Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč bychom měli psát více nekrologů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Nekrology jsou nejen projevem úcty k zemřelým, ale také zdrojem informací a inspirace pro živé. Proč bychom měli psát o více lidech, kteří nás opustili? Každý má co říct dalším generacím.

Článek

Nekrology jsou způsobem, jak uctít památku těch, kteří nás opustili, a zároveň se dozvědět něco o jejich životě a díle. Jsou to také svědectví o historii, kultuře a společnosti, ve které žili. Bohužel, v dnešní době se nekrology píšou jen o velmi známých nebo tzv. významných osobnostech, zatímco mnoho zajímavých a inspirativních lidí zůstává bez povšimnutí. Je to škoda, protože každý člověk má něco, co by mohl předat dalším generacím.

Podle statistik každý den umírá na světě přibližně 153,5 tisíce lidí. Mezi nimi jsou lidé různých povolání, zájmů, názorů a zkušeností. Někteří z nich byli průkopníky ve svém oboru, jiní pomáhali druhým zcela nezištně po celý svůj život, další tvořili krásu a radost nejen pro sebe. Není možné napsat nekrolog o každém z nich, ale možná by stálo za to věnovat jim aspoň malou pozornost. Možná bychom se tak dozvěděli něco nového, poučného nebo inspirativního. Možná bychom si tak uvědomili hodnotu každého lidského života.

😢 Včera jsem vyprovodil na poslední cestě svého přítele. Dovolte mi o něm něco napsat.

Jaroslav Vydržel (1972-2023)

Foto: Wizard Michal

Jaroslav Vydržel

☯️ Jaroslav Vydržel, známý také jako Jarosurabbu, nás opustil 3. září 2023 ve věku 51 let. Byl to učitel a praktik tradičního Feng Shui, tradiční čínské astrologie BaZi, čínské metafyziky a dalších věštebných umění. Byl to také městský šaman, který dokázal komunikovat se silami země a nebe a harmonizovat prostor i osobnost. Byl to také hudebník, zakladatel punkové skupiny Red Silas, která silně ovlivnila alternativní českou hudební scénu v 80. letech.

Jaroslav se narodil v Chomutově v roce 1972 a od roku 1985 žil v Praze. V roce 1993 se začal věnovat metafyzickým vědám staré Číny, které ho fascinovaly svou hloubkou a moudrostí. Studoval u různých mistrů tady u nás doma a necestoval po Asii. I přes to dosáhl mistrovství ve svém oboru a založil Akademii Černé želvy, která se věnovala výuce a popularizaci orientální metafyziky prostřednictvím Školy pěti prvků.

Vedl kurzy a přednášky na témata Feng Shui, čínského horoskopu, knihy Proměn (I-ting), čínských Mahjongových karet a dalších orákulů. Publikoval články do různých médií a na svůj blog. Při své práci využíval jak znalosti Feng shui a čínské astrologie, tak také biodynamické síly organizmu, vhledu a svých nebývalých schopnosti komunikace se silami země a nebe.

👣 V současné době se specializoval na revitalizaci a ekologizaci obchodu a služeb, prostorový marketing a psychologii prostoru, při čemž využíval své znalosti z tradičního Feng shui a metody 3AXIS. Dále pracoval jako školitel a poradce v obchodní i osobní sféře, kde prováděl individuální konzultace, které vyhledávali ti, kteří potřebovali harmonizovat a zrevidovat svůj dosavadní profesní i soukromý život.

Jaroslav byl, jak již bylo řečeno hudebním nadšencem, který zakládal u nás punkovou scénu se skupinou Red Silas. Jeho hudba byla plná energie, rebelství a drsného humoru. Byl to však také milovník japonské a čínské kultury, kterou studoval a propagoval. Taky skvěle vařil, na jeho bramborové saláty nikdy nepřestanu vzpomínat.

Jaroslav byl milovaným manželem, otcem, synem, bratrem, přítelem a učitelem. Zanechal po sobě bohatý odkaz. Své duchovní i hudební dědictví, které může inspirovat další generace. Nejčastěji a nejradši mluvil o svých dětech, které nadevše miloval.

Jeho smrt je obrovskou ztrátou pro všechny, kteří jsme ho znali a obdivovali. Budeme si ho pamatovat jako člověka mnoha tváří a talentů, který dokázal propojit východ a západ, staré a nové, duchovní a materiální. Dokázal dosáhnout velikosti tím, že o ní neusiloval.

💟 Odpočívej v pokoji, Jaroslave. Moje milovaná příšero.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz