Hlavní obsah
Lidé a společnost

S oceňovaným učitelem Romanem Göttlicherem na Letní školu zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: FB profil Střední průmyslová škola, Obchodní akademie a Jazyková škola Frýdek-Místek

Potom, co Roman Göttlicher získal Global Teacher Prize Czech Republic pro rok 2023, mu jeho žáci a kolegové připravili slavnostní přivítání ve škole.

Na začátku června byl učitel Roman Göttlicher oceněn Global Teacher Prize CZ (2023). Aktuálně pojede coby hlavní debatér na letní školu Akademie Young Caritas pro učitele. Umí totiž nevídané: vyvolat u teenagerů zájem o dějepis i občanskou nauku.

Článek

Snažím se nacházet témata a učit takovým způsobem, činnostní výukou, která by studentům zajištovala i zkvalitňování jejich kompetencí, porozumění textu, zlepšovala historické myšlení,“ popsal svůj přístup k učení pedagog z  Frýdku-Místku Roman Göttlicher. Tento vítěz Global Teacher Prize 2023 je výchovným poradcem a učitelem dějepisu a občanské výchovy na místních odborných školách. Přestože to nejsou předměty, kvůli kterým se žáci na takové školy hlásí, dokáže je pro ně nadchnout.

V badatelsky orientované výuce vede studenty ke kritickému myšlení, fakta jim neservíruje na stříbrném podnese, ale naopka je nechává, aby na ně přišli sami, a nebojí se ani technologií. Jako výchovný poradce pak pomáhá studentům nacházet motivaci k učení a pochopení sama sebe. Ve svém regionu působí jako koordinátor projektu Dějepis+ a pilotuje materiály pro učitele.

Na Letní škole Akademie Young Caritas, která proběhne v Rožmitále pod Třemšínem od 23. do 25. 8. 2023 se pedagožky a pedagogové od Göttlichera dozvědí, jak studenty motivuje, pracuje s informacemi nebo jak nahlíží dnešní mladé lidi a v čem naopak inspirují oni jeho.

Foto: FB profil Střední průmyslová škola, Obchodní akademie a Jazyková škola Frýdek-Místek

Global Teacher Prize CZ

Cílem Letní školy Akademie Young Caritas je naučit se zpracovávat předsudky prostřednictvím storytellingu, včleňovat do výuky témata sociálního pilíře udržitelného světa a zapojovat studenty do jejich řešení. K tomu během tří intenzivních srpnových dní poslouží celá řada zajímavých přednášek a workshopů, které pedagogům pomohou nabrat dech do nového školního roku.

„Zaujalo nás, že jim jako učitel umí látku přizpůsobit, že jim přináší témata, která je oslovují, jsou současná a mohou je sledovat v historickém kontextu. Zároveň zvědomuje žákům smysl učení – proč by se měli dané věci učit, co jim tyto znalosti a dovednosti mohou přinést do života,“ tak zní důvody poroty, kterými vysvětlila volbu Göttlichera.

Podobné důvody vedli i tým Akademie Young Caritas, aby si oblíbeného učitele pozval na Letní školu určenou především pražským učitelům, která je zcela zdarma. V Young Caritas totiž věříme, že mladí lidé jsou naši budoucností a zaslouží si tu nejlepší podporu.

Celý program Letní školy najdete na našem webu. Stačí se jen zaregistrovat a můžete vyrazit s námi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz