Hlavní obsah
Seberozvoj

Mějme víru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Radost aktivuje víru, strach zase nepřátele. A mít víru znamená věřit v něco, co pouhému oku ještě není patrné. A tak uděláme první krok vpřed, i když ještě nevidíme celou cestu. Jdeme až za zrak. A na konci té cesty tomu říkáváme zázrak.

Článek

Víra je něco, co se týká každého z nás, ať už věříme v náboženském slova smyslu, nebo ne. Často se mě lidé ptají, co je důležitější - víra sama o sobě, nebo to, jak ji projevujeme a jakou formu a činnosti s ní spojujeme?

Myslím si, že oba aspekty jsou důležité, ale že důležitější než samotné formy a činnosti je to, proč v něco věříme. Říkám jim, aby si uvědomili, že v něco (cokoliv) věřit neznamená vědět JAK (plány, strategie, formy), ale hlavně mít představu o tom PROČ (sny, touhy, postoje).

Víra může být motivující, posilující a dávat smysl našemu životu. Může nás inspirovat k tomu, abychom žili životem, který má pro nás skutečný význam. Ale žijeme tak opravdu?

Pro mnoho lidí je víra spojena s plány a strategiemi, jak dosáhnout toho, co chtějí. A proto nás celý život, a jedno v jaké víře, učili především to JAK. A jestli to, co děláme, děláme tzv. správně. Mimochodem, dodnes mi nikdo pojem, co je to správně, nevysvětlil, a ani ty následují miliony dalších nesmyslných požadavků - buď hodný, nebo zmiz - kupříkladu.

Když přestaneme svůj život orientovat na JAK, ale zaměříme se v něm nejprve na PROČ, po nějakém čase se JAK vyloupne jakoby odnikud samo. Někdo tomu říkává „magie“. Já tvrdím, že nám orientace na PROČ může pomoci najít náš vnitřní hlas a posílit naše sebevědomí. Uvěřit našemu vlastnímu rozumu a srdci při hledání vlastní cesty je k nezaplacení.

Tomu se lze i pousmát. Magie. Ta magie jste vy. Je to díky vašemu pozitivnímu myšlení a rozhodnutím, které do vašeho života přivedou lidi, situace a události, co vás přiblíží vašim cílům.

Doposud jsme se až příliš zaměřovali na JAK. To nás často přivedlo k pochybnostem o sobě. A kvůli tomu jsme odloučení od svých snů. Od své víry. Mít víru znamená věřit, že vše půjde tou nejlepší cestou, nezávisle na tom, jak se teď věci jeví.

Víra není místo, kam se chodíte modlit či meditovat. Je to vaše srdce. Někdy je PROČ jen schopnost důvěřovat sám sobě i v těch nejtěžších podmínkách. A ta nikde jinde nežli ve vašem vlastním srdci nesídlí.

Věřím, že fantazie je silnější než vědění. Že mýty mají větší moc než historie. Že sny jsou mocnější než skutečnost. Že naděje vždy zvítězí nad zkušeností. Že smích je jediným lékem na zármutek. A věřím, že láska je silnější než smrt.
Robert Fulghum, kniha Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce

Chcete si vyzkoušet magii uvědomění si slova PROČ?

Tak si vezměte do ruky list papíru a tužku. Sedněte si na zadek do klidu. A napište si na ten papír čísla od jedné do 10. K nim napište jeden sen, který by se uskutečnil, kdyby třebas čas nebo peníze nebyly překážkou. Bez promýšlení jich naplňte všech deset. Nemusíte. Můžete.

Pak si zavřete oči a uvědomte si jeden z nich. Nechte jej kroužit před očima. Zhmotňujte si jej do všech možných detailů a podrobností. Prožijte si v srdci radost z jeho uskutečnění. Zažijte si ten pocit naplnění štěstím. Pak další a další až si takhle splníte celý seznam.

Mějte přitom víru v sebe a lásku v srdci. A ten seznam si dejte na pracovní stůl. Neschovávejte ho. A uvidíte do šesti měsíců, kolik JAK se vám najednou z ničeho nic vynoří, aby vám pomohlo plnit vaše sny. Jenom se prosím nedivte, odkud se najednou berou. Usmívejte se. Každá cesta za vírou začíná tím prvním krokem. A ten jste právě udělali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz