Hlavní obsah
Lidé a společnost

Cestovatel časem - Češi v New Yorku roku 1903

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wolfee

Zadní strana pohledu z New Yorku do Čech, respektive Rakouska Uherska, rok 1903

Octl jsem se na samém prahu dvacátého století. A to v místech, kde to tenkrát „vše“ začalo. V kolébce tvrdého byznysu a divadelní kultury. A někteří naši krajané byli v té době u toho.

Článek

Venku konečně padá sníh. Sedím u pracovního stolu a třídím velkou krabici pohledů, která se mi dostala do rukou před dvěma lety, jako součást dědictví po naší milované rodinné přítelkyni.

Rukama mi prochází stovky a stovky starých pohledů z dob, kdy našemu státu vládl císař a pojem „světová válka“, byl něčím těžko pochopitelným a představitelným.

Tři pohledy mi z té kopy rakousko-uherských kartiček zůstaly bokem. Zkoumám je s jakousi zakřiknutou zvědavostí. Nejsou to ty typické válečné pohledy, které zasílal Josef Vlasák, syn obchodníka Václava Vlasáka z Karlína, z první světové války své milé Růžence.

Kdepak, tohle nejsou Čechy, ani Rakousko, ani Maďarko, ba ani Balkán, který kdysi také patřil pod velkou monarchii. Těchto několik pohledů je o několik let starších.

Foto: Wolfee

Broadway - New York, rok 1903

Mám v rukou něco, co procestovalo půlku světa a plavilo se na uhelné lodi ze Spojených států Amerických, zřejmě v nějakém poštovním pytli, až do srdce Evropy. A to více než před sto dvaceti lety.

Pomalu k nim přičichnu. Ano, voní jako stará kniha, která ležela dlouhá desetiletí v knihovně nějakého starého opuštěného domu. Z té zatuchliny chci okamžitě kýchat. A Stejně tak mě na nich něco zvláštního fascinuje a přitahuje. Nemohu od nich odpoutat oči.

Kolik lidí je asi drželo v ruce, než se přidaly i mé otisky prstů o sto dvacet let později? Jaký úděl a životní příběh se nesl s jejich odesilatelem? Je zřejmé, že jistá Marie, příjmením možná „Vrbounová“, se rozhodla v roce 1903 začít nový život v Spojených státech. Je obtížené představit si, že v té době by se člověk vydal tak daleko jen na dovolenou. Svéráz života v české části monarchie mi není zcela známý, ale tak nějak tuším, že i slovo „dovolená“, je poněkud vytrženo z dobového kontextu.

Jakými evropskými městy asi pohledy prošly? Kolika vlaky cestovaly, než se dostaly ke svému adresátovi v pražském Karlíně? Pohled na ně mi připomíná, že svět vždy nefungoval, jak ho známe dnes. A není tomu ještě tak dávno. Lidstvo ušlo kus cesty za technologií. Ale zůstalo zmražené na úrovni lidské. Pohledy jako by věstily nadcházející hrůzy dvacátého století.

Foto: Wolfee

USA, New York - 118 Chambers st., rok 1903

Kdyby tak jejich odesilatel tušil, že k těmto pohledům se o sto dvacet let později dostane nějaký cizí člověk a bude jimi fascinován, jako svědectvím časů, které jsou již dávno pryč.

Představuji si velectěnou paní Marii, jak se plaví s manželem v první třídě zaoceánského parníku, zhruba o devět let dříve, než se potopil Titanic. Nebo snad jeli někde hluboko v podpalubí mezi krysami a všudy přítomným odérem spalovaného uhlí?

Za čím se asi tak vydali tolik mil od domova a přes celý oceán? V té době šlo jistě o velkolepě dobrodružnou cestu. A jaký asi našli v předválečných státech život?

Čím déle si pohlednice prohlížím, tím více otázek mě napadá. A i když vím, že odpovědi jsou už dávno ztraceny v čase, působí na mě jistým hřejivým dojmem. Uvědomuji si, že jsem plně digitální dítě. Kolik datových informací potřebujeme k životu? Jsou jich spousty.

A pak se najednou objeví tři na první pohled bezcenné kartičky s obrázky starých budov, tramvají a legračně oblečených lidí. A mají tu moc, vzít nás zpět do minulosti a zasnít se.

Foto: Wolfee

USA, New York - Wall Street, roku 1903

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz