Hlavní obsah

Pohádková příroda Česka: Kam vyrazit s dětmi na výlet?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Z rodinka na cestách

Hrad Trosky

Česká republika je plná nádherných přírodních koutů, které čekají na to až je objevíte. Většinu z nich jsme již alespoň částečně prozkoumali i my. Vydejte se s dětmi na výlety do Krkonoš či Moravského krasu a užijte si společné chvíle.

Článek

Česká republika je země s bohatou přírodní krásou, kterou můžete objevovat i s dětmi po celý rok. Od malebných hor a hustých lesů až po rozmanité národní parky a klidná jezera. Příroda u nás nabízí nespočet možností pro dobrodružství a relaxaci. Vydejte se na cestu, která vás zavede do některých z nejkrásnějších míst, kde si děti mohou užít zábavu a zároveň se učit o přírodě.

Krkonošský národní park

Krkonoše jsou jedním z nejznámějších horských oblastí v České republice. Tento národní park nabízí nepřeberné množství turistických tras, které jsou vhodné pro rodiny s dětmi. Zajímavou a nenáročnou trasou je například cesta na pramen Labe. Skvělá je i naučná stezka v Harrachově a Mumlavské vodopády. Tam to my osobně milujeme a jezdíme tam každý rok.

Český ráj

Český ráj je naší oblíbenou destinací. Máme to doslova za kopcem. Tato oblast je známá svými skalními městy, romantickými zříceninami hradů a malebnými údolími. Mezi nejoblíbenější místa patří Prachovské skály, kde mohou děti objevovat úzké skalní průchody a lezení po kamenných schodech. Dalším zajímavým místem je hrad Trosky, který nabízí nádherný výhled na celý Český ráj nebo rozhledna Kozákov.

Foto: Z rodinka na cestách

Punkevní jeskyně

Šumava

Šumavu máme zatím na seznamu, věřím že ji brzy navštívíme. Šumava je ideálním místem pro rodiny, které hledají klid a přírodu. Tento národní park je domovem rozmanité fauny a flóry, včetně vzácných druhů jako je rys nebo tetřev hlušec. Plánujeme prozkoumávat šumavské lesy a mokřady po naučných stezkách, jako je například stezka Tříjezerní slať. Pro milovníky vody je tu také možnost vyrazit na vodácký výlet po Vltavě, který je vhodný i pro menší děti.

Moravský kras

Jeskyně jsou naše srdcová záležitost. Moravský kras je unikátní oblastí s množstvím krasových jevů, jeskyní a propastí. Nejznámější je Punkevní jeskyně, kde se rodiny mohou vydat na prohlídku spojenou s plavbou po podzemní řece Punkvě. Naše děti byly nadšené z jízdy lodí. Nedaleko se nachází také propast Macocha, kterou je možné obdivovat z vyhlídkových plošin.

Tipy pro rodinné výlety do přírody

  1. Plánování trasy: Vyberte si trasy, které jsou vhodné pro věk a fyzickou kondici vašich dětí. Mějte na paměti délku trasy a možnosti odpočinku.
  2. Výbava: Zajistěte, aby děti měly pohodlnou obuv a oblečení vhodné do přírody. Nezapomeňte na dostatek vody a svačinu. Samozřejmě nesmí chybět malé úplatky na cestu v podobě bonbonů.
  3. Bezpečnost: Vždy mějte u sebe lékárničku a informujte se o aktuálních podmínkách na trase. Učte děti základní pravidla bezpečného pohybu v přírodě.
  4. Interaktivní prvky: Využijte naučné stezky a interaktivní tabule k tomu, aby se děti během výletu něco naučily o přírodě a ochraně životního prostředí.
  5. Zábava: Udělejte z výletu zábavu – hry, hledání pokladů nebo poznávání nových rostlin a zvířat mohou výlet zpestřit. Cesta pak rychleji ubíhá a nemají čas myslet na to, že je bolí nohy.

Česká příroda nabízí nespočet krásných míst, kde si mohou rodiny s dětmi užít společný čas a zároveň objevit nové věci. Ať už se vydáte do hor, lesů, krasových oblastí nebo k jezerům, vždy budete mít možnost vytvořit nezapomenutelné zážitky a prohloubit vztah k přírodě. Tak neváhejte a vyrazte na výlet, česká příroda čeká na vaše objevy!

Chcete se o nás dozvědět více a podívat se na videa a fotografie z cest? Mrkněte na náš Instagram.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz