Hlavní obsah
Internet a technologie

Technologie & magie moci - Jojo efekt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Najdete je v Moje sledované na tomto webu nebo na Seznam.cz.

Foto: Pixabay

„Každá dostatečně rozvinutá technologie je prakticky nerozeznatelná od magie.“ - Arthur C. Clarke

Článek
Všichni tvrdí, že díky moderním technologiím jsme dnes mnohem více propojeni než dřív, já si myslím, že jsme si ještě nikdy nebyli tak vzdálení.
Drew Blyth Barrymore, 1975, americká herečka, filmová producentka a režisérka

Všeho s mírou. Aneb pokud má jedinec jiný metabolismus, pak budeme mít my všichni naprosto jiné schopnosti vnímat a taky reagovat, na ten digitální svět kolem nás. Pokud se někdo radikálně odpojí od sítě, dopadá to tak, jako s neúspěšnou dietou. Sice radikálně zhubnete a pak naskáčou kila zase nahoru. Jo-jo efekt.

Ono tedy říkat: „dávám si na měsíc voraz od facebooku a jedu do Tichomoří“ a pak měsíc oslňovat fotkami na instagramu, svědčí i trochu o nepochopení, co že to ten digitální svět, vlastně je. Trochu naše přetvářka?

Cílem diet je dosahovat rovnováhy. Cílem zdravého života není svět bez digitálu, ale jeho „zdravá“ konzumace. Detoxikace, která se na nás každoročně chystá s nadcházejícím jarem je krátká a měla by nás spíše posunout k tomu, všímat si více souvislostí.

Jsem trendař. To, co je nové neokoukané, mě zajímá. A až příliš často jsem se pídil za novinkou jen proto, že to byla novinka. Mnozí jsou stejní. Nemusíte být nositelem Nobelovy ceny za medicínu, abyste pochopili, že stav, kdy jíte moc velké množství stejného jídla, organismus prostě poškodí. Člověk není auto, aby mu stačil bezolovnatý benzín.

New York Times v jednom z mnoha článku uváděných k problematice digitálního světa napsal, že průměrný uživatel počítače stihne navštívit 40 internetových stránek za den. To bylo před šestnácti lety.

Kolik toho stihne za hodinu dnešní průměrný uživatel si netroufám hádat. Výrazy osamocených hlav, skloněných dolů a koukajících na display naprosto všude kolem nás, hovoří za vše. V tramvaji tak jedete sami, i když je narváno.

Technika prostě nezmizí. Týká se každého z nás. Jde o to se naučit samostatně se rozhodovat, naučit se samostatně vyvozovat závěry. Jde spíše o cestičku z drobečků nežli o radikální řez.

Je to v podstatě více o dress code, nežli si umíme představit. Ano, i udělat dojem. Svým zdravým rozumem a slušným chováním v oblasti digitálních technologií.

Jde o to být spíše dobrým pánem než dobrým otrokem.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz