Hlavní obsah
Seberozvoj

Klíč k etickému životu: Uvědomit si význam volby povolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by Adobe Firefly Imagine 2

Mnozí si myslí, že etický život spočívá v recyklaci, fair trade nebo dobrovolnictví, ale existuje důležitější aspekt: naše kariéra. Výběr povolání má na etiku života obrovský vliv, protože v průběhu 40 let práce strávíme asi 80 000 hodin prací.

Článek

To je více času, než věnujeme jídlu, společenským aktivitám anebo sledování Netflixu. Když vezmeme v úvahu, že čas je náš největší zdroj toho, jak můžeme změnit život ve světě k lepšímu, můžeme tímto způsobem pomoci ostatním ještě mnohem více.

Někdy lidé nejprve myslí při přemýšlení o etice povolání hlavně na tradiční „pomáhající“ profese, jako je terapeut/ka, lékař/ka nebo učitel/ka. Ale existují i jiné, méně přímé cesty, které však mohou mít na svět kolem nás podstatně větší dopad, například je to změna politiky anebo výzkum a vývoj.

Rozdíl v potenciálním dopadu různých povolání na etiku našeho život lze vysvětlit třemi klíčovými faktory. Prvním je naléhavost problémů, na které se dané povolání zaměřuje, druhým je rozsah vlivu, který může toto povolání mít, a třetím faktorem je škála kompetencí, tedy zjištění, které vaše osobní dovednosti a schopnosti se hodí pro vybranou kariérní cestu.

Významnou roli hraje také naše schopnost být v dané oblasti nadprůměrně úspěšní. S tím přímo souvisí naše schopnost učit se. Pro začátek provedení osobnostní typologie, vytvoření prostoru pro koučink a mentoring v oblasti osobního rozvoje, pro kterou se rozhodneme. A tak i malá investice do našich soft skills dovedností a zkoumání různých možností našeho vzdělávání mohou významně zvýšit dopad naší práce pro svět. I malé zlepšení totiž může mít obrovský dopad.

Klíčovým momentem je také pochopit to, že se tyto tři faktory násobí, nikoli pouze sčítají. Posílením jednoho násobně posilujeme celek.

Základním cílem, který by si nyní měla dát jakákoliv politická strana, je pochopení toho, že dál to nejde stejně jako dosud. Systém moci, kdy politici vládnou bez jakékoliv kontroly a spolupráce s lidmi, definitivně skončí.

Člověk má dnes moc změnit svět. Ale pouze tehdy, bude-li se světem jednat s respektem, jako rovný s rovným. Budoucností je v partnerství. Vztahy, v niž si jeden uzurpuje moc na úkor ostatních, skončí.

To vše sebou nese velkou moc, potažmo zodpovědnost. A proto současné, především nacionálně-populistické (ANO, SPD) a konzervativní strany (ODS, TOP09, KDU-ČSL), jdou tolik proti tomuto směru vývoje společnosti a snaží se zoufale držet pozice.

Je třeba lidem pomoci pochopit svou moc, aby ji mohli využít. Ne v boji proti něčemu, ale ke spolupráci na tvorbě lepší budoucnosti. A právě proto může mít váš dnešní výběr kariéry, respektující etiku života obrovské důsledky.

Nakonec, pokud si vyberete kariéru, která má 100krát větší dopad na rozvoj lidstva, můžete udělat za 10 let to, co by jinak trvalo 1 000 let. Sice to bude mega práce, ale tohle už stojí za to, ne?

Většina diskusí o tom, jak něco změnit na své kariéře, však dělá pravý opak: všechny do jedné začínají myšlenkou, že „každá maličkost trochu pomáhá“, zatímco ve skutečnosti právě u výběru kariéry platí, že každá „maličkost pomáhá jen maličko. Pokud máte tu možnost, zaměřte se nejprve na velká rozhodnutí. A malá si nechte na potom.

Co s tím prakticky udělat?

  1. Identifikujte si své hodnoty a zájmy: Udělejte si čas na to, abyste se zamysleli nad tím, co pro vás v práci a životě znamená nejvíce. Ujasněte si, jaké hodnoty chcete ve své kariéře prosazovat.
  2. Vzdělávejte se o etické problematice ve vašem oboru: Čtěte o současných etických výzvách ve vašem oboru a sledujte, jak s nimi čelí ostatní.
  3. Hledejte kouče a mentory: Najděte si vzory v etickém chování ve vašem oboru. Může to být někdo ve vaší společnosti nebo významná osobnost v daném oboru, která se věnuje etickým otázkám. Spolupracujte s nimi.
  4. Zapojte se do diskusí a networkingových událostí: Účast na konferencích, workshopech a dalších událostech vám může poskytnout cenné informace a kontakty.
  5. Vytvořte si etický rámec pro svá rozhodování: Stanovte si osobní pravidla a zásady, kterými se budete řídit při rozhodování v práci.
  6. Zvažte dopad vaší práce: Přemýšlejte o tom, jak vaše každodenní pracovní aktivity ovlivňují ostatní lidi, společnost i životní prostředí.
  7. Vyhledávejte příležitosti pro pozitivní dopad: Aktivně hledejte projekty nebo role ve vaší organizaci, které mohou přinést pozitivní společenský dopad.
  8. Zapojte se do etických iniciativ ve vašem pracovišti: Buďte aktivní v podpoře a zavádění etických praktik ve vaší organizaci.
  9. Nebojte se měnit směr: Pokud zjistíte, že vaše současná kariéra není v souladu s vašimi etickými hodnotami, nebojte se přehodnotit svou kariéru a směřovat ji tam, kde můžete dosáhnout většího pozitivního dopadu.
  10. Buďte otevření k učení a růstu: Etika ve světě práce je dynamický obor, takže je důležité zůstat informovaný a pružně reagovat na nové výzvy a poznatky.

Není to snadná cesta, ale stojí za to.

Nyní máte příležitost využít svou kariéru jako platformu pro pozitivní změnu. Nebojte se vzít si čas k zamyšlení nad tím, co pro vás znamená etika v práci a jak můžete své hodnoty promítnout do vašich každodenních činností. Vaše kariéra není jen o výdělku – je to cesta, jak můžete přispět k lepšímu světu.

Nalezení nejlepší cesty pro vás samé vyžaduje zkoumání sebe sama, investování do sebe, riskování a tvrdé kompromisy. Ke své kariéře máte připraveno 80 000 hodin. Promyslete si dobře, co od nich chcete. ❤️

Takže otázka pro komentáře: Jaké jsou vaše klíčové hodnoty, které chcete ve své kariéře reflektovat?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz