Hlavní obsah
Názory a úvahy

Z proevropské naděje černou ovcí: Čeká Slovensko střídání stráží?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons

Současný favorit voleb do Národní rady Robert Fico

Slovensko stojí na rozcestí. Prezidentka Zuzana Čaputová oznámila, že mandát obhajovat nehodlá, premiéři se střídají podobně rychle, jako čeští ministři zdravotnictví za pandemie a na funkci si brousí zuby Robert Fico. Co bude se Slovenskem dál?

Článek

V únoru roku 2018 otřásla Slovenskem zpráva, že byl zastřelen novinář Ján Kuciak a jeho přítelkyně. Informace o tragédii se rychle roznesla i do ostatních zemí, kde vzbudila velkou pozornost. Zástupy lidí se tehdy na Slovensku smutně loučily s mladým a nadějným novinářem, média psala o definitivním konci Roberta Fica a na nás v Česku mohla celá situace působit tak, že kalich trpělivosti přetekl a Slovensko se chce vydat novou cestou.

Začátek této „nové cesty“ nevypadal na první pohled vůbec špatně. V roce 2019 se prezidentkou Slovenska stala Zuzana Čaputová a o rok později poslali slovenští voliči Roberta Fica do opozice. Ač Igor Matovič byl většinově vnímán rozhodně lépe než Robert Fico, bylo zřejmé, že situace má k dokonalosti daleko. Na jedné straně vládnoucí koalice z rozumu pod taktovkou Matoviče, na straně druhé straně hrůzně vypadající opozice, kterou reprezentovala strana SMER-SD Roberta Fica a krajně extrémistická strana ĽSNS Mariana Kotleby.

Uběhlo pár let a stav slovenské politiky je horší, než by si kdo mohl tehdy představit. Spasitel Matovič se proměnil v nepředvídatelnou postavu, se kterou by rozumný člověk odmítl plánovat byť výlet na kole, střídání vlád tak rychlé, že je namístě přemýšlet o zavedení windfall tax na stěhovatelské společnosti, tragický stav slovenské politické kultury a prezidentka Čaputová, která od toho dává z pochopitelných důvodů ruce pryč.

A jaká je situace těchto aktérů konkrétně? Matovič balancuje v průzkumech lehce nad hranicí 5 %, v čele první úřednické vlády v historii Slovenska je Ľudovít Ódor, o kterém drtivá většina lidí v Česku nikdy neslyšela a prezidentka Čaputová, která ač stále plná nadějí, slušnosti a hodnot, tak příští rok definitivně ukončí svoji misi v prezidentském úřadě. A navzdory tomu, že se preference Kotlebovců propadly hluboko do pole poražených, jejich nástupce, Republika, představuje v podstatě to samé. Jsou to více či méně Kotlebovci v saku.

Do popředí se teď dere staronová tvář, kterou je Robert Fico. Člověk, který představuje bezprostřední nebezpečí pro směřování Slovenska, zejména pak v probíhající invazi Ruska na Ukrajinu. Zatímco doposud se Slovensko postavilo na správou stranu a v přepočtu na HDP je jednou ze zemí, která poskytuje Ukrajině největší pomoc, z Ficovy ostré proruské rétoriky plyne, že pokračování tohoto trendu rozhodně není v jeho zájmu. V jeho rétorice lze tak spatřovat formulace, které jako by z oka vypadly propagandě z Kremlu. To, že značná část slovenské populace spatřuje v tomto přístupu zalíbení, není bohužel nic překvapivého. Vždyť více obyvatel na Slovensku si myslí, že viníkem války na Ukrajině je Ukrajina a Západ, než že viníkem je Rusko. To bohužel jen koresponduje s tím, že polovina obyvatel na Slovensku vnímá NATO jako bezpečnostní riziko pro svoji zemi.

Proč tedy Fico vede na Slovensku předvolební průzkumy a jeho bývalý spolustraník Pellegrini je hned v závěsu? Odpovědí nám mohou být průzkumy agentury GLOBSEC, podle které si polovina obyvatel Slovenska přeje v čele země autokrata, který se nebude muset zabývat Národní radou. Při srovnání nálad zemí ve střední a východní Evropě je patrný odklon Slovenska od zemí jako je Česko, Polsko či Pobaltské státy. Naopak je zřejmý téměř totožný stav společnosti, jako je tomu v Maďarsku. A velká část slovenské společnosti nad tímto zavírá oči. K tomu přibývají ostré útoky na prezidentku Čaputovou (zřejmě kvůli její jednoznačné prozápadní orientaci), které však zůstávají u této části společnosti bez odezvy, a kterou nálady ve společnosti vyčerpaly.

Co se to děje se Slovenskem? Ze státu, který se před několika lety vzedmul k nové a lepší kapitole dějin, se stává státní útvar, který se začíná až nebezpečně přibližovat Maďarsku. A hrozba opětovné vlády kvazimafiánské struktury Fica se přibližuje o to rychleji. Ač je současná situace výsledkem celé řady faktorů, lze je shrnout do jedné věty: Slováci neinvestují do své země. A dost možná již zanedlouho sklidí hořké plody své pasivity.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz