

Co myslíte? Je přínosem pro váš emoční systém to, že začne pociťovat působení stresu o hodinu později? Zvláště v prvních týdnech je tahle finta velmi přínosná pro fundraising organizace, které jste se rozhodli přispět.

Protáhněte se. Tady se asi trochu rozejdu s těmi, co bez ranní jógy nebo posilovny nic. Ale prostě nejde o to kategorizovat a přilnout k nějakému určitému druhu cvičení. Jde spíše o to navnímat a nacítit své tělo. Srovnat se sám se sebou. Jak to děláte, je úplně jedno.

Dýchací cviky rozproudí krev a jemné protažení celého těla pomůže uvědomit si krásu prvních okamžiků dne. A přínos? Neuvěříte kolik různých nepříjemných drobných zranění (podvrtnutý kotník, natažený sval, přivřené prsty) lékaři denně ošetřují proto, že jste se neprotáhly.

Voda, voda, voda. Snad jen tolik. Osm hodin spíte. Tělo nemá vodu, tak šup šup, doplnit.

Cokoliv vás napadne. Tvořte po ránu. Tím, jak je člověk uvolněný, než naskočí denní fauly, najděte si svůj koutek kreativity a tvořte. Málokdy se dostanete tak dobře do spojení se svými emocemi. Vyjádřete je něčím – pište román, kreslete vtipy, skládejte hudbu.

Přínosem pro vás bude v určitém čase to, že vás lidi začnou považovat za daleko více autentického člověka. Jakmile dodrnčí budík a vy si hned neobléknete emoční masku role, v níž jste se pro dnešek rozhodli žít, pomůže vám to udělat výrazný krok k tomu cítit se víc sám sebou. A to druzí velmi dobře poznají.

Image je na nic. Je jedno, zda si berete věci z předem připraveného ramínka na věšáku anebo si zařádíte ve skříni. Důležité je uchopit tento okamžik jako zrod role úplně nového člověka, který za chvíli vkročí do nového dne. Patří k tomu trochu si pohrát s vlasy, pletí a úsměvem.

Přínosem je pocit sebevědomí a životní jiskra, kterou na vás budou všichni obdivovat celý den. Je to jen ochota dívat se na sebe trochu jinak a vnímat to, jak budu dnes komunikovat s celým světem, protože přesně to se odráží v tom, jak se dnes obleču Absolventi mého koučování s 3AXIS ví.

Každé ráno je novou příležitostí začít znovu. Využijte tyto nápady a vyberte si v nich to, co vám vyhovuje. A nezapomeňte, že klíčem je důslednost – jen tak si můžete vytvořit ráno, které vás naladí na skvělý den.

Když si ráno nevybereme, kam zaměříme svou energii a čas, vyberou to za nás jiní lidé – šéfové, kolegové, klienti, a i naše rodiny – a zanedlouho můžeme díky tomu kolotoči normálnosti ztratit ze zřetele vše, co je v našem životě smysluplné a důležité.

Takže, vezměte otěže svého dne do vlastních rukou hned od rána a nastavte si směr, který vám přinese radost a naplnění. Protože, když si ho nevšimneme ráno, kdy asi?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz