Hlavní obsah
Internet a technologie

Umělá inteligence trochu jinak: Práce, obavy a možnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wizard Michal by OpenAI DALL-E

Od průmyslové revoluce přetrvává obava, že technologie nahradí lidskou práci. Nyní, s rychlým rozvojem umělé inteligence, se zdá, že tato hrozba nabývá nových rozměrů.

Článek

Podle zprávy Goldman Sachs z roku 2023 hrozí, že AI nahradí až 25 % lidské práce, kterou dnes vykonávají lidé, a v Evropské unii a USA by mohlo dojít k ztrátě až 300 milionů pracovních míst.

Martin Ford v „Rule of the Robots“ zdůrazňuje významný dopad rychlé automatizace na ekonomiku. Práce vyžadující lidské vlastnosti, jako je emoční inteligence a kreativní myšlení, se zdají být zatím mimo dosah automatizace.

Ford identifikuje tři odolné kategorie: kreativní práce, pozice vyžadující sofistikované mezilidské vztahy (např. zdravotní sestry) a profese s vysokou mobilitou a adaptabilitou (např. elektrikáři).

Joanne Song McLaughlinová, docentka ekonomie práce z univerzity v Buffalu (USA), poukazuje na to, že i v oblastech, které nebudou zcela automatizované, dojde ke změnám v pracovních úkolech tím, že alespoň jejich malá část bude automatizována AI. Dojde k zvýšení poptávce po lidech, kteří budou mít sami potřebu vzdělávat se a rozvíjet schopnosti, které jim umožní pracovat společně s umělou inteligencí, nikoli proti ní.

Místo vnímání AI jako nástroje k ovládání bychom měli přijmout model rovnocenného partnerství. Tento přístup klade důraz na spolupráci a vzájemné doplňování, což podporuje rozvoj a vzdělávání obou stran. A tento přístup je třeba vytvořit politiky, kteří pro něj a jeho existenci musí připravit prostor i lidi. A to bude chtít velkou odvahu tuto náročnou a systémovou změnu myšlení uskutečnit, ale cesta vpřed moc jinak nevypadá.

V této době nejistoty a překotného technologického pokroku je proto dvojnásob důležité, aby lidé vnímali umělou inteligenci jako partnera, který může zlepšit jejich pracovní schopnosti, nikoli jako hrozbu, která je chce připravit o mzdu. Hrozby ničíme, kdežto partnery podporujeme, to je dobré si uvědomit.

Adaptace na nové technologie a s tím související rozsáhlé vzdělávání, jsou klíčové pro zajištění toho, že lidé zůstanou konkurenceschopní na trhu práce. A to je politická práce. Vysvětlit např. lékařům, že i když systémy AI v dohledné době naprosto zatím nepředstavitelně zkvalitní a zrychli proces diagnostikování chorob, na konci pomyslného kolečka, bude pořád lékař - člověk.

Je důležité si uvědomit, že vyšší vzdělání nebo vysoká mocenská pozice v korporátním potravním řetězci nejsou automatickou obranou proti převzetí moci automatizací s AI. Právě naopak, v některých případech mohou být vzdělanější pracovníci ohroženi více než nejméně vzdělaní pracovníci. Práce, které vyžadují fyzickou přítomnost a adaptabilitu, jako jsou uklízeči hotelových pokojů, může být těžší automatizovat než některé bílé límečky.

Důležité je zaměřit se na dovednosti, které nejsou snadno nahraditelné a vyžadují hluboké lidské porozumění a kreativitu. Vývoj umělé inteligence může v mnoha případech znamenat, že vysoce vzdělaní pracovníci budou ohroženi více než ti s nižším stupněm vzdělání.

V dnešní době, kdy technologie AI pokračuje v rychlém vývoji, je důležité, aby se zaměstnanci a firmy přizpůsobily. To, co budeme nyní potřebovat jsou stratégové. Ti vytvoří přechodové plány na adaptabilní procesy toho, jak zahrnout AI, do každodenní činnosti všech lidí působících v dané firmě, oblasti, odvětví.

Na jejich vytváření padne hodně zdrojů. Ale mohou to být nejlépe vynaložené prostředky v dějinách. Společným úsilím a zaměřením na lidské dovednosti a kreativitu můžeme vytvořit budoucnost, kde lidé a AI pracují bok po boku pro vzájemný prospěch a společný pokrok.

Carolyn Montroseová, kariérní koučka, zdůraznila v jednom svém článku, že právě nyní mají lidé moc rozhodnout se, jak se k umělé inteligenci postaví – buď jako ke zdroji, nebo jako k hrozbě. A pod to se klidně podepíšu.

🤖 A jak to máte s AI vy, přátelé?

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz