Hlavní obsah
Seberozvoj

Ruce a oči plné lásky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Nesobeckost se neprojevuje velkými a oslnivými gesty. Jde o to spravovat všechny malé dírky v sítích, než se z nich stane taková díra, že tudy rybářům uplave i velryba. Milovat toho druhého je v našich každodenních drobnostech.

Článek

Podat mu v koupelně pastu, usmát se, pohladit ho. Schopnost milovat se projevuje v okamžiku, kdy dáme stranou své vlastní touhy a zajímáme se o tyto nepodstatné drobnosti.

To jsou totiž ty chvíle, kdy jednáme srdcem. Nezištně. A to je to, co znamená být požehnán láskou.

Máme všeho dost. Všeho k tomu, abychom se mohli bez potíží milovat. Ti, kteří jsou plni bolesti, obracejí svou frustraci a hněv i vůči těm, kteří jsou natolik stateční, že je milují, i přes to, že na nich už k milování v podstatě vůbec nic není.

Snad tím, že je přijmeme takoví, jací jsou. To neznamená se smířit se vším, stáhnout ocas a jít jako na vodítku… Jen se prostě pokoušíme naplňovat jejich základní potřeby a věříme, že se jim vrátí chuť k životu.

Prokazujeme jim svou trpělivost, aby mohli v klidu a beze spěchu promyslet svou situaci a pokud po nás ve své bolesti seknou, nebereme si to moc osobně.

Chceme jim jen pomoci najít přístup ke zdrojům, které by jim umožnily si pomoci sami. A jsme připraveni na to, že během svého uzdravování budou chvíli nahoře a chvíli dole.

Láska je houževnatá a silná. Ale jen díky tomu, že druhé přijímáme srdcem, nalézáme ji v sobě natolik silnou, aby přijala i člověka plného hněvu.

A někdy díky jednoduché otázce, která může být tou nejtěžší v životě: „Co v tobě vzbuzuje ten pocit, že jsi skutečně milován/a?“ Láska je sice univerzální jazyk, ale je taky slepá.

A proto máme tolik očí a tolik rukou, kolik řečí lásky se chceme naučit a použít.

Proto si staré kultury přidělávaly k svým bohům a bohyním tolik končetin a očí, z dnešního pohledu naprosto zbytečně. Nikdy to nebylo zbytečně.

Foto: Pixabay

Domovem tvého srdce jsou ruce, do kterých smíš plakat.

Pokud nám naše oči a ruce dovolí uchopit bolest někoho jiného a milovat ho, pak jsme nežili zbytečně.

Pak nic z toho, co nám vadilo a nelíbilo se nám, nebylo zbytečné. Přivedlo nás to jen k tomu, že láska je sice jedna, ale každý z nás je také jiná nádoba a jiná forma.

A že máme každý jiné ruce a jiné oči. Tak snad jako kdysi i dnes se jich jen nebojme použít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz