Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ztraceno v čase aneb jak se objednávalo zboží za Rakouska-Uherska. Tolik se toho nezměnilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wolfee

stará mapa Evropy - ilustrační foto

Při třídění spisů mě zaujal tento koresponděnční lístek z roku 1911 z Rakouska-Uherska, kde mlynář z Čisté u Rakovníka poptává mlýnské kameny u sochaře z Rakovníka.

Článek

Krásné, kreativní, ale hlavně rychlé. Představte si, že se píše rok 1911 a jste mlynář, který potřebuje dodat mlýnské kameny. Jdete tedy na poštu a odešlete korespondenční lístek sochaři, který sídlí několik kilometrů od vás. Jde o Čistou u Rakovníka a Rakovník.

Korespondenční lístek stojí pět rakouských haléřů. Odesíláte ho 22. listopadu. A o den později už vám jde poštou odpověď od obchodníka. Uctivá, pokorná a na úrovni. Ale všimněme si, že poptávanou cenu stejně nesdělil.

V čem je to dnes jiné? Obchod jistě narostl svým množstvím a sortimentem. Ale na odpověď z e-shopu často čekáme i několik dní. Zde se píše rok 1911 a za dva dny bylo hotovo. Samozřejmě to beru s velkou nadsázkou. Avšak, pošta se v té době těšila velké slávy. A na poměry byla velmi efektivní.

Jistota doručení byla velmi vysoká. Prošel jsem stovky pohledů, které posílal voják své milé domů z první světové války. Vše chronologicky seřazeno a nestalo se, že by vznikla nějaká mezera. Dnešní pošta by si z této doby mohla vzít příklad. Avšak nikdy to nebylo zdarma. Ale 5 haléřů za korespondenční lístek v roce 1911 bylo asi 0,07 % průměrného platu. Zcela jistě šlo o velmi efektivní a levný způsob komunikace. Asi jako jsou dnešní emaily.

Má to své kouzlo. Zcela jistě to nebyla jednoduchá doba. Vše se pořizovalo lokálně. Žádný mezinárodní obchod v této formě neexistoval. Globalizace byl zcela nesmyslný pojem. Dnes čekáme na díly z Číny a do hry vstupuje spousta faktorů, které jsou schopny dodávce zboží zabránit. Například útoky pirátů na obchodní lodě.

Paradoxní je, že starověké metody, jako je pirátství, dnes paralyzují moderní obchod. Myšlenka, že „globální musí být lokální“, která zazněla ve filmu s Georgem Cloonym, se stává postupně realitou, stejně jako tomu bylo před sto třinácti lety. Historie se možná bude brzy opět opakovat.

Foto: Wolfee

korespondenční lístek 1911

Přepis komunikace na korespondenčním lístku:

V Čisté 22. listopadu 1911

Ctěný pane!

Žádám Vás, byste mi na připojeném lístku obratem pošty oznámil, zdali máte na skladě mlýnské kameny. Račte udati také cenu.

S veškerou úctou

František Zimmerhakl – mlynář

Odpověď:

V Rakovníce 23. listopadu 1911

Ku ctěnému dotazu, Vašemu ze dne 22. tohoto měsíce sděluji, že žádané kameny v největším výběru na skladě mám, a mohu posloužiti dle potřeby i jinými věcmi v cenách velice mírných.

Těším se na objednávku Vaší, jsem k službám vždy ochoten.

S úctou

Karel Havlíček,

Sochař v Rakovníku

Dodatek autora: Zřejmě se jedná o školskou pomůcku tehdejšího učení. Známky jsou ale opravdové. Na textové straně lístku je známka 1/2. Možná někdo znalý vysvětlí, jak to s tou pravostí ve skutečnosti je.

Foto: Wolfee

korespondenční lístek - odpověď

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz