Hlavní obsah
Názory a úvahy

Když ti selže digitalizace

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Letitá moudrost praví: „Když něco nefunguje, je nejlepší to přehodnotit a začít znovu.“ Ale v naší realitě dvacátého prvního století to znamená něco trochu jiného – konkrétně návrat k tomu, co se osvědčilo před 50 lety: tužka, razítko a papír.

Článek

Moderní politici, přestože často absolvovali prestižní univerzity a disponují tituly, se stále těžko snášejí s pokročilými technologiemi, které jim jaksi překážejí ve vnímání vlastní důležitosti a krom toho je často štve, že jsou chytřejší než oni.

A proto se:

  1. Koupí se nový, dražší software – ideálně ten samý, co nefungoval naposledy, jenom tentokrát od nějakých kámošů, co s tím mají bohaté zkušenosti.
  2. Ministr pro digitalizaci se vymění. Předchozí údajně preferoval klávesnici před gumičkou na propisce, což bylo shledáno jako nepřijatelně progresivní.
  3. Úředníci dostanou ultimátum: Jestli se s tím novým systémem vážně naučíte pracovat – odměníme Vás rozšířeným 3-denním školením v Excelu.
  4. Ustaví se komise pro „digitální rozvoj“. Ve skutečnosti zatím nikdo přesně neví, co z komise vypadne. Protože v jejím čele stojí bývalý ředitel papírny, což se pro jistotu nezdůrazňuje.
  5. Zorganizuje se znovu pracovní cesta do zemí, kde to prý údajně funguje. Tentokrát se poletí do Estonska, ale bez wifi na palubě, aby úředníci neztratili kontakt s tužkou.
  6. Standardy pro digitalizaci se přizpůsobí tak, aby je splnily i projekty, které se nikdy neaktualizovaly. Výsledek? Systémy z roku 1995 nyní slaví neuvěřitelné úspěchy!
  7. Neúspěšné projekty digitalizace se překlasifikují na „částečně implementované“. Což znamená, že nikdo přesně neví, kde jsou, ale určitě někde běží… alespoň na papíře.
  8. Externí IT specialisté dostanou konečně šanci vše napravit. Mezitím stálí pracovníci ministerstva přemýšlejí, jak repasovat své „20 let praxe s razítkem“ do nové pozice „data specialist“.
  9. Všechny nefunkční IT systémy se propojí dohromady. Výsledkem je revoluční hybrid, který je tak neuvěřitelně drahý a pomalý, že se v kuloárech mluví o dalších schodku rozpočtu.
  10. Aby se zvýšila efektivita digitalizace, byly zapojeny fondy EU a úředníci jsou znovu proškolováni. Většinou v tom, co už dávno umí, ale tentokrát s bonusovými PowerPointy plnými klipartů.
  11. Provádí se studie, jestli náhodou méně digitalizace nevede k větší produktivitě. Závěr? Jasně, že vede. Papír je prostě papír! Mimochodem k tomu se prý začíná klonit i zmíněná komise pro digitalizaci.
  12. Stavební úřad se rozhodne, že nefunkční digitalizaci vlastně vůbec nepotřebuje. Jde přece o tradiční hodnoty – nic není spolehlivější než formulář typu A34 s razítkem z roku 1984.
  13. Digitalizace se rozšíří na všechny resorty, i ty, kde nemá vůbec co dělat. Ministerstvo pro rybolov a suché oblasti tak získává nové servery, na kterých nic neběží, ale vypadá to hezky.
  14. Jedna mladá stážistka na úřadu vlády navrhla využít open-source software a cloudové řešení, které by mohlo ušetřit miliony a zefektivnit celý IT systém. Její nápad byl promptně odměněn přeřazením do archivu, kde teď třídí staré formuláře podle odstínů zatuchlosti.
  15. A zcela nefunkční digitalizace se stane vládní prioritou. Premiér hrdě oznamuje: „Teď jsme zpátky na správné cestě!“ – i když vlastně žádná cesta nikam nevede.

Po letech útrap a pokusů o digitalizaci, vláda slavnostně oznámí svůj největší úspěch: Návrat k papírovému systému! Ale ne ledajakému! Tenhle systém se jmenuje „Ekologická Digitalizace 2.0“.

Premiér s pýchou představil revoluční plán, kde každý formulář bude tištěn na recyklovaném papíře, orazítkován ekologickým inkoustem a doručován expresními kurýry na kolech nebo pěšky. „Toto je budoucnost moderní státní správy,“ prohlásil premiér, zatímco vznešeně podepisoval návrh brkem namočeným v bioinkoustu.

A občané byli ujištěni, že tento systém je nejen ekologický, ale také „hackerproof“ a „100% kompatibilní se všemi předchozími systémy“. Bohužel se brzy zjistilo, že recyklovaný papír má nečekané vedlejší účinky. V koutech úřadů se začaly hromadit kupky roztrhaných papírů, z nichž někteří úředníci v záchvatu frustrace vyráběli malé zajíčky a ti ještě frustrovanější pak malé kuličky - bobky.

Mezitím osamělý IT specialista, zavalený horami papíru v koutě kanceláře, ztratil naději. Tiše a dlouho plakal nad svým vypnutým počítačem, než se rozhodl koupit si smeták, lopatu a vidle. Ne však na boj s digitálním chaosem – ale na zvládnutí bobků. A taky kupek. Tedy… pokud už nejsou všechny ty papíry bobky samy o sobě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz