Hlavní obsah
Cestování

Švédské losí safari v Markarydu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wolfee

losí safari u Markarydu

Smålandet Markaryds älgsafari leží uprostřed samotné brány do Skandinávie. Není nijak nápadné a nebýt jednoho dálničního billboardu, asi byste ho ani nezaregistrovali. Ať už míříte do Švédska kamkoliv, stojí za to se zde stavit a projet losí okruh.

Článek

Losi a sobi patří neodmyslitelně ke Švédsku. Los je národním symbolem této severní evropské země a zároveň jde o největšího zástupce živočišné říše široko daleko. Dospělý samec váží od 250 do 500 kilogramů a dorůstá tělesné výšky dosahující dva metry, do které se tedy nepočítá samotné paroží. Jsou to skuteční obři.

Podle webových stránek wildsweden.com se na švédském území vyskytuje zhruba 400 000 volně žijících losů. Devadesát tisíc těchto zvířat je ročně loveno a sto tisíc se jich rodí. Země tedy udržuje relativně stálou losí populaci a nehrozí jejich rapidní přemnožení.

Setkání s losem ve volné přírodě je však poměrně vzácné. Los je samotář a samici doprovází po dobu jednoho roku, kdy dojde k páření. Poté se jejich cesty opět rozchází. V tuto dobu je také častý jejich výskyt v místech, kde se v jiné části roku tolik nepohybují. Na toto často upozorňují provizorně instalované značky podél silnic.

Foto: Wolfee

krmení losa

Střety automobilů s losem nejsou časté, ale mohou být pro posádku vozidla naprosto fatální. Několik nehod losa a kamionu jsem ve Švédsku viděl a nikdy to nebyl pěkný pohled. Dálnice a hlavní tahy bývají ve Švédsku oploceny, ale kdo jednou viděl běžet losa ví, že pokud si tento „král lesa“, jak ho právem nazývají, něco zamane, žádný plot ho nezastaví.

Tato majestátní zvířata jsou neskutečně ladná ve svém pohybu, který připomíná balet. Útlé dlouhé nožky nesou velké těžké tělo, a přesto je los téměř neslyšitelný. Zato sám ale výborně slyší, takže je dost pravděpodobné, že uteče dříve, než ho stihnete v přítmí lesa vůbec vyrušit svou přítomností.

Foto: Wolfee

Ťuky ťuk…

Proto jsou v celé zemi velmi oblíbená losí safari. Jedno takové se nachází několik kilometrů od Markarydu, ležící téměř na hlavním tahu E4 na Stockholm. Je to proto ideální místo ke krátké zastávce, pokud míříte kamkoliv do Švédska.

V tomto safari absolvujete autem několika kilometrový okruh lesem, kde jsou „vysazeni“ losi. Tento slovní obrat jsem zvolil proto, že tato zvířata jsou na lidi i auta zvyklá. Jedná se většinou o jedince, kteří nemohou žít v přírodě. Los se v zajetí chová poněkud apaticky. Safari ale nabízí vynikající možnost poznat tato zvířata z blízka a vytvořit si k nim patřičný respekt. Los je přirozeně zvědavé zvíře a často se stane, že vám strčí hlavu až do auta a nechá se krmit. Opouštět bezpečí vozidla se všeobecně moc nedoporučuje. I když jsou tito jedinci na lidi zvyklí, stále to nejsou domácí mazlíčci a odstup od nich je namístě.

Zejména pro děti je ale návštěva takového safari krásným zpestřením při dlouhé cestě. A pro řidiče výborná zkušenost. Losi však nejsou jedinými obyvateli zdejšího safari. Na samém konci okruhu narazíte na pahorek, kde se pasou američtí bizoni. Zdejší safari je chová, a tak se seznámíte i s tímto obrem dalekých amerických savan.

Foto: Wolfee

Bizoní pahorek

Okruh můžete také podniknout safari vláčkem ve více lidech. Osobně ale dávám přednost jízdě autem, protože si zastavíte, kde potřebujete. Losi bývají rozmarní a někdy se zvědavým turistům ukazují neradi. Jindy jsou velmi zvědaví a strkají vám čumák do auta, kde vás oblíznou svým velkým růžovým jazykem.

V recepční budově vás čeká rozmanitý krámek s upomínkovým zbožím, ale můžete i ochutnat losí produkty, včetně losího mléka nebo jerky. Účastnit se můžete i fotografické soutěže o nejlepší losí foto.

Ať už se nachází váš cíl v této zemi kdekoliv, nezapomeňte sjet z dálnice E4 v Markarydu a navšívit zdejší losí safari.

Foto: Wolfee

Jsem zvědavý los

Foto: Wolfee

Mládě losa

Foto: Wolfee

Gps navigace, mňam, dnes už druhá

Foto: Wolfee

Bizoní pahorek

Foto: Wolfee

Schovaní v trávě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz